spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Αν δεν έχετε υποβάλει δήλωση για το ακίνητό σας στο Κτηματολόγιο
Αν δεν έχετε υποβάλει δήλωση για το ακίνητό σας στο Κτηματολόγιο PDF Εκτύπωση E-mail
  
16.06.08

Αν δεν έχετε υποβάλει δήλωση για το ακίνητό σας στο Κτηματολόγιο (δήλωση του Ν. 2308/1995) Υπάρχουν πολίτες που κατά τη διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου στις πρώτες 340 περιοχές της χώρας που υλοποήθηκε το έργο δεν υπέβαλαν δήλωση για το ακίνητό τους (δήλωση του Ν. 2308/1995). Σήμερα οι πολίτες αυτοί δεν μπορούν πλέον να υποβάλουν δήλωση (εφόσον η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί και στην περιοχή λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο).

Στην περίπτωση αυτή θα αντιμετωίσετε τα ακόλουθα ενδεχόμενα:

Α. Το ακίνητό σας μπορεί να έχει καταχωριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Στην περίπτωση αυτή για να προβείτε σε διόρθωση της αρχικής εγγραφής:

  1. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδικασία του «Πρόδηλου Σφάλματος», εφόσον ο συνδικαιούχος του ακινήτου έχει υποβάλει τη σχετική Δήλωση, έχει καταχωριστεί το δικαίωμά του στις αρχικές εγγραφές και υπάρχει κοινός τίτλος κτήσης δικαιώματος.
  • Επικαλούμενοι τον κοινό τίτλο ιδιοκτησίας, μπορείται να υποβάλεται αίτηση στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο. Ο Προϊστάμενός του είναι αρμόδιος για την αποδοχή ή την απόρριψή του αιτήματος διόρθωσης και εκδίδει σχετική απόφαση.
  • Αν δεν αποφανθεί μέσα σε δεκαπέντε (15) εργάσιμες μέρες από την υποβολή της αίτησης ή αν απορρίψει την αίτηση, μπορείτε να προσφύγετε μέσα σε προθεσμία 15 εργάσιμων, από την λήξη της προθεσμίας αυτής ή αφότου λάβατε γνώση της απορριψης της αίτησής σας, στον Κτηματολογικό Δικαστή.

  1. Μπορείτε να ακολουθήσετε την διαδικασία της «Εκούσιας Δικαοδοσίας».

    Πρόκειται για μία απλή και σύντομη διαδικασία δικαστικής διόρθωσης στην οποία, αφού υποβάλετε αίτηση ενώπιον του Κτηματολογικού Δικαστή στο Μονομελές Πρωτοδικείο της τοποθεσίας του ακινήτου σας, το δικαστήριο κρίνει χωρίς αντιδικία.

 

Β. Το ακίνητό σας έχει καταχωριστεί στο Κτηματολόγιο υπέρ τρίτου ή υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην περίτωση αυτή:

  1. Μπορείτε να ασκήσετε αγωγή, εάν υπάρχει θέμα ιδιοκτησιακής αμφισβήτησης, εάν δηλαδή το ακίνητό σας έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο από τρίτο πρόσωπο ή το Ελληνικό Δημόσιο.

  2. Μπορείτε να ακολουθήσετε την διαδικασία του «Πρόδηλου Σφάλματος» εάν δεν υπάρχει ιδιοκτησική αμφισβήτηση και ο τρίτος υπέρ του οποίου έχει γίνει η εγγραφή του ακινήτου, συναινεί για τη διόρθωση της αρχικής εγγραφής.
    Για να κινήσετε τις διαδικασίες διόρθωσης αρχικών εγγραφών έχετε προθεσμία οκτώ (8) ετών - ή δέκα (10) ετών εάν είστε μόνιμα εργαζόμενος ή κάτοικος εξωτερικού – από την ημέρα έναρξης της ισχύος του Εθνικού Κτηματολογίου σε μία περιοχή.
    Μην περιμένετε όμως την τελευταία στιγμή!

  Πηγή: «Περί κτήσεως λόγος» - Περιοδική έκδοση του τμήματος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της Κτηματολόγιο Α.Ε.

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB