spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Περιφέρεια Αττικής arrow Ημερίδα της Νομαρχίας Αθηνών: για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
Ημερίδα της Νομαρχίας Αθηνών: για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού PDF Εκτύπωση E-mail
  
13.07.09

7131Μελέτης των επιπτώσεων που θα έχει στο περιβάλλον της Αττικής, το Μητροπολιτικό Πάρκο ελληνικού εκπονήθηκε και παρουσιάστηκε από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνθο Σανταμούρη και Γιώργο Κάλλο στην Ημερίδα που διοργανώθηκε από την Νομαρχία Αθηνών το πρωί της Δευτέρας 13 Ιουλίου. Η κλιματική αλλαγή και η απογοητευτική εικόνα για το περιβάλλον που υπάρχει στο λεκανοπέδιο της Αττικής ειδικά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, κάνει επιτακτική την ανάγκη για αποκλειστική χρήση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού για Μητροπολιτικό Πάρκο Υψηλού Πρασίνου. Ανοίγοντας την ημερίδα, ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, ο οποίος είναι και εκ των πρωτεργατών μαζί με τους δημάρχους των όμορων δήμων για την δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου, τόνισε:

«Το μεγάλο ερώτημα σήμερα είναι αν μπορεί να βελτιωθεί το μικροκλίμα μιας μεγάλης πόλης όπως το λεκανοπέδιο της Αθήνας.

Η απάντηση είναι θετική εφόσον υπάρξει σχεδιασμός και ευαισθητοποίηση από όλους μας. Για παράδειγμα η αύξηση του Αστικού Πρασίνου, η προστασία και ανάδειξη των ελεύθερων χώρων ο σχεδιασμός ολοκληρωμένων δράσεων για την μείωση της θερμοκρασίας των πόλεων θα πρέπει να είναι επιλογές πρώτης προτεραιότητας. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε πλήθος ευρωπαϊκών ασιατικών και αμερικανικών πόλεων χρησιμοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις ελληνική τεχνολογία και τεχνογνωσία. Αντιθέτως το ΥΠΕΧΩΔΕ που έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα δυστυχώς σχεδιάζει να τσιμεντοποίηση το Ελληνικό αγνοώντας τις επισημάνσεις των επιστημόνων, την κοινή λογική, αλλά και το αίτημα των κατοίκων που ζητούν καλύτερη ποιότητα ζωής».

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Αργυρούπολης Δημήτρης Ευσταθιάδης, υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα: «Που είναι η συνάντηση που θα έπρεπε να έχουμε τόσο καιρό με το ΥΠΕΧΩΔΕ; Που είναι το «πράσινο μικροκλίμα»; Πώς να ανασάνει η πρωτεύουσα μόνο με εμπορικά κέντρα, τουριστικές εγκαταστάσεις και επαύλεις, αντί για πράσινο; Αντ' αυτών, το ΥΠΕΧΩΔΕ λογαριάζει να ξοδέψει 500 εκατομμύρια για να δικαιολογήσει το πρόγραμμά του να πουλήσει αδόμητη, δημόσια έκταση».

«Ναι, στο πάρκο υψηλού πρασίνου! Το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά την πρωτοβουλία, την ενεργό και εμπεριστατωμένη αντίδραση των τεσσάρων επίμαχων Δήμων, επιμένει να μη μας δέχεται, καν. Και το χειρότερο απ' όλα; Η κατάληξη στο Πάρκο, της περιφερειακής οδού η οποία θα επεκταθεί, θα επιβαρύνει απ' όλες τις πλευρές την κατάσταση και περισσότερο θα επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή», τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης.

Ο Δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός είπε μεταξύ άλλων: «Δε μπορεί να υπάρξει εμπορική ανάπτυξη προς την πλευρά της Βουλιαγμένης και διασπορά από βίλες και επαύλεις προς την πλευρά της παραλίας. Δεν είναι δυνατόν να είναι ανύπαρκτη η περιβαλλοντική μελέτη στην επέκταση της περιφερειακής οδού, η οποία θα καταλήξει στο Πάρκο και θα δημιουργήσει έμφραγμα στο σημείο αυτό, αφού θα γίνει κόμβος, όγκου αυτοκινήτων, με προορισμό, τον Πειραιά.»

«Προτείνω τη δημιουργία ενός πρότυπου για όλη την Ευρώπη «Περιβαλλοντικό-Ερευνητικό Κέντρο» όπου θα μπορούν να διακινούνται απόψεις, συμβουλές, τεχνογνωσία. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία παρέμβαση εκτός πρασίνου, πράγμα που πρέπει να διεκδικήσουμε όλοι, καθώς το περιβάλλον, δεν έχει χρώμα», είπε στην διάρκεια της ομιλίας του ο Δήμαρχος Γλυφάδας Ιωάννης Θεοδωρόπουλος.

Σε χαιρετισμό, που απηύθυναν οι δύο βουλευτές οι οποίοι παραβρέθηκαν στην ημερίδα, Κυριάκος Μητσοτάκης (Ν.Δ.) και Μαρία Δαμανάκη (ΠΑΣΟΚ), ο μεν πρώτος ανήγγειλε ότι το Σεπτέμβρη η αρμόδια για το Περιβάλλον, επιτροπή της Βουλής θα ανοίξει το φάκελο του Ελληνικού, ενώ η δεύτερη τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ, θα συμπαρασταθεί στους αγώνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ότι η κυβέρνηση δεν δίνει τις απαιτούμενες εγγυήσεις, σχετικά με την κυοφορούμενη από το ΥΠΕΧΩΔΕ, λύση της Μεικτής Χρήσης, για το εν λόγω Πάρκο.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος του Αιγάλεω, κ. Δ. Καλογερόπουλος, παρότρυνε προς την κατεύθυνση της αυτοδιαχείρησης του Πάρκου, μακριά από κραυγές και πολιτικά παιχνίδια, κάτι που προς τιμήν του όπως είπε ο ομιλητής, ουδέποτε έκανε ο Νομάρχης κ. Σγουρός.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων, παρέστησαν η Υπερνομάρχης Κωνσταντίνα Μπέη, οι Δήμαρχοι Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου, Υμηττού Χρήστος Ζούπας, Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, Ν. Σμύρνης Γιώργος Κουτελάκης, Λυκόβρυσης Δημήτρης Φωκιανός και Ψυχικού Ειρήνη Κατσαρού, Ο αντιδήμαρχος Ηλιούπολης Γαβριήλ Αραμπατζής, η Πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της Αθήνας Αικατερίνη Συκανάκη , ο Αντιπρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ Γιώργος Καβαθάς.

Επίσης, Αντινομάρχες, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι μεταξύ των οποίων και ο Αντιδήμαρχος Ηλιούπολης Γαβριήλ Αραμπατζής, Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι  επικεφαλής των παρατάξεων, κ.κ. Σπύρος Λυκούδης, Βαγγέλης Παπαδόπουλος, καθώς και η κυρία Δήμητρα Αγγελάκη.

 

Τελευταία ανανέωση ( 13.07.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB