spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Κοστολόγηση των πληροφοριών του Δημοσίου
Κοστολόγηση των πληροφοριών του Δημοσίου PDF Εκτύπωση E-mail
  
22.11.08
Στη σημασία της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις πληροφορίες του δημόσιου τομέα τόσο για την επίτευξη της διαφάνειας όσο και για την ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη στον έλεγχο, ακόμη και στη διοίκηση δημόσιων υποθέσεων, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Π.Παυλόπουλος. Ο υπουργός μίλησε σε ημερίδα με θέμα «Κοστολόγηση των πληροφοριών του δημόσιου τομέα που διατίθενται προς περαιτέρω χρήση».

Όπως τόνισε ο κ.Παυλόπουλος, «ο όγκος των πληροφοριών που παράγονται, συλλέγονται και διαδίδονται κατά τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης είναι τεράστιος. καλύπτουν ποικίλους τομείς της διοικητικής δράσης και αν αποτιμηθούν οικονομικά, αποτελούν μία νέα - αναδυόμενη για πολλές χώρες - πηγή πλούτου. Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε το 2002 για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αξία των πληροφοριών του δημόσιου τομέα στα κράτη - μέλη της ξεπερνούσε το ποσό των 68 δις ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχούσε στο 1% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημείωσε δε ότι η χώρα μας ανταποκρίθηκε έγκαιρα στις κοινοτικές της υποχρεώσεις και εναρμόνισε άμεσα το εθνικό της δίκαιο, ενσωματώνοντας πριν περίπου δύο χρόνια τη σχετική Οδηγία με την ψήφιση ν. 3448/2006 «Για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα και τη ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης».

Όσον αφορά την επιβολή τελών, είπε «ότι το συνολικό έσοδο από την παροχή και την άδεια περαιτέρω χρήσης των εν λόγω εγγράφων δεν υπερβαίνει το κόστος συλλογής, παραγωγής, αναπαραγωγής, και διάδοσής τους, συμπεριλαμβανομένης μιας εύλογης απόδοσης της επένδυσης, στην οποία έχει προβεί ο οικείος δημόσιος φορέας, καθώς και του πιθανού κόστους για την περαιτέρω επεξεργασία. Υπάρχει δηλαδή θεσμοθετημένο ανώτατο όριο κοστολόγησης».
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB