spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Πρόταση για αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας και του εμπορικού κέντρου
Πρόταση για αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας και του εμπορικού κέντρου PDF Εκτύπωση E-mail
  
20.03.09

map_kentrikhΑνταποκρίθηκαν οι επαγγελματίες της Ηλιούπολης στην πρόσκληση του Δημάρχου Γιάννη Αναγνώστου στην ανοιχτή συγκέντρωση - συζήτηση για την ανάπλαση της Λεωφόρου Ειρήνης και της Κεντρικής Πλατείας και την εμπορική αναβάθμιση της πόλης.
Χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Γιάννης Αναγνώστου είπε "Βρεθήκαμε εδώ για να καταγραφούν οι απόψεις σας οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας για τη δημοτική αρχή, οι απόψεις σας και οι προτάσεις σας  θα είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για τη μελέτη που θα υλοποιηθεί. Σήμερα μιλάμε για την Ηλιούπολη και η Ηλιούπολη είναι κάτι που μας ενώνει και είναι κοινός στόχος η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της πόλης μας".

Στη συνέχεια από το σύμβουλο του Δημάρχου Δημήτρη Μπεληγιάννη έγινε μια σύντομη παρουσίαση της πρότασης που θα χρηματοδοτηθεί από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό πρόγραμμα. Ο τίτλος της πρότασης είναι Αναζωογόνηση Αστικών Περιοχών για αναβαθμίσεις ιστορικών κέντρων των πόλεων, με σκοπό την ανάπτυξη των πολιτιστικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, επίσης η πρόταση έχει να κάνει με  ολοκληρωμένες παρεμβάσεων αναζωογόνησης με δημιουργία δικτύων αστικού πρασίνου και χώρων αναψυχής. Οι  επιμέρους αλλαγές που προτείνονται είναι  η Μείωση Κυκλοφοριακού Φορτίου, η Μονοδρόμηση δευτερευουσών οδών, Δύο λωρίδες κίνησης στους βασικούς άξονες., Δημιουργία ζωνών στάθμευσης , Διατήρηση δρομολογίων λεωφορειακών γραμμών ,κατάργηση κυκλικής πορείας επί της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης.

Στη συνέχεια ο Γαβριήλ Αραμπατζής Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας έκανε αναφορά στην σημερινή κακή εικόνα της πλατείας, στο κυκλοφοριακό γύρω από αυτήν καθώς και στην υπερτοπική κίνηση. Επίσης έκανε αναφορά στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα λέγοντας ότι έχει κατατεθεί πρόταση στον ΟΑΣΑ που συνδέει το κέντρο της πόλης με όλες τις γειτονιές της Ηλιούπολης ότι έχει ανατεθεί σε εξωτερικό μελετητή η σύνταξη μελέτης για την αναβάθμιση του πολεοδομικού κέντρου του Δήμου με σημειακές παρεμβάσεις στο κύριο οδικό δίκτυο. Δεδομένου ότι στις αρχές του 2010 θα έχουμε και τη λειτουργία του μετρό και όπως δείχνουν τα πράγματα σε λίγα χρόνια θα έχουμε και την επέκταση της περιφερειακής, επίσης έχει προκηρυχθεί η μελέτη αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού με στόχους: την παρακολούθηση και καθορισμό χρήσεων γης, την προστασία των περιοχών αμιγούς κατοικίας και τη στήριξη εμπορικών δραστηριοτήτων σε συγκεκριμένες ζώνες.

Μιλησε και για αλλαγή νοοτροπίας επισήμανε μερικές βασικές αρχές που θα πρέπει να κριθεί η οποιαδήποτε παρέμβαση στο κέντρο της πόλης και τεχνική προετοιμασία που θα πρέπει να αποθαρρύνει τη χρήση του IX μέσα στις πόλεις και να ενθαρρύνει τον πεζό, τη χρήση ποδηλάτου και των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς.

Έθεσε ερωτήματα ή προβληματισμούς στους εμπόρους και επαγγελματίες

  • Μήπως η ασύδοτη χρήση του ΙΧ μπορεί να αποδίδει πρόσκαιρα, αλλά δεν μπορεί ν΄ αποτελεί λύση για το μέλλον;
  • Μήπως είναι λύση μια περιβαλλοντικά ελκυστική διαμόρφωση της τοπικής αγοράς;

Χαρακτηριστικά είπε ότι «Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για μια προσβάσιμη τοπική αγορά δεν είναι άλλα, από τις πεζοδρομήσεις, την αύξηση του πράσινου, των πρασιών και των πλατειών, τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στην αισθητική των δρόμων, τη βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την καθαριότητα των χώρων, την αξιοποίηση των έντυπων ή ηλεκτρονικών μέσων πληροφόρησης». Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους επαγγελματίες οι οποίοι φάνηκαν θετικοί σε μια τέτοιου είδους παρέμβαση στο κέντρο της πλατείας.

Τελευταία ανανέωση ( 22.03.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB