spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Τι πρέπει να προσέχουμε στις Χριστουγεννιάτικες Αγορές
Τι πρέπει να προσέχουμε στις Χριστουγεννιάτικες Αγορές PDF Εκτύπωση E-mail
  
17.12.08

Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιάννης Οικονόμου εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών, απέστειλε εγκύκλιό του σε όλες τις Υπηρεσίες Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Χώρας, για εντατικοποίηση των ελέγχων σε θέματα προστασίας καταναλωτών.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές κατά τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές τους.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω είδη:

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

α) Όλα τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν σήμανση «CE» που αποτελεί δήλωση του κατασκευαστή ότι το παιχνίδι είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας. Επίσης, τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν το όνομα ή και την εταιρική επωνυμία και το σήμα καθώς και τη Δ/νση του κατασκευαστή ή εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα στην αγορά καθώς και οι οδηγίες χρήσης στην ελληνική γλώσσα.

β) Διαβάζετε προσεχτικά τις ετικέτες που αναγράφουν την ηλικία για την οποία το παιχνίδι είναι ασφαλές καθώς και τις οδηγίες χρήσης του.

Προσέξετε ιδιαίτερα τα παιχνίδια με το απαγορευτικό σύμβολο, το οποίο μέσα σε κύκλο φέρει την ένδειξη 0-3 CE, το οποίο σημαίνει ότι τα παιχνίδια δεν είναι κατάλληλα για παιδιά κάτω των τριών ετών, είτε επειδή περιέχουν ή περιλαμβάνουν μικρά κομμάτια τα οποία μπορεί να τα καταπιεί ένα παιδί με κίνδυνο να πνιγεί.

γ)Προσέξτε τα παιχνίδια που πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπό την επίβλεψη ενηλίκων ή να συναρμολογούνται βάσει συγκεκριμένων κανόνων.

δ) Επιλέγετε παιχνίδια που προάγουν την πρωτοβουλία, την ευρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες του παιδιού. Το καλύτερο παιχνίδι δεν είναι απαραίτητα και το πιο ακριβό, αλλά αυτό που ταιριάζει στην ηλικία, στην προσωπικότητα και ωριμότητα ενός παιδιού.

ε) Προσέξετε ιδιαίτερα τα παιχνίδια που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη ψυχική υγεία των παιδιών. Όπως στα παιχνίδια που προτρέπουν σε βίαιες συμπεριφορές και οδηγούν σε αύξηση της βίας και του τρόμου, σε διακρίσεις ή/και σε ρατσιστικές συμπεριφορές ή παροτρύνουν σε επιβλαβείς για τους ίδιους τους ανήλικους εθισμούς και δραστηριότητες.

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΚΕΡΙΑ

Συνιστάται στους καταναλωτές να αναζητούν και να μελετούν τις οδηγίες ασφαλούς χρήσης/προφύλαξης που τα διακοσμητικά κεριά φέρουν (στη συσκευασία ή στη βάση τους) στην ελληνική γλώσσα ή σε μορφή εικονογραμμάτων. Ενδεικτικά παρατίθενται οι παρακάτω οδηγίες ασφαλούς χρήσης:

Μην αφήνετε το κερί να καίγεται χωρίς επίβλεψη

Βεβαιωθείτε ότι τα κεριά καίγονται μακριά από μικρά παιδιά και κατοικίδια

Μην καίτε τα κεριά κοντά σε αντικείμενα από εύφλεκτα υλικά.

Μην μετακινείτε ένα κερί όταν είναι αναμμένο ή ακόμα ζεστό

Κρατήστε το κερί μακριά από ρεύματα αέρος

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ / ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΙΔΗ

Τα προϊόντα αυτά πρέπει να συνοδεύονται -κατά τη διάθεσή τους στην ελληνική αγορά- τόσο με τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης στην ελληνική γλώσσα όσο και με την αναγραφή της προέλευσης / χώρας παραγωγής τους, σε τοποθετημένες πινακίδες στους χώρους πώλησης.

Επιπλέον, οι καταναλωτές πρέπει να βεβαιώνονται ότι τα ηλεκτρικά προϊόντα που αγοράζουν φέρουν πάνω στο σώμα τους τη σήμανση CE που δηλώνει ότι το προϊόν είναι ασφαλές και κατάλληλο για χρήση.

Όσον αφορά στην αγορά χριστουγεννιάτικων γιρλαντών, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:

α) Τα προϊόντα να φέρουν πάνω στο σώμα τους τη σήμανση CE.

β) Να αναφέρονται τα στοιχεία λειτουργίας. Εναλλακτικά να έχουν αυτοκόλλητο μη αποσπώμενο με τη σήμανση CE και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά.

γ) Να αναφέρεται σαφώς ο τύπος του προϊόντος κατασκευαστής και τα στοιχεία του ή ο υπεύθυνος εισαγωγέας στην Ελλάδα.

δ) Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5mm.

ε) Να υπάρχουν οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά.

στ) Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.

η) Εάν προορίζονται για εξωτερικό χώρο να αναγράφεται εμφανώς.

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΠΡΕΙ

Συστήνεται στους καταναλωτές να διαβάζουν προσεχτικά τις οδηγίες χρήσεως και προφύλαξης που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία των εν λόγω προϊόντων.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ

Χριστουγεννιάτικα προϊόντα / στολίδια, τα οποία παρά το γεγονός ότι δεν είναι τρόφιμα έχουν σχήμα, όψη μέγεθος κ.λ.π. τέτοια ώστε ενδέχεται οι καταναλωτές και ιδίως τα παιδιά να τα εκλάβουν ως τρόφιμα απαγορεύονται σύμφωνα με τη Νομοθεσία να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Τα προϊόντα αυτά ενδέχεται να είναι επικίνδυνα και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά μικρών παιδιών, καθώς μπορεί να προκαλέσουν το ενδιαφέρον αυτών και τμήματά τους είναι δυνατό να προκαλέσουν πνιγμό, στην περίπτωση που αποσπώνται εύκολα.

Εξαιτίας αυτού, συστήνεται στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές που πραγματοποιούν και να αποφεύγουν να αγοράζουν διακοσμητικά προϊόντα που ομοιάζουν με τρόφιμα /γλυκά.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ

Συστήνεται στους γονείς που αγοράζουν ενδύματα για τα παιδιά τους, προς αποφυγή κινδύνου τραυματισμού, να λαμβάνουν υπόψη τους ενδεικτικά και τα εξής:

  • Να μη αγοράζουν ενδύματα που προορίζονται για παιδιά ηλικίας κάτω των 7 ετών, όταν αυτά φέρουν κορδόνια για λειτουργική χρήση ή ως διακοσμητικά στην περιοχή της κουκούλας ή του λαιμού. Για τα ενδύματα με κορδόνια που ήδη κατέχουν να αφαιρούν τα κορδόνια, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά με ασφαλή τρόπο.
  • Στα ενδύματα που προορίζονται για παιδιά ηλικίας 7-14 ετών, θα πρέπει να ελέγχουν πριν τα αγοράσουν ότι αυτά δεν φέρουν κορδόνια κατασκευασμένα από ελαστικό υλικό, και ότι το μήκος των κορδονιών που εξέχουν σε κάθε άκρο δεν ξεπερνά τα 7,5 εκατοστά στην περιοχή της κουκούλας ή του λαιμού
  • Στην περιοχή της μέσης το μήκος των κορδονιών που εξέχουν σε κάθε άκρο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 14 εκατοστά όταν το ρούχο είναι χαλαρό.
  • Στην περιοχή των μηρών τα παιδικά ενδύματα επιτρέπεται να έχουν μόνον εσωτερικά κορδόνια και δεν πρέπει να κρέμεται εξωτερικά κορδόνι κάτω από τη χαμηλότερη άκρη του ενδύματος, προκειμένου να μην υπάρχει ο κίνδυνος να παγιδευτούν τα παιδιά σε πόρτες σχολικών λεωφορείων ή σε άλλα κινούμενα αντικείμενα.
  • Ενδύματα με μακριά μανίκια που προορίζονται για παιδιά ηλικίας 0-14 ετών δεν επιτρέπεται να φέρουν κορδόνια που να προεξέχουν από το κάτω άκρο του μανικιού.
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB