spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Πανδαισία χρωμάτων σε παραστατικές διαδρομές
Πανδαισία χρωμάτων σε παραστατικές διαδρομές PDF Εκτύπωση E-mail
  
17.03.09

Δέκα εγνωσμένης καλλιτεχνικής αξίας Έλληνες ζωγράφοι παρουσιάζουν τη δουλειά τους στην Gallerie Glikas (Ελευθερίου Βενιζέλου 97, Ηλιούπολη-Περιφερειακή Υμηττού, Κατεχάκη), η οποία εγκαινιάστηκε παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού και πνευματικού κόσμου την Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009. Ελαιογραφίες μικρών και μεγάλων διαστάσεων παρουσιάζονται στο φιλότεχνο κοινό, με την εικαστική επιμέλεια της ιστορικού Τέχνης Λίμπερτη Πολύζου.

Στη έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι δημιουργοί Άγγελος, Αχιλλέας Δρούγκας, Χρίστος Καράς, Μιχάλης Μακρουλάκης, Θόδωρος Μανωλίδης, Δημήτρης Μυταράς, Παύλος Σάμιος, Δήμος Σκουλάκης, Σωτήρης Σόρογκας, Αλέκος Φασιανός.

«Είναι αλήθεια ότι από τις απαρχές της ιστορίας της Τέχνης, η Mεσόγειος ως γεωγραφικό διαμέρισμα διακατείχετο από μια τάση προς την παραστατική τέχνη. Η Ελλάδα με τη σειρά της επιβεβαιώνει αυτή τη διάθεση, αφού η μορφική της κλίση διατυπώνεται αδιαλείπτως ανά τους αιώνες.

Ωστόσο κατά τον 20ό αιώνα παρατηρείται μια ανησυχία στο καλλιτεχνικό προσκήνιο, όπου η εικαστική έκφραση αναπροσδιορίζεται, εξερευνά νέες κατευθύνσεις, ξεφεύγοντας ηθελημένα από την παράδοση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αποκυήθηκε μια πυκνή σειρά διαδοχικών κινημάτων, βρίσκοντας το αποκορύφωμά της στο τέλος της εκατονταετίας», εξηγεί η Λίμπερτη Πολύζου και προσθέτει:

«Παρ' όλα αυτά, το γενικό κλίμα κινήθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο της παράστασης, με μια μοναδική εξαίρεση, την αφαίρεση. Ένα ακραίο ζωγραφικό φαινόμενο που διαπραγματεύτηκε όλες τις εκφάνσεις της αποδόμησης της μορφής. Τα εν λόγω εικαστικά γεννήματα απαρνήθηκαν σθεναρά τα μέχρι τότε πρότυπα του αντικειμενικού κόσμου. Αυτή η ανεικονική τάση αποτέλεσε ένα σύντομο διάλειμμα, αφήνοντας πίσω της αρκετά κατάλοιπα. Κατάλοιπα υπό την έννοια ότι μετά τη ρήξη με την παραστατική τέχνη τίποτα στο μέλλον δεν θα παραμείνει ίδιο. Οι δημιουργοί καλούνται να αναπροσαρμόσουν τη ζωγραφική τους έκφραση πάνω σε νέες βάσεις, (αισθητικές και ιδεολογικές), ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν επαρκώς τη νέα τάξη πραγμάτων. Υστερα από τη βραχύβια διαδρομή του αφαιρετικού κινήματος που μεσουρανούσε στη δεκαετία του '60, η εικόνα επιστρέφει θριαμβευτικά. Με πλήρη συνείδηση, πλέον, οι καλλιτέχνες επιλέγουν την παράσταση ως μέσο έκφρασης εκ νέου, και όχι για το λόγο ότι απλώς συνέχισαν το γνωστό δρόμο της παράδοσης απαίδευτα. Ως αποτέλεσμα η τέχνη τους εμφανίζεται εμπλουτισμένη με το σύνολο των γνώσεων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των αφαιρετικών αναζητήσεων».

Το χώρο θα εγκαινίασαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο δήμαρχος της Ηλιούπολης Γιάννης Αναγνώστου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου.

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB