spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow "Στοχευμένη εθελούσια στον ΟΣΕ". Συνέντευξη του ΥΜΕ Κωστή Χατζηδάκη στην Κυριακάτικη Αυριανή
"Στοχευμένη εθελούσια στον ΟΣΕ". Συνέντευξη του ΥΜΕ Κωστή Χατζηδάκη στην Κυριακάτικη Αυριανή PDF Εκτύπωση E-mail
  
19.12.08
kostis_new"Στην πολιτική μετρά πάντα το αποτέλεσμα. Νομίζω ότι όσοι επενδύουν στην πρόσκαιρη δημοφιλία δεν αφήνουν πίσω τους τίποτα. Πέρασαν πολλοί «γλυκούληδες» απ΄ την πολιτική οι οποίοι ξεχάστηκαν. Εγώ ανήκω πάντα στην σχολή του έργου και του συγκεκριμένου και μετρήσιμου αποτελέσματος". Οι προσφορές για την Ολυμπιακή είναι 38, ο αριθμός είναι πράγματι εντυπωσιακός. Τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων επενδυτών ωστόσο, ανταποκρίνονται στις προσδοκίες για μια βιώσιμη Ολυμπιακή;
 
Θεωρούμε ότι μέσα στους υποψηφίους υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι μπορεί να δώσουν μια μόνιμη και βιώσιμη λύση στην Ολυμπιακή λύνοντας ένα θέμα που μας απασχολεί ως χώρα εδώ και 30 χρόνια. Θεωρώ επίσης ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχε τέτοια προσφορά. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπ' όψιν του και την οικονομική κρίση, το γεγονός ότι έχουμε τόσους ενδιαφερόμενους έρχεται να υπογραμμίσει ότι το σχέδιό μας ήταν αρκετά μελετημένο. Και ελκυστικό.
 
Σ' αυτές τις προσφορές υπάρχει κάποια «προτίμηση»; Θα θέλατε για παράδειγμα ένας επενδυτής  ν' αναλάβει και τις τρεις εταιρείες; 
 
Δεν δικαιούμαστε να έχουμε προτίμηση. Είναι ανοιχτός δημόσιος διεθνής διαγωνισμός με συμμετοχή Επιτρόπου Παρακολούθησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερα μάλιστα σε αυτή την συγκυρία, νομίζω ότι η παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι διπλή εγγύηση για την επιτυχία του διαγωνισμού και την καθαρότητά του. 
 
Εξαιτίας των χειρισμών σας στην υπόθεση της Ολυμπιακής έχετε βρεθεί στο επίκεντρο έντονης κριτικής. Έχετε υπολογίσει το προσωπικό πολιτικό κόστος; 
 
Στην πολιτική μετρά πάντα το αποτέλεσμα. Νομίζω ότι όσοι επενδύουν στην πρόσκαιρη δημοφιλία δεν αφήνουν πίσω τους τίποτα. Πέρασαν πολλοί «γλυκούληδες» απ΄ την πολιτική οι οποίοι ξεχάστηκαν. Εγώ ανήκω πάντα στην σχολή του έργου και του συγκεκριμένου και μετρήσιμου αποτελέσματος.
 
Επιμένω σε αυτό γιατί έως σήμερα υπήρχε μια διστακτικότητα, αρκετοί απέφευγαν να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις και να προχωρήσουν.
 
Μα δεν μπορείς να κάνεις πολιτική με τις δημοσκοπήσεις. Διότι είναι λογικό όταν ξεκινάς μια παρέμβαση η οποία έρχεται να αλλάξει το status quo πολλοί, όχι μόνο οι ενδιαφερόμενοι, αλλά και στην κοινή γνώμη, να τοποθετούνται επιφυλακτικά έως αρνητικά. Εσύ πρέπει να επιμείνεις ξέροντας ότι το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει. 
 
Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον της εταιρείας όταν περάσει σε ιδιώτες;
 
Πιστεύω ότι θα είναι μια εταιρεία η οποία θα μεταφέρει σε ολόκληρο τον κόσμο το γνωστό σήμα με τους πέντε κύκλους, αλλά σε αντίθεση με την μέχρι σήμερα κρατική Ολυμπιακή η οποία μας στοιχίζει 350-400 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, η καινούργια εταιρεία θα δίνει στο κράτος 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. 
 
Ωστόσο το έργο της θα είναι κατά πολύ περιορισμένο απ' αυτό που εκτελεί σήμερα, ως κρατική.
 
Μα έτσι θα ξεκινήσει την πρώτη μέρα. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι τοποθετούνται αρνητικά για τις δυνατότητες της νέας Ολυμπιακής όταν οι επενδυτές οι ίδιοι βλέπουν το σχέδιο ως ελκυστικό. Κάτι παραπάνω ξέρουν οι επενδυτές από αυτούς που μόνιμα γκρινιάζουν στην Ελλάδα. 

Κύριε Υπουργέ, έχετε πει ότι μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα από την Ολυμπιακή, αποτελεί ο ΟΣΕ. Ποια είναι τα πρώτα βήματα, τα πρώτα μέτρα που λαμβάνετε στην υλοποίηση του σχεδίου που εξαγγείλατε το καλοκαίρι;
 
Τα έχουμε προδιαγράψει. Είμαστε δεσμευμένοι από το σχέδιό μας. Είναι η συνεργασία με τους γαλλικούς σιδηροδρόμους για την ασφάλεια. Είναι η στοχευμένη εθελούσια έξοδος προκειμένου να ελαφρυνθεί η μισθοδοσία του Οργανισμού. Είναι ένα νέο συνολικό πρόγραμμα
δρομολογίων έτσι ώστε να πυκνώσουν τα δρομολόγια εκεί που υπάρχει η ανάγκη και ν' αραιώσουν εκεί που τα τρένα ταξιδεύουν μόνα τους με δυο τρεις επιβάτες. Συνεχίζονται οι κινήσεις για την διαφάνεια μέσα στον Οργανισμό και σ' αυτό το πλαίσιο αυτή την εβδομάδα είχαμε το πόρισμα και την παραπομπή αρκετών υπαλλήλων στο Πειθαρχικό. Δεν πρόκειται  να χαριστούμε σε κανέναν, όσο ψηλά αλλά και όσο χαμηλά κι αν βρίσκεται.Παράλληλα προχωρούν τα έργα ανάπτυξης του Οργανισμού, του δικτύου του Οργανισμού με το τεράστιο έργο που κάνει η ΕΡΓΟΣΕ το οποίο είχε καθυστερήσει και τώρα τρέχουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. 
 
Θα είστε έτοιμοι πριν τις γιορτές προκειμένου να ανακοινώσετε τα δρομολόγια έτσι όπως θ' ανασυγκροτηθούν απ' τον Οργανισμό;
 
Πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε ν' ανακοινώσουμε το νέο πλέγμα δρομολογίων στην εκπόνηση του οποίου  συμμετέχουν Ελβετοί σύμβουλοι. 
 
Πώς οραματίζεστε εσείς τον ελληνικό σιδηρόδρομο;
 
Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε τους ελληνικούς σιδηροδρόμους όπως είναι οι γαλλικοί ή έστω οι ισπανικοί σιδηρόδρομοι. Στον ΟΣΕ είμαστε 50 χρόνια πίσω. Ήταν ένας Οργανισμός ξεχασμένος από τις πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις που πέρασαν. Δεν επενδύσαμε στον σιδηρόδρομο. Και γι' αυτό δεν μπορούμε να πετύχουμε και θαύματα. Προσπαθούμε απλώς ν' αλλάξουμε πορεία, να περάσουμε από την όπισθεν στην πρώτη ταχύτητα.
 
Σε ότι αφορά τους εργαζομένους και την εθελουσία έξοδο, θα υπάρξει η ίδια λογική που υπήρξε αντίστοιχα στην Ολυμπιακή;
 
Όχι. Θα είναι στοχευμένη εθελουσία. Θέλουμε ν' αφορά συγκεκριμένες ειδικότητες και ενδεχομένως συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές μέσα στην ελληνική επικράτεια. Επομένως δεν θα έχει την λογική της Ολυμπιακής και θα είναι επίσης κλιμακωτή σε χρόνο. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε θέμα στον Οργανισμό, να βγάλουμε ανθρώπους στην σύνταξη την ώρα που αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν στον
Οργανισμό.
 
Ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα που συνδέεται με τον ΟΣΕ είναι η ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο και οι συνεχείς καθυστερήσεις. Σε ποια φάση βρίσκεται ο διαγωνισμός, συμμερίζεστε τους φόβους ότι θα πέσει στο κενό;
 
Υπάρχει μια εμπλοκή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας έχει στείλει προειδοποιητική επιστολή  θεωρώντας ότι οι διαδικασίες που έχουμε ακολουθήσει δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να είχαν ακολουθηθεί. Τα ελληνικά Δικαστήρια έχουν αποφασίσει με διαφορετικό τρόπο, και αυτό είναι και το πρόβλημά μας, δηλαδή είναι σε αντίθεση οι αποφάσεις των ελληνικών Δικαστηρίων με τις αποφάσεις της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιστεύω όμως ότι παρά τις δυσκολίες, με τις προσπάθειες που κάνουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεμπλέξει κι αυτό το έργο.
 
Υπάρχει κίνδυνος;
 
Θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρχει, αλλά νομίζω ότι θα τον αποφύγουμε τον κίνδυνο. Είμαστε σε καλό δρόμο.
 
Πότε θα έχουμε μια σαφή εικόνα;
 
Περίπου σε ένα μήνα νομίζω.
 
Τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας των στάσεων του μετρό και η καθημερινότητα του πολίτη είναι ένα θέμα που απασχολεί το υπουργείο Μεταφορών. Οι εργαζόμενοι λένε ότι ουσιαστικά αρνείστε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
 
Ποιος θα μπορούσε ν' αρνηθεί συλλογικές διαπραγματεύσεις; Κανένας Υπουργός καμίας κυβέρνησης. Διαφωνούμε στο ποσοστό της αύξησης. Εμείς προτείνουμε το ποσοστό της συλλογικής σύμβασης της ΓΣΕΕ που δέχτηκαν οι οδηγοί της ΕΘΕΛ, που δέχτηκαν τα Σωματεία του ΗΣΑΠ και που φαίνεται να δέχονται και άλλα Συνδικάτα σε συγκοινωνιακούς φορείς. Οι εργαζόμενοι του μετρό θέλουν να πάρουν παραπάνω.
Δεν μπορούμε να σπαταλάμε έτσι τα λεφτά των φορολογουμένων ούτε μπορούμε να δημιουργούμε πατρίκιος και πληβείους στις συγκοινωνίες.
 
Οι ίδιοι πιστεύουν ότι κακώς η ΑΜΕΛ αντιμετωπίζεται όπως οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ .
 
Κατ' αρχήν η απόφαση μιλά για ελλειμματικές ή επιδοτούμενες δημόσιες επιχειρήσεις, πρώτον. Δεύτερον, η ΑΜΕΛ λογιστικά και μόνο μπορεί να βγαίνει θετική διότι όλες οι επενδύσεις γίνονται από την Αττικό Μετρό, σε αντίθεση με την ΕΘΕΛ, με τους ΗΣΑΠ, με τους ΗΛΠΑΠ, με τον ΟΣΕ, που οι επενδύσεις γίνονται από τις ίδιες τις εταιρείες.
Η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια υποχώρησης. 
 
Να έρθουμε τώρα στο φιλόδοξο σχέδιο των οπτικών ινών προϋπολογισμού 2,1δις ευρώ. Παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Πως σκοπεύετε να εξασφαλίσετε την επιτυχία του διαγωνισμού;
 
Πράγματι είναι φιλόδοξο σχέδιο. Και πράγματι εάν δεν υπάρξει συμμετοχή του κράτους  το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται  να πετύχει. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει η συμμετοχή του κράτους. Έχουμε κάνει μελέτες σκοπιμότητος με συμβούλους που έχουν επιλεγεί από την κυβέρνηση γι' αυτό τον λόγο και θεωρούμε ότι το σχέδιο θα προχωρήσει. Ακριβώς γιατί λόγω της συμμετοχής του κράτους κατά το 1/3, θα υπάρχει απόσβεση της επένδυσης μέσα σ' ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Έτσι θα μπορέσουμε από τα τέλη του 2010 και μετά σταδιακά μέχρι το 2017 με μια τηλεφωνική σύνδεση να έχουμε όσα κανάλια θέλουμε στο σπίτι μας, υπηρεσίες βιντεοτηλεφωνίας, υπηρεσίες τηλε-εκπαίδευσης και τηλεϊατρικής μέσα στο σπίτι που ζούμε. Τη δυνατότητα να κάνουμε τις συναλλαγές μας με το δημόσιο, με τις τράπεζες επίσης από το σπίτι μας.
Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα αλλάξει την καθημερινότητά μας και θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη.

Τελικά, κ. Υπουργέ, δεν υπήρξε κανένα σκάνδαλο στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου; Για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ ή κάποιοι «ψευδομάρτυρες»;
 
Όχι, είναι μια υπόθεση που προφανώς αξίζει να ερευνηθεί. Την διερευνούσε ήδη η δικαιοσύνη. Η Κυβέρνηση λόγω της γνωστής υπόθεσης με τους Εισαγγελείς αποφάσισε να λάβει την πρωτοβουλία για την Εξεταστική Επιτροπή και σε μια εποχή σαν και τη σημερινή η προσπάθεια συγκάλυψης θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα απ' αυτά που ήδη υπάρχουν.
Επομένως εμάς πρώτους μας ενδιαφέρει να ξεκαθαριστεί το θέμα. Πιστεύω όμως από την άλλη πλευρά ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια και μόνη σκοπιμότητα, να ενοχοποιήσει την Νέα Δημοκρατία. Και γι' αυτό άλλωστε όταν εμείς προτείναμε Εξεταστική έσπευσε να προτείνει Προανακριτική.
Η στάση του ΠΑΣΟΚ όμως είναι εξαιρετικά παράδοξη. Από τη μια προσπαθεί να βγάλει από την εικόνα τον κ. Δρυ και τον κ. Φωτιάδη, ενώ χωρίς αυτούς δεν θα ξεκινούσε τίποτα. Δεύτερον πανηγύριζε από την κατάθεση της κας Σωτηροπούλου. Τρίτον, ενώ έκανε τον αδιάφορο σε σχέση με το βίντεο αυτό το οποίο βγήκε και αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι γνώριζε για την ύπαρξη του βίντεο και γνώριζε πάρα πολύ καλά. 
 
Γιατί τόση δυστοκία με το σχέδιο για την «ενίσχυση της ρευστότητας» του τραπεζικού συστήματος. Μήπως δόθηκε η εντύπωση μιας ατολμίας και αναποφασιστικότητας;
 
Είναι μια κρίση που την βιώνει όλη η Ευρώπη για πρώτη φορά μεταπολεμικά. Και είναι λογικό όλες οι κυβερνήσεις να προβληματίζονται για τον τρόπο που θα την αντιμετωπίσουν. Μακάρι να έχει κανείς μια ρετσέτα την επόμενη μέρα της εμφάνισης μιας τέτοιας κρίσης να μπορεί να την παρουσιάσει και να την κάνει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Δεν σας κάνει εντύπωση ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τόσες διεθνείς συσκέψεις και συναντήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του θέματος;Η ελληνική αντιπολίτευση βεβαίως έχει συνταγές για τα πάντα και είχε από την πρώτη μέρα και γι' αυτό, μόνο που την κρατάει ζηλότυπα μυστική συνταγή αυτή και δεν την παρουσιάζει να την μάθουμε κι εμείς. 
 
Με αφορμή την περίπτωση του κ. Αθανασόπουλου, ποιος τελικά διοικεί ή αποφασίζει για τα καίρια ζητήματα στην λειτουργία των ΔΕΚΟ;
 
Κοιτάξτε η κάθε ΔΕΚΟ έχει την ιδιομορφία της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην περίπτωση της ΔΕΗ σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι νόμοι, η ΔΕΗ προτείνει για τις αυξήσεις των τιμολογίων και αυτός που αποφασίζει τελικά είναι η Κυβέρνηση, συγκεκριμένα ο Υπουργός Ανάπτυξης. Αυτό συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Κάθε manager πρέπει να έχει την αυτονομία του, να λειτουργήσει για να δείξει αποτελέσματα. Αλλά ανάλογα με την ιδιομορφία των ΔΕΚΟ έρχεται και η στιγμή που παρεμβαίνει η Κυβέρνηση. Παραδείγματος χάρη για τις τιμές των εισιτηρίων των Αστικών Συγκοινωνιών αυτός που παίρνει την απόφαση τελικά είναι η Διυπουργική Επιτροπή των ΔΕΚΟ, ανεξάρτητα από τις εισηγήσεις που  μπορεί να έχει κάνει ο «Α» ή ο «Β» Διευθύνων Σύμβουλος μιας εταιρείας ή ενός συγκοινωνιακού φορέα.
 
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία διαρκώς επιδεινούμενη εικόνα για το κόμμα σας. Τι συμβαίνει; Θεωρείτε ότι σας έχουν γυρίσει οριστικά την πλάτη οι πολίτες ή υπάρχει περιθώριο αναστροφής; 
 
Μέχρι το Σεπτέμβριο ήμασταν μπροστά 2 μονάδες. Από εκεί και μετά είμαστε πίσω 2 μονάδες. Βεβαίως το πρόσημο άλλαξε, το πράσινο έγινε κόκκινο και αυτό έχει επιδράσει στην ψυχολογία. Αλλά πιστεύω και το πιστεύω βαθύτατα ότι το κλίμα αναστρέφεται. Το ανέστρεψαν κατ' επανάληψη όχι μόνον ο Κολ, ο Μιτεράν, η Θάτσερ σε διάφορες περιπτώσεις, το ανέστρεψαν οι ίδιες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και το '96 και το 2000, όπου πριν από τις εκλογές προηγείτο η Νέα Δημοκρατία.
Αυτό που χρειάζεται είναι επιμονή σε μια σαφή μεταρρυθμιστική ατζέντα. Επιμονή στους κανόνες και τις αρχές της διαφάνειας, που έχουν μεγάλη σημασία. Και τρίτον, συνειδητοποίηση ότι το πρόβλημά μας είναι πολιτικό και χρειάζονται πολιτικές κινήσεις.
Ασφαλώς οι στοχευμένες οικονομικές παρεμβάσεις είναι χρήσιμες, αλλά από μόνες τους δεν πρόκειται να οδηγήσουν πουθενά, όπως δεν οδήγησε το «Τσοβόλα δώστα όλα» ή το πακέτο του κ. Σημίτη το 2003. Αυτό που χρειάζεται είναι σταθερότητα, επιμονή στους στόχους μας, προσοχή σ' αυτά τα οποία παρατηρεί ο κόσμος, έλλειψη κάθε διάθεσης αλαζονείας και αυταρέσκειας.
Εάν λειτουργήσουμε με βάση αυτούς τους κανόνες και ποντάρουμε στο αποτέλεσμα, ακριβώς το αποτέλεσμα της δουλειάς μας θα είναι αυτό που θα μας δικαιώσει.
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB