spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Ο Π.Παυλόπουλος για την καταπολέμηση της διαφθοράς
Ο Π.Παυλόπουλος για την καταπολέμηση της διαφθοράς PDF Εκτύπωση E-mail
  
01.10.08
«Επιτακτικό αίτημα», σε διεθνές επίπεδο χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, τη ριζική καταπολέμηση της διαφθοράς και την εμπέδωση της χρηστής διοίκησης.
Ο κ.Παυλόπουλος μίλησε στην παρουσίαση του βιβλίου της οργάνωσης «Διεθνούς Διαφάνειας» και του ελληνικού τμήματος, «Κράτος και Διαφθορά - Πως θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο».
Απαντώντας, στο πως θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος κράτους και διαφθοράς, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, οι οποίες στηρίζονται σε τρεις βασικούς άξονες: Στήριξη των Ανεξάρτητων Αρχών και των κάθε είδους ελεγκτικών μηχανισμών, βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, καθώς και εντατικοποίηση των ελέγχων.

Επίσης, προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στη Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, μηχανοργάνωση και καταγραφή όλων των χρηματοδοτήσεων, ανάρτηση όλων των δημόσιων συμβάσεων, ιδίως σε ότι αφορά τις προμήθειες, καθιέρωση του θεσμού της θητείας για όλα τα στελέχη του δημόσιου φορέα και εφαρμογή του προληπτικού ελέγχου νομιμότητας των δαπανών για τους ΟΤΑ α΄βαθμού.

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε την πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς» από την οποία προέκυψε ότι «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η χώρα μας βελτιώνει σταθερά τις επιδόσεις της στον τομέα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Ειδικότερα, από την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, προκύπτει ότι βαθμολογούμαστε με 4,7 - από 4,6 το 2007 - τη στιγμή που το 2003 και το 2004 είχαμε «κολλήσει» στο 4,3. Αυτή η μικρή αλλά σημαντική βελτίωση αποδεικνύει στην πράξη ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει και κυρίως η εντατικοποίηση των ελέγχων, φέροντας τα πάντα στο φως αποδίδει καρπούς και μάλιστα μετρήσιμους».

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος παρουσίασε στοιχεία, που συνηγορούν σε αυτή τη βελτίωση, όπως κατέγραψε η ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ επανέλαβε ότι «δεν επαναπαυόμαστε ούτε εφησυχάζουμε. Πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερα βήματα. Γι' αυτό ο αγώνας ως προς την καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης είναι διαρκής και συνιστά πρώτη μας προτεραιότητα».
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB