spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Η έλλειψη πρασίνου και η πυκνότητα της δόμησης επηρεάζουν την άνοδο της θερμοκρασίας
Η έλλειψη πρασίνου και η πυκνότητα της δόμησης επηρεάζουν την άνοδο της θερμοκρασίας PDF Εκτύπωση E-mail
  
11.04.09

Η έλλειψη πρασίνου, οι χρήσεις γης και η πυκνότητα της δόμησης, είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την άνοδο της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα το κέντρο της Αθήνας και οι Δυτικές συνοικίες να εμφανίζουν διπλάσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με άλλα προάστια.
Τα νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων πλήττουν κυρίως οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών καθώς τα μέσα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με τα νοικοκυριά υψηλών εισοδημάτων.
Μελέτες του Πανεπιστημίου Αθηνών αποδεικνύουν ότι όταν η θερμοκρασία στην οδό Στουρνάρα στην Αθήνα είναι 39 βαθμοί Κελσίου, η αντίστοιχη θερμοκρασία στην Ηλιούπολη μπορεί να είναι 10 βαθμοί χαμηλότεροι!

 

Σε εκδήλωση της ομάδας κτιριακού περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών ο καθηγητής κ. Μάνθος Σανταμούρης παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ένα κτίριο σε υποβαθμισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου καταναλώνει διπλάσιες κιλοβατώρες δηλαδή διπλάσια ενέργεια για κλιματισμό, πράγμα που συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος.

 

Το πρόβλημα είναι ότι το κόστος της ενεργειακής κατανάλωσης είναι απαγορευτικό σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών με χαμηλά εισοδήματα, που είναι και οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και εκείνες που επηρεάζονται άμεσα από την αύξηση της θερμοκρασίας.
Μετρήσεις που έγιναν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε 70 κατοικίες υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας χωρίς κλιματισμό, την περίοδο του μεγάλου καύσωνα το καλοκαίρι του 2007, απέδειξαν ότι η εσωτερική θερμοκρασία έφτασε ως τους 40 βαθμούς. Μόνο στο δήμο Αιγάλεω το πρόσθετο κόστος λόγω της αύξησης των αναγκών του κλιματισμού ανέρχεται ετησίως σε 15 εκ. ευρώ ή περίπου 430 ευρώ ανά οικογένεια. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η μέση χρήση κλιματισμού μιας οικογένειας είναι 100 ευρώ ή κατά 12,5 ευρώ ανά άτομο. Στα χαμηλά εισοδήματα εκτινάσσεται στα 195 ευρώ ανά οικογένεια που αντιστοιχεί σε 87 ευρώ ανά άτομο! Ο κ. Σανταμούρης  εκτιμά ότι χρησιμοποιώντας σύγχρονα δομικά υλικά μπορούμε να μειώσουμε έως και 6% τη θερμοκρασία και να έχουμε τεράστια οφέλη για το περιβάλλον.
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB