spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 14-12-2009 στην Ηλιούπολη, η 5η Ομιλία του ΟΠΣΑ
Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 14-12-2009 στην Ηλιούπολη, η 5η Ομιλία του ΟΠΣΑ PDF Εκτύπωση E-mail
  
19.12.09

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή νέων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 14-12-2009 στην Ηλιούπολη, η 5η  Ομιλία του Γ΄Κύκλου  εκδηλώσεων  του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Α) με θεματικές  ενότητες:

  1. «Τοπική Δημοκρατία, Συνεργασίες Δήμων και Κοινοτήτων σε Διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Διαδημοτικές συνεργασίες Συμβάσεις Συμπράξεις»
  2. «Οικονομική Διοίκηση Ο.Τ.Α, Επιχειρησιακά Προγράμματα, Έργα και Προμήθειες»

   Στη διάρκεια της εκδήλωσης-ομιλίας αναπτύχθηκαν τρεις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με αξιόλογους ομιλητές. 

Συγκεκριμένα: Α.Ο κ.Κωνσταντίνος Μπακάλης, π. Πρόεδρος του Νομικού  Συμβουλίου του Κράτους παρουσίασε το θέμα: «Τοπική Δημοκρατία. Συμμετοχή στις τοπικές υποθέσεις. Τοπικά Δημοψηφίσματα» Τόνισε τη σημασία και την αξία της Τοπικής Δημοκρατίας.  Αναφερόμενος στις Δημοτικές και Κοινοτικές Αρχές ανέδειξε το  σπουδαίο ρόλο τους, που συνίσταται, εκτός των άλλων, στην ευαισθητοποίηση των δημοτών και στη διασφάλιση του δικαιώματός τους για  πρόσβαση στην πληροφόρηση και την διαβούλευση. Ακόμη επισήμανε την ανάγκη καταρτισμού Χάρτας, ως οδηγού του δημότη για προσωπική του διευκόλυνση. Η διαρκής διαφάνεια στους Ο.Τ.Α απετέλεσε βασικό άξονα της ομιλίας  ενώ  αναφέρθηκε τόσο στην αναγκαιότητα εφαρμογής του θεσμού του Τοπικού δημοψηφίσματος με παρατηρήσεις στις ελλείψεις της Νομοθεσίας σε σχέση με τα τοπικά δημοψηφίσματα.
Στη δεύτερη εισήγηση
Β.Ο κ. Νικόλαος-Κομνηνός Χλέπας, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εισηγήθηκε το θέμα «Διαδημοτική Συνεργασία, Συμβάσεις-Συμπράξεις. Συνεργασία Δήμων και Κοινοτήτων σε Διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο».   
 Η εισήγησή του ανέδειξε τη χρησιμότητά του και το σκοπό των συνεργασιών Δήμων και Κοινοτήτων με πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α της αλλοδαπής, επίσης αναφέρθηκε στις πράξεις αδελφοποιήσεων των πόλεων διαφόρων κρατών, με απώτερο στόχο την προαγωγή οικονομικών, πολιτιστικών, μορφωτικών και κοινωνικών σχέσεων. Ο κ. καθηγητής, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα παραδείγματα και κάνοντας εύστοχες παρατηρήσεις, αναφέρθηκε σε μια σειρά Συμβάσεων Δήμων και Κοινοτήτων, είτε αυτές θεωρούνται Προγραμματικές, είτε Συμβάσεις Ανάθεσης, είτε Διαδημοτικής Συνεργασίας, είτε ακόμα και Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.
Γ. Η συζήτηση-ομιλία ολοκληρώθηκε με την  τρίτη εισήγηση του κ. Αντωνόπουλου Κωνσταντίνου, Οικονομολόγου, Οικονομικού Διευθυντή και π. Γενικού Διευθυντή Σιβιτανιδείου Σχολής. Ο κ. Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος εισηγήθηκε το θέμα «Οικονομική Διοίκηση Ο.Τ.Α, Επιχειρησιακά Προγράμματα, Έργα και Προμήθειες».
Με τη διαφωτιστική εισήγησή του διευκρινίστηκαν  καίριοι οικονομικοί όροι που αφορούν στην οικονομική διοίκηση των Ο.Τ.Α. Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην έννοια του Προϋπολογισμού και στις γενικές αρχές κατάρτισής του. Τόνισε, επίσης, τη σπουδαιότητα του Προϋπολογισμού ως εργαλείου Προγραμματισμού με καταγεγραμμένα τα πραγματικά και όχι πλασματικά έσοδα και τα έξοδα-δαπάνες. Θέματα, όπως Απολογισμός με ειλικρίνεια, Ισολογισμός, Προληπτικός Έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, Ανάθεση Έργων, Προμήθειες, Επιχειρησιακά Προγράμματα και Διαδικασίες Διαγωνισμών, αναλύθηκαν στα βασικά σημεία τους.              
Κατόπιν, οι εκλεκτοί ομιλητές είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε καίριες και εύστοχες ερωτήσεις  καταρτιζομένων-ενδιαφερομένων, που παρακολούθησαν την Ομιλία.         
Μετά  την ολοκλήρωση και των τριών εισηγήσεων, ο συντονιστής της ομιλίας-συζήτησης, Πρόεδρος του Ο.Π.Σ.Α, κ. Γεωργάκης Θεόδωρος, Δικηγόρος και, π. Δήμαρχος Ηλιούπολης, επισήμανε την αξία της εθελοντικής προσπάθειας του Ο.Π.Σ.Α για ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών όλων των βαθμίδων και ηλικιών αλλά και για την δημιουργία κάποιας μορφής «Τράπεζας Στελεχών» για την Αυτοδιοίκηση και την δημόσια διοίκηση γενικότερα.          
Όμιλος  Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Α.)
Οδός  Σκρά 14-16 Ηλιούπολη-Τ.Κ163 46-Τηλ:2109922301Fax210 9733.813
Email: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε   

Τελευταία ανανέωση ( 19.12.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB