spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Εγκύκλιος από το Υπ. Εσωτερικών, προς τους Δήμους
Εγκύκλιος από το Υπ. Εσωτερικών, προς τους Δήμους PDF Εκτύπωση E-mail
  
26.06.09
Τροποποιήσεις στα μέτρα κατά του καπνίσματος που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.Ενώ εγκύκλιος προς τους Δήμους εστάλη από το Υπ.Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα, αλλάζουν οι ρυθμίσεις για τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας, επιτρέποντας τελικά τη δημιουργία καπνιστηρίου, μετά από συμφωνία εργαζομένων και ιδιοκτησίας.Ωστόσο, η συγκεκριμένη τροποποίηση αφορά σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζομένους. Τα καπνιστήρια αυτά δεν θα βρίσκονται κοντά στους χώρους εργασίας αλλά ούτε σε εξωτερικούς ή επιπρόσθετους χώρους και θα πρέπει να λειτουργούν με εξελιγμένο σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού. Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις το κάπνισμα θα απαγορεύεται ρητά.

Όσον αφορά τα νυχτερινά κέντρα των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνά τα 300 άτομα θα μπορούν να διαθέτουν χώρο που αγγίζει το 40% του συνολικού εμβαδού για τους καπνιστές.
Ο χώρος καπνιστών και μη καπνιστών θα χωρίζεται με τζάμι ύψους δύο μέτρων και με διαφορετικά συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού.

Σε οποιοδήποτε άλλο νυχτερινό χώρο διασκέδασης κάτω των 300 τ.μ. το τζάμι αυτό θα πρέπει να είναι ίδιο με το συνολικό ύψος της αίθουσας.

Οπως διευκρινίστηκε, όλοι όσοι θα προβούν σε τέτοιου είδους εργασίες προκειμένου να είναι συμβατές οι επιχειρήσεις τους με τα νέα μέτρα κατά του καπνίσματος θα πρέπει να ζητήσουν άδειες από τις πολεοδομίες, ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις και να είναι νόμιμες.

Επίσης, βάσει των τροποποιήσεων κανείς ανήλικος δεν θα μπορεί στο εξής ακόμη και με ενήλικο συνοδό να παρευρίσκεται σε χώρους διασκέδασης οι οποίοι προορίζονται για καπνιστές.

Ακόμα σύμφωνα με δημοσίευμα του "Ταχυδρόμου" εστάλη εγκύκλιος από το ΥΠ.Εσωτερικών προς τους Δήμους και τις Υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:«Σας ενημερώνουμε ότι από 1ης Ιουλίου 2009 εφαρμόζεται απαγόρευση του καπνίσματος, μεταξύ άλλων και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και του ΟΤΑ α΄ βαθμού, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρο 3 του Ν.3730 /2008 ( ΦΕΚ 262/Α΄/ 23.12.2008) «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις» . Δεδομένου ότι ο νόμος επιβάλει τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή προστίμων που κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ, πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το προσωπικό όλων των υπηρεσιών σας, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κλάδου, ειδικότητας και βαθμού, ότι από 1ης Ιουλίου 2009 δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση το κάπνισμα σε όλους τους χώρους των υπηρεσιών. Περαιτέρω, να τους γνωστοποιηθεί ότι η παραβίαση της απαγόρευσης αποτελεί και πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο διώκεται με την πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις του κάθε φορέα ( π.χ Υπαλληλικό Κώδικα, Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων κλπ). Εφεξής το κάπνισμα, τονίζεται στο έγγραφο που υπογράφει ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, θα επιτρέπεται μόνο σε ειδικούς χώρους, σύμφωνα με τους όρους που θα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία πρόκειται να εκδοθεί πριν από την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης (άρθρο 3, παρ.1). Κατόπιν των ανωτέρω κρίνεται αναγκαία η προετοιμασία όλων των δημόσιων υπηρεσιών και η λήψη μέτρων, ώστε από την 1η Ιουλίου 2009 να είναι σε θέση να εφαρμόσουν τις διατάξεις του Νόμου 3730 /08 (ΦΕΚ 262 Α΄)
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB