spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Ο υπουργός Εσωτερικών σε ημερίδα για τον έλεγχο δαπανών ΟΤΑ
Ο υπουργός Εσωτερικών σε ημερίδα για τον έλεγχο δαπανών ΟΤΑ PDF Εκτύπωση E-mail
  
17.02.09
Την κήρυξη των εργασιών της Ημερίδας με θέμα: «Ελεγχος νομιμότητας επί των δαπανών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού και των ΝΠΔΔ» έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

Την Ημερίδα συνδιοργανώνουν το υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΚΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.). Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις ενέργειες του υπουργείου του για τους μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών των ΟΤΑ, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης και να υπάρχει διαφάνεια.

Αλλωστε από τον Ιούνιο του 2005, είπε ο υπουργός, θεσμοθετήθηκε ο προληπτικός έλεγχος δαπανών στους ΟΤΑ άνω των 5000 κατοίκων. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι ορατά, αφού στην τελευταία ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη προκύπτει ότι, το 2007, σημειώνεται η καλύτερη επίδοση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της καταπολέμησης της κακοδιοίκησης από το 2003. Όσον αφορά τους Δήμους και τις Κοινότητες παρουσιάζεται βελτίωση σε ποσοστό περίπου 4% σε σχέση με το 2006 (από 20,66% το 2006 στο 16,94% το 2007). Βελτίωση σημειώνουν και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (από 8,98% το 2006 στο 8,53% το 2007- ενώ το 2003 ήταν 12,9%).

Επίσης , από την τελευταία ετήσια Έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, προκύπτει ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες βαρύνονται με ποσοστό κακοδιοίκησης 17,9%, από 21,1% πού ήταν το 2006. Οι δε Ν.Α. βαρύνονται με ποσοστό 18,2%, έναντι 21% το 2006. Αλλά και από τις εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο πλαίσιο του κατασταλτικού ελέγχου φαίνεται ότι υπάρχει βελτίωση τα τελευταία τρία, κυρίως, χρόνια.

Ο κ. Παυλόπουλος κατέληξε λέγοντας: «δεν ισχυριζόμαστε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και, ως υπουργείο Εσωτερικών, παρεμβαίνουμε όπου μπορούμε, προκειμένου να διευκολύνουμε την εμπέδωση της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης στη λειτουργία των Δήμων και των Κοινοτήτων».
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB