spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Οι Μεσοτοπίτες πρωτοστατούν στα θέματα ανακύκλωσης
Οι Μεσοτοπίτες πρωτοστατούν στα θέματα ανακύκλωσης PDF Εκτύπωση E-mail
  
05.06.09
Από τον Φεβρουάριο του 2009 πραγματοποιείται οργανωμένα πια, στην αίθουσά του Συλλόγου Μεσοτοπιτών η συλλογική προσπάθεια για ανακύκλωση χαρτιού, αλουμινένιων συσκευασιών (π.χ. κουτάκια αναψυκτικών όπου γίνεται και συνεχή κατανάλωση), μπαταριών, μελανοδοχείων και συναφών υλικών. Η παρουσίαση των συσκευασιών προσωρινής απόθεσης (μέχρι την τελικής τους απόρριψη στους μπλε κάδους ή την παραλαβή τους από τις συνεργαζόμενες εταιρείες) έγινε την ημέρα της Γενικής συνέλευσης κατά την οποία μάλιστα ακούστηκαν προτάσεις για την εμπέδωση της ανακυκλωτικής ιδέας και για την ανάληψη πρωτοβουλιών για αυτό σε Αθήνα και χωριό. Ο σύλλογος πρωτοπορώντας σε σχέση με τους ανάλογους φορείς του νησιού (η ΟΛΣΑ επιδοκίμασε την πρωτοβουλία και θα προσπαθήσει να την «περάσει» και στους υπόλοιπους συλλόγους) και επεκτείνοντας την ανακύκλωση πέρα από το πιο διαδεδομένο υλικό που είναι το χαρτί, δοκιμάζει τις δυνάμεις του σ' αυτό το στοίχημα ζωής. Διότι είναι το υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα της ανθρωπότητας η περιβαλλοντική μόλυνση και η εξάντληση των αποθεμάτων, κάτι που πρέπει να μας αφυπνίσει και να μας ενεργοποιήσει όλους. 

Δράση και εκπαίδευση

Ο σύλλογος εκτός από τον πολιτιστικό του χαρακτήρα είναι και πρέπει να είναι προσανατολισμένος και στα ζητήματα περιβάλλοντος πραγματοποιώντας ανάλογες εκδηλώσεις και ενέργειες. Η τοποθέτηση των ευπαρουσίαστων κάδων στην αίθουσα εκτός από την πρακτική αξία του πράγματος (ανακύκλωση) θα λειτουργήσει και εκπαιδευτικά για τις εκατοντάδες των μελών μας και επισκεπτών μας (ειδικότερα τα μικρά παιδιά) που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας και στα τμήματα μας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Ανακύκλωση χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων

Το τελευταίο δεκαήμερο συνεργαζόμαστε και με την εταιρία REVIVE η οποία συλλέγει, επεξεργάζεται και διαθέτει τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια για βιομηχανική χρήση και πιο συγκεκριμένα για την παραγωγή βιοκαυσίμων και βιολιπαντικών που είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον από τα αντίστοιχα ορυκτά.

Ο σύλλογος με τις πολυάριθμες συναθροίσεις του και εκδηλώσεις που πραγματοποιεί χρησιμοποιεί σημαντικές ποσότητες ελαιολάδου για τηγάνισμα. Το πρόβλημα ξεκινάει από τη συνήθεια όλων μας και δυστυχώς μέχρι πρότινος το μόνο αναγκαστικά τρόπο απόρριψης, να αδειάζουμε το τηγανισμένο λάδι στο νεροχύτη και από εκεί να οδηγείται είτε στη θάλασσα μολύνοντάς την, είτε στους βιολογικούς καθαρισμούς προκαλώντας προβλήματα. Διότι, αν δεν προηγείται λιποσυλλέκτης και το λάδι μπει κατ' ευθείαν στον βιολογικό καθαρισμό, σκοτώνονται τα ένζυμα που καθαρίζουν το νερό και πολλαπλασιάζεται το κόστος λειτουργίας του συστήματος. Παράλληλα όμως όταν το τηγανόλαδο μπει στο νερό, απλώνεται σε εκατομμύρια λίτρα νερού (σε αντιστοιχία 1 λίτρο λαδιού προς 1 εκατ. λίτρα νερού) οπότε κάθε οργανισμός που θα πιει από αυτό θα «εμπλουτίσει» με χρησιμοποιημένο λάδι την τροφή του. Έτσι τα «τρανς» λιπαρά που δημιουργούνται με την αλλαγή της μοριακής δομής του λαδιού όταν καίγεται, εισβάλλουν στη διατροφική αλυσίδα προκαλώντας καρκινοπάθειες. Αλλά και όταν πετάμε το λάδι στα κοινά απορρίμματα μέσα σε μπουκαλάκια, οδηγείται στις χωματερές, βοηθάει στις αναφλέξεις και τροφοδοτεί τις φωτιές που ανάβουν σε αυτές, ενώ αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα στραγγίσματα και καταλήγει πάλι στους υπόγειους υδροφορείς.

Με την ανακύκλωση των ελαίων πετυχαίνουμε:

Την οριστική αποβολή από τη διατροφική αλυσίδα των ακατάλληλων λαδιών, δηλαδή, αποφεύγεται η επαναχρησιμοποίησή τους μετά από παράνομη επεξεργασία ως βρώσιμα (κάτι που ρητά απαγορεύεται από σχετική νομοθεσία) αλλά και η έμμεση εισαγωγή τους στη διατροφική αλυσίδα μέσω ζωοτροφών (που επίσης απαγορεύεται).

Την επίλυση μεγάλων προβλήματων που ως υγρά απόβλητα, τα λάδια αυτά δημιουργούν, όταν καταλήγουν στο αποχετευτικό δίκτυο.

Την μείωση του όγκου απορριμμάτων που φτάνουν στους Χ.Υ.Τ.Α.

Την μόλυνση το νερού του υδροφόρου ορίζοντα.

Επαναχρησιμοποιούμε ένα άχρηστο πλέον για μας υλικό με ένα τρόπο που όχι μόνο δεν προκαλεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία, αλλά αντιθέτως την προστατεύει. Τα βιοκαύσιμα και τα βιολιπαντικά που παράγονται από τα απόβλητά μας ρυπαίνουν το περιβάλλον σαφώς λιγότερα από τα αντίστοιχα ορυκτά.

Τέλος η βιομηχανική παραγωγή βιοκαυσίμων και βιολιπαντικών αποκτά σε χαμηλό κόστος την πρώτη ύλη.

Το επόμενο διάστημα θα γίνεται ανακύκλωση ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών και  λαμπτήρων. Υπάρχουν σκέψεις και για ανάλογες κινήσεις στο Μεσότοπο που θα διερευνηθούν σε συνεργασία με τους φορείς του τόπου και τη όποια δυνατότητα μπορεί να υπάρχει. Μακάρι η προσπάθεια της ανακύκλωσης να βρει πρόσφορο έδαφος και αποδοχή από όλους μας. Σε αυτήν την προσπάθεια της ανακύκλωσης σας θέλουμε όλους ενεργούς συμπαραστάτες και συμμέτοχους. Η δική σας συμβολή είναι δώρο ζωής στον πλανήτη και στις επόμενες γενιές.   

Προλαβαίνουμε...

Μην αφήσουμε τη φύση να μας εκδικηθεί για τα εγκλήματα που εμείς, ο σύγχρονός τρόπος ζωής και ο ασυγκράτητος ρυθμός ανάπτυξης και πλουτισμού έχουν διαπράξει εις βάρος της.           

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB