spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Ευρωπαϊκό Σχολικό Φεστιβάλ Θεάτρου & Performance
Ευρωπαϊκό Σχολικό Φεστιβάλ Θεάτρου & Performance PDF Εκτύπωση E-mail
  
29.09.08

Έλληνες μαθητές συνδιαλέγονται μέσα από διαχρονικούς θεατρικούς κώδικες με τους ευρωπαίους συμμαθητές τους. Έξι ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ρουμανία, η Τσεχία και η Ελλάδα συμμετέχουν στο 1ο Πιλοτικό Ευρωπαϊκό Σχολικό Φεστιβάλ Θεάτρου, που διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2008. Σχολικές μονάδες από τις χώρες αυτές, με μαθητές ηλικίας 10 – 15 ετών, θα παρουσιάσουν σχολικά project σύγχρονου σχολικού θεάτρου με κοινό θεαματικό άξονα τους προβληματισμούς των μαθητών της Ευρώπης του σήμερα. Κάθε χώρα θα δώσει δυο παραστάσεις: μια για ενήλικες ελεύθερη για το κοινό και μια για τους μαθητές των σχολείων μας.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί παράλληλες εκδηλώσεις και βιωματικά σεμινάρια τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και  για τους μαθητές.

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης, πιστεύοντας στις συστατικές αρχές του αρχαιοελληνικού θεάτρου, σύμφωνα με το οποίο το θέατρο μπορεί να λειτουργήσει σαν μια συλλογική  πράξη βαθύτατα ηθική και πολιτική, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ετήσιο θεσμό, στον οποίο μελλοντικοί πολίτες της  Ευρώπης θα μπορούν να επικοινωνούν και να συνδιαλέγονται μέσα  από τις παραστάσεις τους, διεκδικώντας δυναμικά ένα επαναπροσδιορισμό της θεατρικής διαδικασίας στη σύγχρονη εκπαιδευτική ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Θεωρούμε  κι εμείς, ως Πολιτιστικό Κέντρο, αυτονόητο ότι το θέατρο ως μάθημα, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, αποτελεί πολύτιμο συστατικό στοιχείο της κουλτούρας των αυριανών πολιτών. Πήραμε λοιπόν την πρωτοβουλία να ξεκινήσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δημιουργία ενός θεσμού, που σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες  αποτελεί κατάκτηση δεκαετιών: να φιλοξενούμε  μαθητές από «άλλα» ευρωπαϊκά σχολεία, για  να  τους προσφέρουμε έτσι τη  δυνατότητα να επικοινωνήσουν, να  ανταλλάξουν απόψεις, δια- δράσεις  και βιώματα πολύτιμα για το κοινό παρόν και το μέλλον τους.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει κάνει αρκετά βήματα σε θεσμικό πλαίσιο προς την κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, όσο δεν επιταχύνεται ο βηματισμός  εφαρμογής  εγκυκλίων και αναλυτικών προγραμμάτων, όσο το χάσμα ανάμεσα στο δέον γενέσθαι  και στην  σχολική καθημερινότητα παραμένει μεγάλο, θέλουμε να πιστεύουμε  ότι πρωτοβουλίες σαν τη δική μας θα γίνουν ένα ακόμη βήμα, το οποίο παράλληλα και μέσα  στο πνεύμα  που το αρμόδιο Υπουργείο και η κοινή ευρωπαϊκή  εκπαιδευτική πολιτική ορίζουν, θα βοηθήσει να ανταποκριθούμε  εμείς οι «μεγάλοι» στο ύψιστο καθήκον που έχουμε απέναντι στους «μικρούς»:

Να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο, μέσα από πράξεις συλλογικότητας και επικοινωνίας που να καλλιεργούν τη φαντασία και τη  δημιουργική έκφραση, την αυτοεκτίμηση και την αποδοχή  του άλλου, την αίσθηση πολιτικής ευθύνης και την ανάγκη δράσης, οδηγώντας τους έτσι στην κατάκτηση της προσωπικής ελευθερίας και της αυτοπειθαρχίας  μαζί.

Ελπίζουμε ότι σε αυτό το ταξίδι, θα σας βρούμε όλους, από όποιον χώρο κι  αν προέρχεσθε, συνοδοιπόρους, με όποιο τρόπο  εσείς θελήσετε: ως εθελοντές, ως χορηγοί, ως θεατές  ή δημιουργοί, ή  ως συνειδητοί πολίτες, που θέλουν να μας πουν τη γνώμη τους και να εκφράσουν την καλοπροαίρετη  κριτική τους  σε ό,τι οραματιζόμαστε και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε με προοπτική και βάθος χρόνου:
τη δημιουργία ενός πολιτισμικού - εκπαιδευτικού θεσμού  ΓΙΑ τα παιδιά και ΜΕ τα παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας, στα τηλέφωνα: 210 9940699, 210 9920393.

Τελευταία ανανέωση ( 29.09.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB