spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΔΚΝΑ-ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Γ. ΔΑΒΑΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΔΚΝΑ-ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Γ. ΔΑΒΑΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail
  
22.10.07
ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΔΚΝΑ 19-20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007.

    ΕΙΣΗΓΗΣΗ «ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ», ΓΕΩΡΓΙΟΥ Κ. ΔΑΒΑΚΗ, Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω - Αντιπτεράρχου ε.α. - Μέλους Διοικητικού Συμβουλίου ΤΕΔΚΝΑ, Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά.

    Η Πολιτική Προστασία της χώρας αποβλέπει στην προστασία της ζωής, υγείας και περιουσίας των πολιτών από φυσικές (ταχείας ή βραδείας εξέλιξης), τεχνολογικές συμπεριλαμβανομένων βιολογικών, χημικών & πυρηνικών συμβάντων) και λοιπές καταστροφές που προκαλούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, κατά τη διάρκεια ειρηνικής περιόδου. Στο πλαίσιο του ιδίου σκοπού περιλαμβάνεται η μέριμνα για τα υλικά και πολιτιστικά αγαθά, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τις υποδομές της Χώρας με στόχο την ελαχιστοποίηση των συνεπειών των καταστροφών.

    Η καταγραφή των μέχρι σήμερα υφισταμένων δομών αντιμετώπισης φυσικών κινδύνων είναι σημαντικό βήμα ώστε να μπορέσουμε να συνθέσουμε το παζλ της Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας.

    Την κύρια ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας της Χώρας, την έχει το ενιαίο πλέον Υπουργείο Εσωτερικών με την Γ.Γ.Π.Π., την Πυροσβεστική Υπηρεσία,την ΕΛΑΣ, την Δασική Υπηρεσία καθώς και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία {Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε (περιβάλλον), Μεταφορών (τηλεπικοινωνίες) κ.τ.λ.}.

    Η Περιφέρεια, η Νομαρχία και οι Δήμοι, έχουν την ευθύνη υλοποίησης του κεντρικού σχεδιασμού με βάση πάντα τα μέσα που διαθέτουν.

    Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζουν στο μέτρο που έχουν τη δυνατότητα ή στο κατά πόσο αξιοποιούνται οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι εθελοντές.

    Η μέχρι τώρα λειτουργία του ιστού της πολιτικής προστασίας ανέδειξε διαχρονικά μεγάλες ελλείψεις στην οργάνωση, τα μέσα και τις υποδομές σ’ όλα τα στάδια της αντιμετώπισης. Υπήρξαν αδυναμίες στο συντονισμό, τόσο μεταξύ των Δήμων, όσο και μεταξύ όλων των βαθμίδων διοίκησης.

    Αλληλεπικαλύψεις, αδυναμία ενεργοποίησης όλων των μέσων και κενά στη λειτουργία της υπάρχουσας δομής, κλονίζουν την αξιοπιστία της πολιτικής προστασίας.

    Η ελλιπής εκπαίδευση του προσωπικού, των εμπλεκομένων φορέων και των εθελοντών, αφήνει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο το ανθρώπινο δυναμικό.

    Όλες οι παραπάνω αδυναμίες του συστήματος, σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα του περιβάλλοντος της Αττικής, κατέστησαν σημαντική την ίδρυση της Πολιτικής Προστασίας της ΤΕΔΚΝΑ, όχι για να λύσει μόνη όλα τα προβλήματα, αλλά για να συμβάλει δυναμικά σε συνεργασία με τους άλλους φορείς στην ενδυνάμωση της πολιτικής προστασίας. Οι πλημμύρες, οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι μολύνσεις υδάτων, εδάφους και αέρα είναι μερικοί φυσικοί κίνδυνοι που η πολιτική προστασία στην Αττική καλείται ή θα κληθεί στο μέλλον να δράσει.

    Η διάγνωση, η πρόληψη, η καταστολή ή και διαχείριση άμεσων και μακροχρόνιων συνεπειών θα είναι τα στάδια αντιμετώπισης της Πολιτικής Προστασίας της ΤΕΔΚΝΑ, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ.

    Η Πολιτική Προστασία της ΤΕΔΚΝΑ, οφείλει να παρέχει ουσιαστικές υπηρεσίες σε επιστημονικό, εκπαιδευτικό και συντονιστικό επίπεδο.

    Η επιστημονική προσέγγιση των φυσικών κινδύνων θα μας δώσει σαφή εικόνα για τον βαθμό του προβλήματος και την έγκυρη διάγνωσή του.

    Η Πολιτική Προστασία μέσα από διεθνή συνέδρια, θα απευθύνει κάλεσμα στην επιστημονική κοινότητα να τοποθετηθεί συγκεκριμένα πάνω στους φυσικούς κινδύνους, που απειλούν και τη Χώρα μας, ώστε από κοινού να σχεδιάσουν προληπτικές δράσεις με σκοπό όχι μόνο να περιορίσουμε τη φυσική καταστροφή, αλλά να δημιουργήσουμε τις υποδομές για την αναβάθμιση του περιβάλλοντός μας.

    Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η παρότρυνση για εθελοντισμό μπορεί και πρέπει να είναι πρωταρχικές μας δράσεις.

    Η ενημέρωση των πολιτών της Αττικής μπορεί να γίνει μέσα από τα ΜΜΕ, το διαδίκτυο, τη διανομή ενημερωτικού υλικού στα σχολεία και τους χώρους δουλειάς, με ειδικά σεμινάρια στις γειτονιές της Αττικής σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς, όπως την ΚΕΔΚΕ, τους Συνδέσμους, τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, την ΓΓΠΠ, την Πυροσβεστική υπηρεσία, την ΕΛΑΣ την Δασική Υπηρεσία κτλ.

    Ο εθελοντισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη ανάπτυξη στον Ευρωπαϊκό χώρο. Μια τέτοια τάση, αλλά σε πρώιμη φάση, παρατηρείται και στην Ελλάδα. Οι νέες διαστάσει του εθελοντισμού δρουν πέρα από τις παλαιές εμπειρίες των φιλανθρωπικών οργανώσεων (πρόσκοποι, σύλλογοι,κ.τ.λ.).

    Σήμερα, ο εθελοντισμός εμφανίζεται ως μια νέα μορφή πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής. Πέρα από τις παραδοσιακές μορφές συμμετοχής στα κόμματα και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ιδίως για τους νέους ανθρώπους, που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό του εθελοντικού κινήματος, η αυθόρμητη προσφορά δραστηριοτήτων και υπηρεσιών συνιστά μια νέα δυνατότητα κοινωνικής και πολιτικής εμπειρίας.

    Ο εθελοντισμός στη Χώρα μας αν εξαιρέσουμε την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 όπου συνέβαλε καθοριστικά στη μεγάλη επιτυχία των αγώνων, συναντά σοβαρές δυσκολίες.

    Γραφειοκρατικά αναχώματα, έλλειψη συντονισμού από τις κρατικές δομές, απογοητεύουν και αποθαρρύνουν τους πολίτες από την ένταξή τους στις εθελοντικές ομάδες.

    Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, ότι ο Εθελοντής είναι ο πολίτης εκείνος, που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο του ή τη γνώση του, για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Καταθέτει τη ψυχή του με ενθουσιασμό για το κοινό καλό και οποιαδήποτε κωλυσιεργία τον απογοητεύει εύκολα.

    Η Πολιτική Προστασία της ΤΕΔΚΝΑ από τη σύνθεσή της και μόνο, έχει το προνόμιο και μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στην παρότρυνση των πολιτών και προς τον εθελοντισμό όσο και το συντονισμό τους σε κεντρικό επίπεδο.

    Ήδη υπάρχουν δήμοι που έχουν δημιουργήσει εθελοντικές ομάδες δημοτών, με σκοπό να προστατέψουν την πόλη τους από τους φυσικούς κινδύνους.

    Η Πολιτική Προστασία της ΤΕΔΚΝΑ μπορεί να συστήσει ένα όργανο συντονισμού των εθελοντών των δήμων και των δημοτικών συνδέσμων, ώστε να υπάρχει ενιαία δράση απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Καταστροφές οι οποίες δε γνωρίζουν δημοτικά σύνορα και νομαρχίες.

    Η καταγραφή των εθελοντών, η εκπαίδευσή τους μέσα από σεμινάρια με διεθνή εμπειρία και η κατάταξή τους σε ομάδες κρούσης με γνώμονα τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά τους, πολλαπλασιάζει την προσφορά τους.

    Η δημιουργία ιστοσελίδας, με συνεχή ενημερωτικό υλικό καθώς και με οδηγίες σε περιόδους κρίσης, δημιουργεί ένα πλαίσιο σε διεθνή πρότυπα ικανό να δώσει άμεσα αποτελέσματα.

    Η προβολή του έργου των εθελοντών είναι βασική προϋπόθεση τόσο της επέκτασης του κινήματος όσο και της στοιχειώδους αναγνώρισης της Πολιτείας που δείχνει όχι μόνο ότι σέβεται τη δράση τους αλλά και ευελπιστεί στην περαιτέρω προσφορά τους.

    Οι εθελοντές θέλουν σοβαρό και υπεύθυνο κράτος με συγκεκριμένους στόχους, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να δώσουν το συγκεκριμένο εαυτό τους.

    Η καταγραφή όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων που σχετίζονται είτε έμμεσα είτε άμεσα με την πολιτική προστασία και η στενή συνεργασία μαζί τους θα είναι άμεση προτεραιότητά μας.

    Η υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτουν, η εθελοντική τους βάση, η μεγάλη τους εμπειρία είναι στοιχεία ικανά για να δώσουν άλλη διάσταση στην πολιτική προστασία.

    Ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα, ενημέρωση πληθυσμιακών ομάδων πάνω στην πρόσληψη, ενημέρωση του πληθυσμού σε θέματα πολιτικής προστασίας ώστε να ευαισθητοποιηθούν και να γίνουν εθελοντές, είναι θέματα που χρειάζεται η παρουσία και η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και πολιτών.

    Η άμεση και ενεργή ένταξη της Πολιτικής Προστασίας της ΤΕΔΚΝΑ στον κεντρικό σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, προϋποθέτει στενή συνεργασία με τους δήμους, τους δημοτικούς συνδέσμους, τις Νομαρχίες και την κεντρική διοίκηση. Ο ορισμός συγκεκριμένων υπηρεσιακών παραγόντων από τους εμπλεκόμενους που θα λειτουργούν σαν σύνδεσμοι με την Πολιτική Προστασία της ΤΕΔΚΝΑ, κρίνεται απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική μας προσφορά στην ώρα της κρίσης.

    Την ώρα της φυσικής καταστροφής όλες οι υποδομές μας, παρέχονται στην υπηρεσία του κεντρικού σχεδιασμού.

    Συντονίζουμε, ενημερώνουμε, κινητοποιούμε και πάνω απ’ όλα σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα??

    Την επόμενη μέρα μιας μεγάλης καταστροφής, η Πολιτική Προστασία της ΤΕΔΚΝΑ, μεριμνά για την προστασία και την υποστήριξη των θιγόμενων πολιτών. Βρίσκεται αρωγός στη στέγαση, στην ασφάλεια,(ενεργοποίηση Δημοτικών Αστυνομιών) στην εξασφάλιση τροφίμων και νερού, συντονίζει ανθρωπιστικές βοήθειες, κινητοποιεί τους εμπλεκόμενους φορείς, δήμους και συνδέσμους δήμων, ώστε να αποκατασταθούν το δυνατότερο δυνατό οι πληγέντες. Μετά από κάθε καταστροφή συστήνεται ειδική ομάδα επιστημόνων, με σκοπό, την αποτίμηση του έργου της πολιτικής προστασίας και την επεξεργασία προτάσεων βελτίωσης των σχεδίων αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

    Η Πολιτική Προστασία της ΤΕΔΚΝΑ θα είναι ο τελευταίος φορέας που θα φεύγει από μια περιοχή που έχει πληγεί, αφού πρώτα επεξεργαστεί τρόπους ανάκαμψής της, καθώς και αποτροπής νέων καταστροφών στο μέλλον με παράλληλη δημοσιοποίηση.

    Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αποκτήσει πλέον εμπειρία και υποδομές για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

    Οι δημότες μας, απαιτούν και καλά κάνουν, αποτελεσματικότητα. Οφείλουμε να τους εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.

    Η Πολιτική Προστασία έρχεται να δυναμώσει το σημαντικό έργο που γίνεται από κάθε δήμο χωριστά.

   

    ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ.

   

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB