spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Κατατέθηκε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο
Κατατέθηκε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο PDF Εκτύπωση E-mail
  
16.06.08
Σημαντικές αλλαγές έχουν ενσωματωθεί στο κείμενο του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου που κατέθεσε χθες στη Bουλή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς με στόχο να συζητηθεί στην Ολομέλεια τις επόμενες ημέρες και να ψηφιστεί μέσα στον Ιούνιο.

Ειδικότερα, με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο καταργούνται περιφέρειες, νομαρχίες και δήμοι, επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα στην εκτός σχεδίου δόμηση, μεταβάλλεται η νομοθεσία για τα αυθαίρετα, προβλέπονται εντάξεις «εξπρές» περιοχών στο σχέδιο πόλης, καθιερώνονται περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επιτρέπεται η δημιουργία διοδίων στις πόλεις, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η κατάρτιση δασολογίου με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1960.

Παράλληλα, το υπουργείο προέβη και σε επιμέρους αλλαγές του αρχικού κειμένου του νομοσχεδίου, οι σημαντικότερες των οποίων είναι: η εγκατάλειψη του ισπανικού μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης που σχετίζεται με μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις των επαγγελματικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών φορέων, η πρόβλεψη για σταδιακό περιορισμό της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο και την ενεργειακή διασύνδεση όλων των κατοικημένων νησιών με το Κεντρικό Σύστημα της ΔΕΗ.

«Καποδίστριας Νο 2»: Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται πρόβλεψη για τη διοικητική και γεωγραφική ανασυγκρότηση της χώρας, με μείωση του αριθμού των περιφερειών, των νομών και των δήμων. Να σημειωθεί ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί ο αριθμός αυτοδιοίκησης κατά 50%, δηλαδή οι περιφέρειες να γίνουν 7 από 13, οι νομαρχίες 28 από 53 και οι δήμοι 520 από 1.040 που είναι σήμερα.

Δόμηση και αυθαίρετα: Αντιμετώπιση του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης με: μεταρρύθμιση της πολεοδομικής νομοθεσίας, αλλαγή του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών, ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε προσωπικό και μέσα, άμεση πολεοδόμηση περιοχών που παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση (περιοχές περιαστικών, παραθεριστικών ή τουριστικών δραστηριοτήτων) και αυστηρή εφαρμογή της περί αυθαιρέτων κτισμάτων νομοθεσίας.

Δασολόγιο και αεροφωτογραφίες: Εντός τετραετίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δασολόγιο. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Σουφλιά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αεροφωτογραφίες της περιόδου του 1960, καθώς δεν είναι δυνατόν να στηριζόμαστε σε αυτές του 1945, βάσει των οποίων ολόκληροι δήμοι της Αττικής που σήμερα έχουν οικοδομηθεί, τότε ήταν δάσος.

Τα υπόλοιπα μέτρα: Περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με μέτρα για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων, την επιβολή περιβαλλοντικών τελών κυκλοφορίας στα παλαιά οχήματα, τη λήψη περιοριστικών μέτρων για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, όπως τα διόδια κ.ά.

Καθίσταται υποχρεωτική η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού σε όλους τους οικισμούς με πληθυσμό άνω των 2 χιλιάδων κατοίκων εντός πενταετίας, δίνει μόλις ένα χρόνο διορία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το κλείσιμο και την αποκατάσταση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και, παράλληλα, βάζει στόχο την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης και αξιοποίησης αποβλήτων, από 24%, για τα οικιακά απόβλητα, στο 60% της ποσότητάς τους για το έτος 2020. Τέλος, μέχρι το 2013 πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες οριοθέτησης και κήρυξης, ως προστατευομένων χώρων, επιπλέον 80 περιοχών του δικτύου Natura 2000.

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB