spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Τρίτη Άποψη
Τρίτη Άποψη
Το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι «ταγοί» και οι «φρουροί» του , του Αντώνη Αντωνάκου PDF Εκτύπωση E-mail
  
30.01.21

antonakos_antonisΤο ανθρώπινο κεφάλαιο, οι «ταγοί» και οι «φρουροί» του.

Το βασικό πρόβλημα είναι η ποιότητα των πτυχίων. Η λύση του έχει δύο κύριους παράγοντες. Το διδακτικό προσωπικό και την εκτελεστική εξουσία. Το «μπάχαλο» είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού της στρεβλής λειτουργίας αυτών των δύο.

Η ευθύνη της πολιτείας -αφού δεν μπορούν προς το παρόν να ιδρυθούν ιδιωτικά ΑΕΙ λόγω Συντάγματος- συνίσταται στην αντιστροφή της πορείας που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Ουσιαστικός περιορισμός του αριθμού και της διασποράς των ΑΕΙ, και ταυτόχρονος περιορισμός των εισακτέων στα όρια του συνδυασμού δυνατοτήτων-ικανοτήτων φοιτητών και ιδρύματος. Κάθε νέος πρέπει να έχει την δυνατότητα να σπουδάσει αυτό που επιθυμεί με δύο προϋποθέσεις. Να είναι αυτό που θέλει και όχι ότι κάτσει στη λοταρία και να μπορεί. Όχι αντί για πυρηνικός επιστήμονας να καταλήγεις οινολόγος, ούτε αρκεί η επιθυμία για κοινωνικό πρεστίζ και υψηλό εισόδημα για να γίνεις καρδιοχειρουργός.

Ευθύνη της πολιτείας, επίσης, είναι  η ουσιαστική αξιολόγηση των ΑΕΙ. Η αυτονομία δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη. Η κοινωνία έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να αξιολογήσει το «προϊόν» για το οποίο πληρώνει. Να αποκτήσει γνώση για το που εμπιστεύεται τα παιδιά της, το μέλλον της. Μια δειγματοληπτική αξιολόγηση του επιπέδου γνώσεων των πτυχιούχων αλλά και του εκπαιδευτικού υλικού θα δημιουργούσε εικόνα για την ποιότητα των σπουδών. Το γεγονός ότι οι άριστοι των αρίστων του ΕΜΠ για παράδειγμα έχουν, σε κορυφαίες σχολές, μέσο χρόνο φοίτησης επτά ή και οκτώ χρόνια δεν οφείλεται ούτε στους ίδιους ούτε στους «μπαχαλάκηδες». Ευθύνεται το ίδιο το ίδρυμα και οι στρεβλώσεις του. Οι πανεπιστημιακοί είναι οι μόνοι που μπορούν να διαφυλάξουν την τιμή των ιδρυμάτων τους. Αυτό είναι το καθήκον τους. Όταν το παραμελούν, ανοίγουν τις καστρόπορτες σε άλλες λύσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν λύνουν το κύριο πρόβλημα, αυτό της ποιότητας των πτυχίων, αλλά ενίοτε, αποδεικνύονται και τραυματικές.

Τελευταία ανανέωση ( 30.01.21 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Oι παλιές κασέτες και ο κορονοϊός. PDF Εκτύπωση E-mail
  
15.11.20

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Κουραβάνας Κωνσταντίνος

-μια ανάγκη για μια μικρή ενδυνάμωση-υπενθύμιση προς τον εαυτό μου και προς όλους-

Είναι πολύ συνηθισμένο και ανθρώπινο στη ζωή μας όταν τα πράγματα δυσκολεύουν να σκεφτόμαστε και επιστρατεύουμε συμπεριφορές που έχουμε χρησιμοποιήσει πολλές φορές στο παρελθόν πιστεύοντας ότι έτσι βοηθάμε τον εαυτό μας και επιλύουμε την υπάρχουσα δύσκολη κατάσταση. Έτσι και τώρα στην επιφαινόμενη κρίση της παγκόσμιας διάδοσης του συγκεκριμένου ιού είναι ανθρώπινο να περάσουμε στη διαδικασία να χρησιμοποιήσουμε τους παλιούς γνώριμους τρόπους,''παλιές κασέτες''. Αυτό δεν είναι υποχρεωτικά λάθος αρκεί να εξετάσουμε αν αυτές οι ''κασέτες'' βοηθούν στην παρούσα κρίση.

Τελευταία ανανέωση ( 15.11.20 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Πρόσωπα και Προσωπεία PDF Εκτύπωση E-mail
  
08.02.20

dionhatzi

Με αφορμή την παρουσία του κ. Διονύση Χατζηδάκη , στην ενημέρωση των βουλευτών νοτίου τομέα Αθηνών για το θέμα της δημόσιας περιουσίας , που έγινε σήμερα (8/2/20) στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δημαρχείου της Ηλιούπολης. Ένα άρθρο του 2017 αλλά πάντα επίκαιρο και σήμερα πιο πολύ απο ποτέ.

«Γηράσκω αεί διδασκόμενος»! Ανάλογα με τις δυνατότητες εννοείται. Αυτό εκπροσωπώ, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.

Δεν το αποφάσισα συνειδητά. Προέκυψε από μόνο του, ασύνειδα. Για το πως πορεύεται ο καθείς έχει να κάνει με το νευρωνικό σύστημα του εγκεφάλου. Το οποίο ουδείς το επιλέγει. Γεννιόμαστε μ αυτό και ανάλογα με τις διαθέσεις του εξελισσόμαστε ή όχι.

Σε σχέση με την κατανόηση-αντίληψη του εαυτού, της ιστορίας, των αναλλοίωτων αρχών που διέπουν τα ανθρώπινα και εν γένει του κόσμου την πραγματικότητα τοποθετώ του καθενός την εξέλιξη.

- Το ερώτημα εύλογο: προς τι όλα αυτά; Προκειμένου να υπερασπιστώ την πολιτικά κατασυκοφαντημένη στα καθ ημάς «συντήρηση»! (Σαν έννοια η υπεράσπιση, μη γίνει παρεξήγηση).


 

 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Περί δεινοσαύρων (του Αλέξανδρου Οικονομίδη) PDF Εκτύπωση E-mail
  
14.02.19

alex_oikΜου αρέσουν οι δεινόσαυροι. Από μικρό παιδί με ενδιέφερε αυτό το είδος που επικράτησε στον πλανήτη μας εκατομμύρια χρόνια πριν αναλάβει ο Homo sapiens. Παρόλα αυτά οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν. Γιατί λοιπόν να εμφανίζονται στην πολιτική;
Οι εκλογές πλησιάζουν και όσον αφορά τις τοπικές μας κοινωνίες είναι πιο σημαντικές από ποτέ.
Καταρχήν θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με απλή αναλογική, γεγονός που θα αλλάξει τις ισορροπίες και θα ενισχύσει κατά την ταπεινή μου άποψη τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο.
Κατά δεύτερο θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα έντονης πόλωσης για πολλούς και διάφορους λόγους. Ήδη τα πρώτα δείγματα είναι χαρακτηριστικά, οι λεπτομέρειες περιττές.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποδείξει σε κανέναν τι θα ψηφίσει. Αν θέλουμε να λέμε ότι λειτουργούμε μέσα στα δημοκρατικά πλαίσια οφείλουμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και να αποφεύγουμε μικροπολιτικές σκοπιμότητες που παραπέμπουν σε άλλους καιρούς. Και το ερώτημά μου έχει ως εξής:

Χρειαζόμαστε δεινόσαυρους στην πολιτική;
Τελευταία ανανέωση ( 14.02.19 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Η Ζωή μας ειν' απλή PDF Εκτύπωση E-mail
  
04.05.18
 Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΙΝ' ΑΠΛΗ
Αν βγείς πρωϊ με την δροσιά,
και αντικρίσεις ξαστεριά
κι ολόγιωμο φεγγάρι,
να ξέρεις πως η μέρα σου
θα' χει περίσια χάρη.
Μ' αν περπατήσεις με μαγκιά
και αν φερθείς με πονηριά,
τ' άστρα και ο Αυγερινός,
θα σ' οδηγούν τα πίσω μπρός,
για να σου δείξουν πόσο έγινες κουτός.
Γιατί η ζωή μας ειν' απλή,
κι ας μας την κάνουν δύσκολη
τα άγχη και τα πρέπει.
Μα η χαρά μας βρίσκεται
σ' ότι η ψυχή μας θέλει.
Ζήσε λοιπόν τη μέρα σου
και μην τηνε θολώνεις,
μ' όσα της γης οι πονηροί 
θέλουνε να ματώνεις.  
ΣΤΙΧΟΙ: Ευαγγελία-Αννα Καρανικόλα
2016i_zoi_mas_einai_apli
Τελευταία ανανέωση ( 04.05.18 )
 
EYXH Στίχοι:Ευαγγελία-Αννα Καρανικόλα PDF Εκτύπωση E-mail
  
04.05.18
 eyxi_karanikolaEYXH
Στη στράτα που περπάτησαν
σοφοί μα και προφήτες, 
περπάτησαν και τύραννοι,
της απονιάς οι δήμιοι,
και της φωλιάς τερμίτες. 
r Στείλε ουρανέ μου μιά ευχή,
να ορθοποδήσει το παιδί,
να βρεί λίγη γαλήνη,
να φύγουνε τα σύννεφα,
να βγεί λαμπρή η σελήνη . . .
C Στείλε ουρανέ μου μιά ευχή
μ΄ένα περιστεράκι,
μη λιώσουν τα πατούμενα,
τα επιχορηγούμενα,
μη σβήσει το κεράκι!
Στείλε ουρανέ μου μιά ευχή,
να ορθοποδήσει το παιδί,
να βρεί λίγη γαλήνη,
να φύγουνε τα σύννεφα,
να βγεί λαμπρή η σελήνη . . .
Στη στράτα που βαδίζουμε,
μικροί μα και μεγάλοι,
ας πάρουμε το μήνυμα,
της αγκαλιάς το τίμημα,
να μη χαθούμε πάλι.
r Στείλε ουρανέ μου μιά ευχή,
να ορθοποδήσει το παιδί,
να βρεί λίγη γαλήνη,
να φύγουνε τα σύννεφα,
να βγεί λαμπρή η σελήνη . . .
Στίχοι:Ευαγγελία-Αννα Καρανικόλα
25/12/2017 8:30π.μ
Τελευταία ανανέωση ( 04.05.18 )
 
ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ. Κατά της φοροδιαφυγής ή υπέρ των τραπεζών; PDF Εκτύπωση E-mail
  
23.01.16

aggelos_kandilasΦτάσαμε στα μέσα του Ιανουαρίου και τούτη η κυβέρνηση, διατηρώντας παράδοση ετών, δεν έχει παρουσιάσει το νομοθετικό πλαίσιο για την φορολόγηση των εισοδημάτων του 2016. Ποιο το ύψος του αφορολόγητου, για ποιες αποδείξεις, αφορολόγητο μόνο με αποδείξεις συναλλαγών μέσω πλαστικού χρήματος αναδρομικά και αντισυνταγματικά;
Ερωτήματα στα οποία οι κυβερνήσεις που σέβονται τους πολίτες και έχουν στοιχειώδη προγραμματισμό θα έπρεπε να έχουν απαντήσει πριν την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου.
Το ενδιαφέρον φέτος εστιάζεται στον τρόπο που η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Οικονομικό Επιμελητήριο και Εταιρική Διακυβέρνηση. PDF Εκτύπωση E-mail
  
01.01.16

pouliopoulos_lewnidasΓράφει: Ο Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος.[1] Οικονομολόγος
Τα αποτελέσματα της 72 ης ΣτΑ και μια πρόταση  Κοινωνικής Ευθύνης.
Μετά την μη πραγματοποίηση το καλοκαίρι της καθιερωμένης ΣτΑ λόγω του δημοψηφίσματος και των Κάπιταλ Κοντρόλς  η σύνοδος του ΟΕΕ στις 4-5/12/2015 στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε κανονικά,  με κύριο Θέμα ημερήσιας διάταξης την έγκριση του οικονομικού απολογισμού, του προϋπολογισμού 2016 και την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου δηλαδή τρόπον τινά του καταστατικού θα μπορούσε να πει κανείς.
Ήταν μια τυπική διαδικασία εάν εξαιρέσει κανείς πρώτον την πλέον φυσιολογική επαναλαμβανόμενη και κενή περιεχομένου αντιπαράθεση των καλεσμένων πολιτικών διαφόρων κομμάτων, που  όταν είναι στην αντιπολίτευση λένε άλλα και όταν γίνουν  κυβέρνηση  λένε τα ίδια που θα έλεγαν και οι πολιτικοί τους αντίπαλοι. Δηλαδή αλλάζει ο Μανολιός και φοράει τα ρούχα αλλιώς που λέει και ο λαός.

Τελευταία ανανέωση ( 11.01.16 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 17 από 55
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB