spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Self tests Covid19- Ιδιωτικός τομέας. Τι ισχύει; PDF Εκτύπωση E-mail
  
24.04.21

featured-general-1024x614

Του Σύμβουλου Επιχειρήσεων Ραβάνη Κων/νου

Η νέα «υποχρέωση» για τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self tests Covid19) στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δημιούργησε πληθώρα ερωτημάτων.

Προς επίλυση αυτών δημοσιεύτηκε επεξηγηματική εγκύκλιος που υπεγράφη από τα συν-αρμόδια Υπουργεία.

Στο παρόν άρθρο θα γίνει προσπάθεια να απαντηθούν υπό μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων βασικά σημεία της ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 24525/18.4.2021 και τον τρόπο εφαρμογής αυτής.

 

1.      Οι εργαζόμενοι ποιων επιχειρήσεων είναι υπόχρεοι στη διενέργεια self tests Covid19;

Το μέτρο εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις με δραστηριότητα σε ΚΑΔ των πινάκων 1 έως 8 του Παραρτήματος Α της ΚΥΑ.

Δηλαδή, στις επαγγελματικές κατηγορίες :

α) λιανεμπόριο,

β) μεταφορές,

γ) εστίαση,

δ) χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες,

ε) δραστηριότητες καθαρισμού,

στ) υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων,

ζ) άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής) και

η) δραστηριότητες σχολών οδηγών

 

2.      Όλοι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται στη διεξαγωγή των tests;

Υποχρεούνται σε tests όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται με φυσική παρουσία σε δραστηριότητα (ΚΑΔ) που εντάσσεται στο μέτρο.

Πχ. Αν μία επιχείρηση διαθέτει τμήμα λιανικής και χονδρικής πώλησης, υποχρεούνται σε test όσοι υπάλληλοι απασχολούνται στη λιανική εξυπηρέτηση.

Αν οι εργαζόμενοι αυτοί, τηλεργάζονται ή βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, δεν υποχρεούνται σε διενέργεια test.

 

3.      Είμαι εργοδότης ή Στέλεχος Διοίκησης (μη εξαρτημένης εργασίας) υποχρεούμαι σε test;

Οι εργοδότες ή τα στελέχη διοίκησης (μη εξαρτημένης εργασίας), στις επιχιερήσεις με δραστηριότητες που εμπίπτουν στην ΚΥΑ, εφόσον προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή τους ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας με λοιπούς υπαλλήλους, οφείλουν με ατομική τους ευθύνη να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο με δική τους δαπάνη χωρίς να έχουν υποχρέωση να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Δύνανται όμως, να δηλώνουν προαιρετικά το αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/#ergani

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή.

 

4.      Εργάζομαι σε Επιχείρηση που υπάγεται στο μέτρο των self tests, είναι υποχρεωτικό να το κάνω και να δηλώσω το αποτέλεσμα;

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης COVID-19 και η δήλωση του απτελέσματος είναι υποχρεωτικός.

 

5.      Κάθε πότε εκτελείται το test; Που το προμηθεύομαι; Τι πρέπει να κάνω;

Το self test Covid19 διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.

Πχ. Εργαζόμενος απασχολείται τη Δευτέρα με τηλεργασία και η πρώτη ημέρα την εβδομάδα που προσέρχεται φυσικά στοω χώρο εργασίας του είναι η Τρίτη 8:00πμ. Το τεστ πρέπει να διεξαχθεί και να δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα από την Δευτέρα 8:00πμ έως την έλευση του στον χώρο εργασίας. Υποχρέωση για διενέργεια τεστ υπάρχει πάλι την επόμενη Δευτέρα με τον ίδιο τρόπο.

Οι εργαζόμενοι προμηθεύονται τα tests δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους και της αστυνομική τους ταυτότητας. Η υποχρέωση εξαντλείται και εάν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ.

Το τεστ πρέπει να δηλωθεί με ευθύνη του εργαζομένου εντός της προθεσμίας στο

https://self-testing.gov.gr/#ergani

 

6.      Ποια είναι η ημερομηνία πρώτης εφαρμογής του μέτρου;

Η υποχρέωση διενέργειας των tests από τους εργαζόμενους αρχίζει από 03.05.2021.

Από τη Δευτέρα 26/4/2021- Κυριακή 2/5/2021 οι εργαζόμενοι που υποχρεούνται σε διενέργεια του test, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους και της αστυνομικής ταυτότητας μπορούν να προμηθευτούν (2) tests που αντιστοιχούν στις (2) επόμενες εβδομάδες.

Από την Δευτέρα 3/5/2021- Κυριακή 9/5/2021 μπορούν να προμηθευτούν (1) πρόσθετο test που αντιστοιχεί στην εβδομάδα 10/5/2021-16/5/2021. 

 

7.      Αν δεν κάνω το τεστ τι γίνεται;

Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία στον τόπο παροχής εργασίας, εφόσον δεν έχει πραγματοποιήσει το τεστ και δεν το έχει δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα.

Εξυπακούεται ότι ακόμα και να έχει πραγματοποιηθεί το τεστ κατά τα προβλεπόμενα, εάν αυτό είναι θετικό, δεν επιτρέπεται η προσέλευση του εργαζομένου στην εργασία του, αλλά εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών, θα πρέπει να προσέλθει για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test) σε δημόσια δομή. Μέχρι τότε υποχρεούται σε κατ'οίκον περιορισμό.

Αν από τον δεύτερο έλεγχο προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα, τότε ο εργαζόμενος επανέρχεται για εργασία. Αν προκύψει θετικό αποτέλεσμα πάλι, εφαρμόζεται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΔΥ.

Στην περίπτωση που εργαζόμενος δεν απασχοληθεί υπαιτιότητα του, λόγω της μη διενέργειας του τεστ, ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για τις ημέρες μη απασχόλησης.

 

8.      Ο εργοδότης υποχρεούται να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τα ισχύοντα;

Ναι, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τους εργαζόμενους του με κάθε πρόσφορο τρόπο. Συνίσταται να υπάρξει σε εμφανές σημείο του χώρου εργασίας σχετική ανακοίνωση αλλά και να πραγματοποιηθεί σχετική επικοινωνία πριν τη πρώτη έλευση τους εργαζομένου στην εργασία του. Ενδεδειγμένοι τρόποι επικοινωνίας αποτελούν το sms, email κτλ.

 

9.      Υπάρχουν πρόστιμα σε περίπτωση μη τήρησης της διαδικασίας;

Ναι, υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών.

Ενδεικτικά:

  • Εργαζόμενος δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης και εργάστηκε- 500€ (ανά εργαζόμενο)
  • Εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, και εργάστηκε - 1500€ (ανά εργαζόμενο)
  • Εργοδότης δεν ενημέρωσε τους εργαζόμενους του σχετικά με την υποχρέωση τους διενέργειας self tests - 300€ άπαξ

-Το παρόν άρθρο αποτελεί σύντομη φορολογική/εργατική ενημέρωση. Για τη λήψη αποφάσεων, συνίσταται η επικοινωνία με τον συνεργαζόμενo Φοροτεχνικό σας Σύμβουλο.-

 

 

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 25.04.21 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB