spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Συνέδριο με θέμα τη «Θερμική Επεξεργασία Αστικών Στερεών Αποβλήτων Με Παραγωγή Ενέργειας»
Συνέδριο με θέμα τη «Θερμική Επεξεργασία Αστικών Στερεών Αποβλήτων Με Παραγωγή Ενέργειας» PDF Εκτύπωση E-mail
  
20.06.09
1synedreiaΣυνέδριο με θέμα τη «Θερμική Επεξεργασία Αστικών Στερεών Αποβλήτων Με Παραγωγή Ενέργειας», διοργανώθηκε την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009 υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ).
Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, γεγονός που ήταν αναμενόμενο καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται οι ατομικές και συλλογικές προσπάθειες για βιώσιμες λύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος , τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε και ο Γαβριήλ Αραμπατζής Αντιδήμαρχος Ηλιούπολης.

Μεταξύ των ομιλητών του Συνεδρίου περιλαμβάνονταν άτομα από την πολιτική ζωή της χώρας, την επιστημονική κοινότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο.
Κατά την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου, τον λόγο πήρε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι παλαιότερα η διαχείριση αποβλήτων αποτελούσε ζήτημα προκαταλήψεων, ωστόσο σήμερα οι πολιτικοί ηγέτες ενημερώνονται σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και διεξάγουν προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όπως υποστήριξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από τέσσερις συνεδριάσεις με αρμόδιους φορείς και επιστήμονες, η *Επιτροπή Περιβάλλοντος* κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα αναφορικά με την διαχείριση αποβλήτων στο λεκανοπέδιο.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων έχει διογκωθεί και λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εξαρτόμαστε από τους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων, μια τεχνολογία ξεπερασμένη».
«Η κατάσταση στην Αττική είναι στο απροχώρητο», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ υπογραμμίζοντας πως επιβάλλεται στροφή στις νέες τεχνολογίες θερμικής επεξεργασίας αποβλήτων που ήδη εφαρμόζονται στη Ρόδο και τα Χανιά.
Στη συνέχεια του Συνεδρίου, τον λόγο πήρε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα διαχείρισης αποβλήτων επισημαίνοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έδωσε μεγάλη έμφαση στο θέμα του περιφερειακού σχεδιασμού, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και δεν αφορά τους επιστήμονες, ο ρόλος των οποίων θα πρέπει να περιοριστεί στην εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων.
Επιπλέον, ο κ Οικονόμου υπογράμμισε πως η ανάγκη για τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τα απόβλητα είναι επιτακτική προκειμένου να ενταχθεί στις εγκεκριμένες μεθόδους και η καύση.
Τη σημασία του περιφερειακού σχεδιασμού τόνισε και ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι όσο καθυστερεί η εφαρμογή του τόσο θα εντείνεται το πρόβλημα.
«Το κλειδί για τη σωστή λειτουργία του περιφερειακού σχεδιασμού έγκειται στη σωστή λειτουργία των εργοστασίων μηχανικής ανακύκλωσης».
Ο βουλευτής της ΝΔ διευκρίνισε ότι διαφωνεί με τον κ. Οικονόμου και τις δηλώσεις του σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται από το κράτος προκειμένου να δημιουργηθούν ΧΥΤΑ σε ορισμένες περιοχές, υποστηρίζοντας ότι «ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ευθύμιος Βιδάλης, τόνισε ότι ο ΣΕΒ προωθεί τον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων δεδομένου ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί το τρίπτυχο της βιώσιμης ανάπτυξης (περιβαλλοντική προστασία, οικονομική αποδοτικότητα και κοινωνική συνοχή).
Κατά την ομιλία του, ο δήμαρχος Θηβαίων, Νικόλαος Σβίγγος, επισήμανε ότι  εκτός από τα στερεά απόβλητα, η κοινωνία μας πρέπει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των βιομηχανικών, των γεωργικών και των κτηνοτροφικών αποβλήτων.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεδομένης της τεχνολογικής προόδου που έχει συντελεστεί, η επίλυση του προβλήματος έγκειται στην καύση των αποβλήτων.
Υπέρ της καύσης των αποβλήτων τάχθηκε και ο πρόεδρος του Συνεδρίου Επιστημονικής Επιτροπής, Δημήτρης Τασιός, ενώ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, Γιώργος Ηλιόπουλος, έκανε έκκληση για εμπιστοσύνη στις νέες τεχνολογίες και ορθολογικότερες λύσεις.

Τελευταία ανανέωση ( 20.06.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB