spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) Νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο
Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) Νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο PDF Εκτύπωση E-mail
  
15.02.09

130_top_logo 

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) για την επόμενη πενταετία προβλέπει τη μετατροπή της σε εταιρεία συμμετοχών. Τα  Δημόσιο από αυτήν την κίνηση  προσδοκά έσοδα ύψους 108 εκατ. Ευρώ.

Οι βασικοί άξονες του νέου επιχειρησιακού σχεδίου είναι:

1. Ανάδειξη της ΚΕΔ σε επιτελικό και σύγχρονο φορέα σχεδιασμού και εποπτείας των Προγραμμάτων Στέγασης του Δημοσίου και παροχής ολοκληρωμένων και ανταγωνιστικών υπηρεσιών στέγασης, κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών, υπουργείων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
2. Μετεξέλιξη της ΚΕΔ σε εταιρεία συμμετοχών και λειτουργίας θυγατρικών, με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τη δημιουργία Ανώνυμων Εταιρειών Ειδικού Σκοπού (ΑΕΕΣ), που θα αναλάβουν την ανάπτυξη, την εκμετάλλευση και τη διαχείριση μεγάλων ακινήτων και την ίδρυση Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΕΕΑΠ).
3. Αποδοτικότερη διαχείριση χαρτοφυλακίου δημοσίων ακινήτων, προσαρμογή της ΚΕΔ στις αυξημένες απαιτήσεις του σύγχρονου οικονομικού περιβάλλοντος κλπ.

Η αύξηση των εσόδων θα προέλθει και από την ενίσχυση της συμμετοχής της ΚΕΔ σε ΣΔΙΤ και σε σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως sale and lease back ακινήτων, αλλά η δημιουργία εταιρειών real estate.

Παράλληλα, προβλέπονται έσοδα από πωλήσεις ακινήτων στο εξωτερικό και από την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2010 της Επενδυτικής Εταιρείας Ακίνητης Περιουσίας της ΚΕΔ με χρηματιστηριακή αξία άνω των 500 εκατ. ευρώ. Το νέο επιχειρηματικό αναμένεται να εγκριθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου.

Η εκτίμηση του συνολικού κόστους της αναδιάρθρωσης της ΚΕΔ είναι 40,1 εκατ. ευρώ και αναμένονται οφέλη σε 108,4 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά θα χρησιμοποιηθούν και στη μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων του Δημοσίου. Σταδιακή αύξηση των εσόδων μέχρι τα 28,4 εκατ. ευρώ προβλέπεται από τον επιχειρηματικό σχεδιασμό 2008-2013 έως το 2010 Σε αυτή την περίοδο, το 60% των εσόδων θα προέρχεται από έργα ΣΔΙΤ και από σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το sale & lease back.

Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της ΚΕΔ προέρχεται από εκποιήσεις και μισθώσεις ακινήτων. Τα συνολικά τα έσοδα για το 2007 ήταν 11,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ προήλθαν από μισθώσεις και εκποιήσεις.

Πέραν του φιλόδοξου σχεδίου, η ΚΕΔ σήμερα Δεν ξέρει τι έχει!

Το 22,75% των ακινήτων που γνωρίζει ότι έχει, δεν ξέρει πού βρίσκονται, το 40% των ακινήτων της ΚΕΔ είναι καταπατημένα, ένα ποσοστό είναι αμφίβολης ιδιοκτησίας και άλλα έχουν διαγραφεί.  Πρόκειται για 42.000 ακίνητα, από τα 71.000 συνολικά που κατέχει η ΚΕΔ (συνολικής έκτασης 3,5 εκατ. στρεμμάτων) κατ' εκτίμηση υπολογίζεται η συνολική αξία η οποία ανέρχεται σε 17 δισ. ευρώ (οικόπεδα, παραλίες μέχρι και διαμέρισματα).

Η γραφειοκρατία και η δυσκινησία του Δημοσίου σε συνδυασμό  με την καθυστέρηση αποφάσεων από τα Δικαστήρια κάνει δύσκολο το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε πολλές περιπτώσεις

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB