spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Τα Βασικά Σημεία της συνέντευξης του Δ. Μωραΐτη PDF Εκτύπωση E-mail
  
07.02.12

logo_nea_poreiaMία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, απαντώντας από καρδιάς και χωρίς προαπαιτούμενα. και  σκονάκια, έδωσε ο  επικεφαλής της  «Δημοτικής Ανατροπής ΝΕΑ ΠΟΡΕΙA» για την Ηλιούπολη, Δημήτρης Μωραΐτης, στον Γ.  Βλαχάκη και στο ραδιόφωνο του IlioupolisOnAir στις 30/1/12.
Η συνέντευξη ξεκίνησε με ερωτήσεις γνωριμίας. Ο Δ. Μωραΐτης, αφού απάντησε πως η ιδιότητα του είναι  Εκδότης - συγγραφέας και ιδιοκτήτης της εταιρείας ΥΑΔΕΣ  ΕΚΔΟΤΙΚΗ, αποσαφήνισε πως η παρουσία του στην πόλη είναι εντελώς ανεξάρτητη και  έχει να κάνει με  την διάθεση του να προσφέρει ανιδιοτελώς  στην πόλη που ζει και αγαπάει. Σε ερώτηση, αν κρύβονται πίσω του κόμματα, πολιτικοί, επιχειρηματίες, απάντησε πως δεν είχε, και δεν έχει, τέτοιου είδους σχέσεις με κανέναν, όσο κι αν θέλουν μερικοί να του προσάψουν τέτοιες σχέσεις, και ότι, πίσω από τον συνδυασμό του, δεν υπάρχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πολιτικός βραχίονας, παρά μια ομάδα νέων, άφθαρτων, ακομμάτιστων Ηλιουπολιτών που θέλουν να αλλάξουν με συγκεκριμένο πρόγραμμα την πόλη τους.

Μπαράζ Ερωτήσεων από Γ. Βλαχάκη.

Στην συνέχεια ο κ. Βλαχάκης, με ένα μπαράζ ερωτήσεων, έθεσε θέματα του τύπου. « ...γιατί κύριε Μωραΐτη θέλετε να γίνετε Δήμαρχος της Ηλιούπολης έτσι ξαφνικά» και «... γιατί μιλάτε για μια και μόνη θητεία εφόσον εκλεγείτε;» και «...ποιο είναι το οικονομικό στάτους σας;»

O Δ. Μωραΐτης, απαντώντας είπε, πως δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και ότι οι ιδέες του για την Ηλιούπολη μπορούν, μέσα από πρόγραμμα, να υλοποιηθούν σε μια θητεία καθώς τα θέματα που θα προβάλει ως προτεραιότητα είναι μεγάλα, αλλά δεν είναι πολλά. Για το θέμα των οικονομικών του, είπε πως όλα είναι ανοιχτά για έλεγχο και πως ζει μέσα από την εργασία του χωρίς να απολαμβάνει ιδιαίτερη ζωή, όπως ψευδώς του καταλογίζουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

 Ανεργία – Εγκληματικότητα - Διαχείριση.

Στην συνέχεια, οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στα μεγάλα θέματα της πόλης, Ανεργία –Εγκληματικότητα - Οικονομική διαχείριση του Δήμου. Ο Δ. Μωραΐτης, για άλλη μια φορά έκανε σαφές πως η Ανεργία  των δημοτών στην πόλης μας μπορεί να λυθεί, εφόσον  υπάρχει πολιτική βούληση και πρόγραμμα τριών σημείων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε αρχικά στα ανενεργά προγράμματα που τρέχουν αυτήν την στιγμή στην Ε.Ε. και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης και στο πρόγραμμα  PROGRESS,  όπως και σε διακλαδωμένα  προγράμματα του ευρωπαϊκού ταμείου για δήμους μέχρι 70.000 κατοίκους, όπως είναι ο Δήμος Ηλιούπολης. Τόνισε, πως αυτά τα προγράμματα είναι άμεσα και απευθείας  και ο Δήμος Ηλιούπολης μπορεί να τα διεκδικήσει, χωρίς να χρειάζεται να περάσει μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αναρωτήθηκε, γιατί δεν το πράττει σήμερα κιόλας η διοίκηση Βαλασόπουλου την οποία κατηγόρησε για  μειοψηφική ομάδα του 13%, που κυβερνά την πόλη χωρίς πρόγραμμα και μέθοδο.

Συνεχίζοντας ο Δ. Μωραΐτης τόνισε, σαν δεύτερο σημείο, ότι θα μπορούσε ο Δήμος να αξιοποιήσει τους ιδιώτες επιχειρηματίες της πόλης, οι οποίοι με κίνητρα (μηδενικά τέλη, μειωμένη   φορολόγηση σε τραπεζοκαθίσματα κ.α.), θα μπορούσαν να απορροφήσουν άνεργο δυναμικό.

Τέλος, επικεντρώθηκε στην δυνατότητα που έχει ο Δήμος Ηλιούπολης να λύσει αμέσως το πρόβλημα των ανέργων στην πόλη, αλλά και όσων χρειάζονται αυτήν την δύσκολη στιγμή βοήθεια με το να  εκταμίευση άμεσα 1εκ. Ευρώ από τα 45εκ. του ετήσιου προϋπολογισμού! Ο Δ . Μωραΐτης ανέφερε επακριβώς: «Χρειάζομαι 1 εκ. από τα 45 εκ ευρώ του φετινού προϋπολογισμού του Δήμου και λύνω αύριο το πρωί το πρόβλημα των νεόπτωχων της πόλης.»

 Σχετικά με την εγκληματικότητα ήταν η επόμενη ερώτηση που του ετέθη, όπου ο  Δ. Μωραΐτης, επισήμανε τα αυξημένα ποσοστά στην Ηλιούπολη τα τελευταία χρόνια, ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα και ότι, όταν θα αναλάβει Δήμαρχος της Ηλιούπολης, θα συστήσει προληπτικές ομάδες περιφρούρησης υπό τον εποπτεία αστυνομικού,  όπου θα περιπολούν πεζές όλο το 24ωρο την πόλη για να αισθάνεται ξανά ασφαλής η γιαγιά, η μαμά, το παιδί. Σε διευκρινιστική ερώτηση του κ. Βλαχάκη αν αυτό το επιτρέπει ο Καλλικράτης, ο Δ .Μωραΐτης απάντησε: «Θα κινηθώ ακόμη σε στις οριογραμμές του νόμου, ώστε να διασφαλίσω την ασφάλεια της πόλης και των Δημοτών».

 Μια και Μοναδική Θητεία ως Δήμαρχος

Σε θέματα έργων είπε, ότι στο πρόγραμμα που ήδη καταρτίζει, είναι σαφές πως θα πράξει τουλάχιστον δυο πολύ μεγάλα έργα στην πόλη στην μια και μοναδική του θητεία,(δεν πιστεύει στις επαναλαμβανόμενες θητείες όπως είπε), όπως το Άλσος Δ. Κιντής, όπου θα δημιουργήσει θεματικό διαδραστικό πάρκο μέσα από διαβούλευση, και το ρέμα της Πικροδάφνης, όπου θα φτιάξει τον μοναδικό ποτάμι της Αθήνας με χτιστές πέτρινες γέφυρες  πεζόδρομους  και μεγάλους χώρους για πικνίκ, στα πρότυπα των ποταμών των ευρωπαϊκών πόλεων. Σε αυτό όμως, που επέμενε περισσότερο ήταν η τρέχουσα καθημερινότητα του δημότη, όπου εκεί θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα

.

Κόμματα – Λαθρομετανάστευση - Πρώην αιρετοί

Στο τελευταίο κομμάτι της συνέντευξης, ο κ. Βλαχάκης ρώτησε για την θέση του Δ. Μωραΐτη αναφορικά με  τους λαθρομετανάστες, τα σημερινά κόμματα και για τα πρόσωπα που έπαιξαν στο παρελθόν ρόλο σε διοικητικές θέσεις στην πόλη .

Ο επικεφαλής της «ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ» απήντησε χωρίς υπεκφυγές. και είπε πως προτεραιότητα του είναι οι Έλληνες που έχουν γεννηθεί εδώ, που πληρώνουν φόρους, και πως αν και η Ηλιούπολη δεν έχει έντονο πρόβλημα λαθρομετανάστευσης, παρά  αλλοδαπές οικογένειες καθ’ όλα νόμιμες, προτίθεται να εξετάσει το θέμα με ευαισθησία και, όπως είπε, «Ακόμη κι αν έχουν μπει λαθραία στην χώρα μας, στην πόλη μας, και στης ζωές  μας, οι λαθρομετανάστες δεν παύουν να είναι ψυχές!»

Για τα σημερινά κόμματα ανέφερε, πως είναι κόμματα πια της ιστορίας και ότι η... σημερινή ζώσα πραγματικότητα θα τα... ξεβράσει.

Πρόσθεσε δε, ότι στη νέα Ελλάδα που θα γεννηθεί, τα υπάρχοντα κόμματα, και οι  συνιστώσες τους στις τοπικές κοινωνίες, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα δεν θα υφίστανται.

Καταλήγοντας, ο Δ. Μωραΐτης, σε ερώτηση για τους αυτοδιοικητικούς που ασχολήθηκαν με την Ηλιούπολη στο παρελθόν, είπε πως δεν ακυρώνει το έργο κανενός, αλλά διαφωνεί με το σύνολο των πεπραγμένων τους . Ωστόσο, έκανε αναφορά σε πρόσωπα όπως του πρώην Δημάρχου Γ. Γεωργάκη, του Ν. Λύτρα κ.α. όπου θα τους ήθελε ενεργούς μέσα από μια επιτροπή.  Μάλιστα, θα την ονόμαζε  όπως είπε «επιτροπή γερουσίας», όπου αμισθί ο εκάστοτε Δήμαρχος θα «εκμεταλλευόταν» την πείρα  και γνώση τους. Και συμπλήρωσε πως, εάν τελικώς  ηγηθεί της πόλης, θα το κάνει.

Η συνέντευξη κράτησε περίπου 2ωρες ζωντανά.

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB