spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Οι ενεργοί πολίτες θα αντιστρέψουν την φορά των πραγμάτων
Οι ενεργοί πολίτες θα αντιστρέψουν την φορά των πραγμάτων PDF Εκτύπωση E-mail
  
25.01.09

Μόλις κλείσαμε 2 χρόνια διοίκησης του Δήμου από την παράταξη του κ. Αναγνώστου. Είναι λοιπόν αρκετός ο χρόνος που του δόθηκε σαν Δήμαρχος, ώστε να μας δείξει έργο και τι οραματίζεται - σχεδιάζει για το μέλλον.
Είναι αρκετός ο χρόνος επίσης για να κριθεί και η στάση των αντιπολιτευόμενων σ' αυτόν παρατάξεων, όπως και αυτών που την επόμενη φορά θα τους ενδιέφερε η είσοδός τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε σαν Δημοτικοί Σύμβουλοι , είτε σαν Δήμαρχοι. 
Μόλις κλείσαμε 2 χρόνια διοίκησης του Δήμου από την παράταξη του κ. Αναγνώστου. Είναι λοιπόν αρκετός ο χρόνος που του δόθηκε σαν Δήμαρχος, ώστε να μας δείξει έργο και τι οραματίζεται - σχεδιάζει για το μέλλον.
Είναι αρκετός ο χρόνος επίσης για να κριθεί και η στάση των αντιπολιτευόμενων σ' αυτόν παρατάξεων, όπως και αυτών που την επόμενη φορά θα τους ενδιέφερε η είσοδός τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε σαν Δημοτικοί Σύμβουλοι , είτε σαν Δήμαρχοι.

 

Η Ηλιούπολη   δεν είναι μια αφηρημένη έννοια που επ' άπειρον μπορεί να επιβιώνει με ασκήσεις επί χάρτου. Έχει αντικειμενικά προβλήματα και ανάλογα με το πώς θα τα διαχειριστούμε σήμερα θα έχουμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα αύριο. Ή από αδράνεια και ανικανότητα  αυτά θα γιγαντωθούν και θα γίνουν δισεπίλυτα έως άλυτα, ή θα τα προσεγγίσουμε σαν προβλήματα του σπιτιού μας και της ψυχής μας, πράγμα που θα αποδεικνύει  ότι μας ενδιαφέρει το μέλλον. Έτσι μόνο ελπίζουμε ότι θα διατηρήσουμε κάτι από τη φυσιογνωμία της και το δικαίωμα να ζούμε και ανθρώπινα και παραγωγικά.

Είναι όμως εφικτό σήμερα αυτό;

            Με την πολιτική που ακολουθεί μέχρι  τώρα ο κ. Αναγνώστου σαν Δήμαρχος, σίγουρα ΟΧΙ. Δυστυχώς μιλάμε για πορεία στο χρόνο και στο χώρο μιας απλής διαχείρισης της φτώχειας που τυραννάει την τοπική αυτοδιοίκηση. Και η Ηλιούπολη δεν αποτελεί εξαίρεση σ' αυτή την πορεία. Πλήρης συμβιβασμός με το «πεπρωμένο» και την «κακιά μας μοίρα».

            Η Δημοτική Αρχή σ' αυτά τα 2 χρόνια απαντάει δυστυχώς με ηχηρότατα ΟΧΙ στις σύγχρονες προκλήσεις και στο μέλλον.

-  Η προέκταση της περιφερειακής επάνω στον Υμηττό κρέμεται σαν πέλεκυς πάνω από τα κεφάλια μας, χωρίς κάποιος να μπορεί να μας πει υπεύθυνα που φαντάζονται την έξοδο. Κατά τ' άλλα ο κ. Δήμαρχος περιμένει δύο χρόνια να συναντήσει τον κ. Σουφλιά.

- Το κυκλοφοριακό μέσα στην πόλη έχει γίνει αφόρητο. Αφήστε την Κατεχάκη! Το απόλυτο σπάσιμο νεύρων.

- Τα σκουπίδια στους δρόμους και παραδρόμους, τα σπασμένα ή ανύπαρκτα πεζοδρόμια και η έλλειψη ραμπών, οι σπασμένες αντιολισθητικές πλάκες στις ανηφοροκατηφόρες, οι απροσπέλαστες πλατείες και οι παιδικές χαρές που τη νύχτα θυμίζουν πρεζότοπους, είναι δείγμα του πολιτισμού μας

-  Η κατάσταση στα σχολεία κάθε χρόνο χειροτερεύει. Διαλυμένες τουαλέτες όχι από βανδάλους, αλλά από υπερεικοσαετή  χρήση. Ξεφτισμένοι τοίχοι, προαύλια επικίνδυνα , αίθουσες λευκά κελιά, βρύσες σπασμένες που κάποιες τρέχουν σκουριά (3ο Δημοτικό). Κάποια άλλα χωρίς θέρμανση και έλλειψη χώρων πολλαπλών δραστηριοτήτων στα περισσότερα, συνθέτουν το σκηνικό της νέας εποχής και της κοινωνίας που προτείνουμε στα παιδιά μας να ζήσουν, να δημιουργήσουν και να ερωτευθούν.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την έλλειψη αθλητικών χώρων, την κατάσταση των υπαρχόντων, την έλλειψη χώρων πολιτισμού και δημιουργίας για την νεολαία, εύκολα διαπιστώνουμε ότι  δημοτική αρχή  οδηγεί τη νέα γενιά στο περιθώριο.

- Κοινωνική πολιτική. Όλοι προειδοποιούν ότι το 2009 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, αλλά οι Δημοτική Αρχή  στρουθοκαμηλίζει. Καμία πρόβλεψη για προγράμματα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων που θα χτυπήσουν την πόρτα αρκετών νοικοκυρών. Αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, φαντασθείται τι θα γίνει με τις πιο ευπαθείς ομάδες. Τι θα γίνει με τους οικονομικούς μετανάστες, τους ανήμπορους και τους εξαρτημένους. 

- ΚΥΤ. Η πίεση από τη ΔΕΗ, το ΚΥΤ να γίνει 400άρη είναι αφόρητη. Η Δημοτική Αρχή περιμένει κι εδώ ραντεβού 2 χρόνια  από τον  Υπουργό. Αλλά δε φταίει μόνο η Δημοτική Αρχή. Φταίμε περισσότερο εμείς οι πολίτες που τους δίνουμε με την απραξία μας το δικαίωμα να σχεδιάζουν αν όχι τον θάνατό μας, σίγουρα την πλήρη υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.

- Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας. Πλήρης ασυδοσία από τις εταιρίες. Ξέφραγο αμπέλι η πόλη μας. Επειδή σίγουρα κ. Δήμαρχε στο επόμενο προεκλογικό σας φυλλάδιο θα έχετε φωτογραφίες από την απομάκρυνση των κεραιών της Επτανήσου, ένα να ξέρετε. Αν δεν ξεσηκωνόταν ο κόσμος, οι κεραίες θα ήταν ακόμα εκεί. Θα καταγραφεί ιστορικά λοιπόν ότι έφυγαν επί Δημαρχίας σας, αλλά όχι κατόπιν ενεργειών της Δημαρχίας σας.

- Ρέμα Πικροδάφνης. Κατάντησε σκουπιδότοπος. Κρίμα τα λόγια τα μεγάλα για επαναφορά της κοίτης στην αρχική της μορφή.

- Αντιπλημμυρικό. Ευτυχώς που δεν πνίγηκε κάποιος φέτος. Άρα μπορεί να περιμένει.

- Τι να πούμε για την ανύπαρκτη δημοτική συγκοινωνία;

- Πολιτιστικό πολύκεντρο. Είχαμε μια ελπίδα, πάει κι αυτή.

- Δημόσια περιουσία - ελεύθεροι χώροι. Θολό τοπίο, άτολμες ενέργειες, αμυντική στάση. Η αρχική κινητικότητα μεταβλήθηκε σε χειμερία νάρκη. Μια πολιτική στάση που θέλει το Δήμο μας να τρέχει πίσω από τα γεγονότα, σίγουρα θα μας οδηγήσει στο αδιέξοδο που έχουν σχεδιάσει πολύ πονηρά  προς  όφελός τους, αλλά και για «λογαριασμό μας» κάθε είδους σφετεριστές της δημόσιας περιουσίας.

Έχουν μείνει 2 χρόνια ακόμη. Είναι πολύ λίγα με το ρυθμό που κινείται η Δημοτική Αρχή για να παράξει έργο. Είναι όμως πάρα πολλά για τις αντοχές της πόλης μας απέναντι στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.

Ας συνεχίσουμε τώρα μ' αυτούς που ενδιαφέρονται για τη Δημαρχία. Μετά από 2 χρόνια θα ήθελα να παρατηρήσω ότι η διασπορά φημών ή ακόμα και η απλή δήλωση ενδιαφέροντος, δεν είναι αρκετά στοιχεία από μόνα τους και για την ευώδοση των επιθυμιών τους. Ο καθημερινός αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων μικρών - μεγάλων και οι προτάσεις για νέα πράγματα με φρέσκους ανθρώπους και ιδέες, άρα η ρήξη με το παλιό, το κακομαθημένο και το κινούμενο υπόγεια για προσωπικά οφέλη, είναι ο μόνος δρόμος που τοποθετεί κάθε ενδιαφερόμενο στην αφετηρία.

Τέτοιοι άνθρωποι - με όραμα και ευαισθησίες - υπάρχουν στην Ηλιούπολη. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να βγουν και μπροστά; Γιατί εδώ ισχύει το αντίθετο από ότι για το Δήμαρχο. Τα 2 χρόνια που πέρασαν είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δράσης που χάθηκε, ενώ τα 2 που απομένουν είναι πολύ λίγα για να επικοινωνήσουν το όραμά τους για την Ηλιούπολη. 

Με την αντιπολίτευση τι γίνεται όμως; Η αλήθεια είναι ότι φούσκωσαν τα πανιά του κ. Αναγνώστου στην αρχή της θητείας του από την αδυναμία της μείζονος αντιπολίτευσης - Δημοτική Αλλαγή - να παίξει το ρόλο που της αντιστοιχούσε.

Από κακή εκτίμηση ίσως, η προσβολή που επεφύλαξε προς τους Ηλιουπολίτες με την άκομψη αποχώρησή του ο πρώην Δήμαρχος κ. Γεωργάκης, δημιούργησε μια πολιτική αναταραχή, που δεν επέτρεψε στις διάδοχες καταστάσεις να διαχειριστούν την ευθύνη της παράταξης που ηγούντο. Το πρόβλημα μπορεί να φαίνεται ότι αφορά τη Δημοτική Αλλαγή και σαφώς την αφορά, αλλά αφορά και την ομαλή λειτουργία της πολιτικής ζωής της Ηλιούπολης. Δεν μπορεί ο επί 16 χρόνια Δήμαρχος την αποτυχία του να επανεκλεγεί, να την μεταθέτει στους πολίτες κάνοντας μπάχαλο όλες τις διαδικασίες, με σκοπό να τους εκδικηθεί.

Τρεις αλλαγές αρχηγών σ' ένα χρόνο δεν είναι και λίγο πράγμα. Φεύγει ο κ. Γεωργάκης έρχεται ο κ. Σκούρας. Φεύγει αυτός και έρχεται ο κ. Λύτρας. Φεύγει και αυτός και έρχεται ο κ. Πανταζόπουλος. Αυτός αντέχει ακόμη. Εν τω μεταξύ έχουμε και τις ανεξαρτοποιήσεις των κ.κ. Σκούρα και Αμουργιανού. Τέλος πάντων το τελευταίο διάστημα η Δημοτική Αλλαγή, όπως έχω ξαναγράψει, έχει βρει ένα ρυθμό λειτουργίας πράγμα που βοηθάει όλους στην καλύτερη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο καιρός θα δείξει πλέον εάν αυτός ο ρυθμός θα έχει και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Δημοκρατική Ενότητα. Η πολιτική που ακολουθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο αναγάγοντας κάθε πρόβλημα από τοπικό σε παγκόσμιο, είναι πρόβλημα. Το δόγμα «4 παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, 2 μόνο οι πολιτικές», είναι επίσης πρόβλημα. Η επιλεκτική συμμετοχή σε αγώνες των Ηλιουπολιτών είναι πάλι πρόβλημα.

Μπορεί όλα αυτά και άλλα ακόμη να είναι προβλήματα. Δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε ότι η Δημοκρατική Ενότητα διοίκησε το Δήμο για αρκετά χρόνια. Κάποια στιγμή, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και παρέδωσε τη διοίκηση. Ο Δήμαρχος Κιντής όμως - όπως και πολλοί συνεργάτες του - έχει μείνει στις καρδιές των Ηλιουπολιτών σαν ο δήμαρχός τους.

Πάμε τώρα στη Δημοτική Κίνηση «Ηλίου-πόλις, ανθρώπινη πόλη» την οποία έχω την τιμή να την εκπροσωπώ και σαν Δημοτικός Σύμβουλος.

Μετά από 2 χρόνια - πέρα από τα 4 της προηγούμενης θητείας - συνεχίζει σε πείσμα των καιρών να λειτουργεί ακόμα σαν δημοτική κίνηση απεξαρτημένη από το σφικτό εναγκαλισμό των κομμάτων. Σαν τέτοια κίνηση λοιπόν, έχει αρχίσει να κερδίζει την εκτίμηση και την προσοχή πολλών συμπολιτών μας.

Με τη σθεναρή μας στάση για την επίλυση κυρίαρχων, αλλά και καθημερινών προβλημάτων της Ηλιούπολης, όπως επίσης με τις προτάσεις μας για νέα πράγματα (Συμμετοχικός προϋπολογισμός - πράσινες διαδρομές - ποδηλατόδρομοι, κ.ά.), έχουμε αρχίσει να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι ακόμη που μας γνώρισαν όταν τα προβλήματα στις γειτονιές τους, τους έβγαλαν από τα σπίτια τους. Εκεί έξω αντελήφθηκαν ότι υπάρχουν κάποιοι στο Δήμο μας που τους ενδιαφέρει η επίλυση των προβλημάτων και όχι ο ρόλος της φωτεινής πρωτοπορίας.

Τέτοιου είδους προσεγγίσεις μπορεί να αργούν να «δρέψουν δάφνες», αλλά δημιουργούν μια έντιμη σχέση μεταξύ των κινημάτων γειτονιάς - πόλεως ή διαφόρων συλλογικοτήτων και της δημοτικής μας κίνησης. Μια δημοτική κίνηση που διακήρυξε ότι θέλει να διοικήσει το Δήμο, όχι θέτοντάς το αυτοσκοπό, αλλά σαν αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης που θα προκύπτει μέσα από τους αγώνες και τις από κοινού διαμορφουμένες προτάσεις με τους συμπολίτες μας για κάτι νέο.

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Οι εποχές που ζούμε  και πονηρές είναι, αλλά ταυτόχρονα και γρήγορες. Αυτή η γρηγοράδα στη σκέψη, στη διασύνδεση και την επικοινωνία, στη συναναστροφή ακόμα και στη συναλλαγή, είναι που κάνει ελκυστικό αυτό που συμβαίνει στις τοπικές κοινωνίες. Και αυτό γιατί τα όποια προβλήματα δημιουργούνται (και είναι πολλά) απαιτούν άμεσες και αποτελεσματικές προσεγγίσεις - λύσεις. Εκεί ακριβώς έγκειται και η αδυναμία των κομμάτων. Δεν είναι ότι δεν θέλουν, αλλά δεν μπορούν. Και δε μπορούν επειδή η γραφειοκρατία δεν τους επιτρέπει να δρουν άμεσα και καταλυτικά. Στις πόλεις όμως έχουμε ανάγκη από εργαλεία ευέλικτα και ταυτόχρονα πολυλειτουργικά για να είναι και αποτελεσματικά.

Αυτό το ρόλο «τεχνικά» παίζουν σήμερα οι δημοτικές κινήσεις συνεργασίας. Όσο δε πιο ενεργές τόσο μεγαλύτερης κοινωνικής αποδοχής απολαμβάνουν. Να λοιπόν - για κάποιους που σπάνε τα κεφάλια τους  - για πιο λόγο έχουν τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Έχουν επίσης ανταπόκριση, γιατί πέρα από την τεχνοκρατική προσέγγιση των καταστάσεων γεννιέται και μια άλλη πιο ευαίσθητη και πιο συναισθηματική. Γεννιέται μια πρόκληση που σε συνεπαίρνει και σου δίνει ενέργεια να προσπαθείς και για το πραγματικά δύσκολο.

Τέτοια περίπτωση δημοτικής κίνησης είναι κατά τη γνώμη μου η Δημοτική Κίνηση «Ηλίου - πόλις, Ανθρώπινη πόλη». Πολυσυλλεκτική, ενεργή, που έχει όραμα, έχει αποδεδειγμένες ευαισθησίες και απ' ότι φαίνεται έχει διάθεση για ακόμα πιο έντονο αγώνα. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που ταρακουνάει τα λιμνάζοντα, δίνοντας κάποιες ελπίδες για επιτυχή έκβαση των καθημερινών αγώνων για την προστασία και την ανάπτυξη της Ηλιούπολης.

Η πόλη μας σ' αυτή τη δημοτική κίνηση νομίζω ότι έχει βρει ένα έντιμο συνταξιδιώτη, σε σχέση με την κουλτούρα της, τη φυσιογνωμία της και τις προοπτικές της. Τώρα η ικανότητά της να διαχειριστεί τις όποιες επιτυχίες της και η διάθεσή της να συνεργαστεί και να συνδέσει ακόμα πιο πλατιές κοινωνικές ομάδες, είναι κάτι που θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Και πιστέψτε με είναι πάρα πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται και παρακολουθούν τα «έργα και τις ημέρες μας».

Συμπερασματικά ένα  είναι σίγουρο. Οι ενεργοί πολίτες  που δραστηριοποιούνται μέσα και έξω από πολιτικά κόμματα και λειτουργούν αυτοδιοικητικά και κινηματικά είναι αυτοί πού  θα αντιστρέψουν τη φορά των πραγμάτων στις τοπικές κοινωνίες.

Οι ευαισθητοποιημένοι και αποφασισμένοι ενεργοί πολίτες, φαίνεται ότι θα είναι αυτοί που θα διαφυλάξουν το μέλλον που έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας.

 

Ηλιούπολη 23-1-2009

Νίκος Αρβανίτης

Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB