spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Χρηματοδοτήσεις έργων των ΟΤΑ
Χρηματοδοτήσεις έργων των ΟΤΑ PDF Εκτύπωση E-mail
  
05.12.08
Σχολική στέγη, αναπλάσεις αστικών περιοχών, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων, και άλλα έργα, που προγραμματίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ( ΕΤΕπ) χορηγεί δάνεια μεγάλης διάρκειας - είκοσι, είκοσι πέντε ή και τριάντα χρόνων- και με ευνοϊκούς, γενικά όρους, δεδομένου ότι η ΕΤΕπ λειτουργεί σε μη κερδοσκοπική βάση.
Τις δυνατότητες που έχουν οι ελληνικοί ΟΤΑ να χρηματοδοτηθούν από την ΕΤΕπ, όπως κάνουν, ήδη σε μεγάλο βαθμό ΟΤΑ άλλων κρατών μελών της Ένωσης αναπτύσσει η Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Επενδυτικών Σχεδίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Γραμματική Τσίγκου - Παπαδοπέτρου στη συνέντευξη που έδωσε στη Μαρίνα Κουρμπέλα για το ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται, πώς οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι υπουργοί κάλεσαν πρόσφατα την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να συμβάλλει με αυξημένες χορηγήσεις και άλλες διευκολύνσεις στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και ήδη η Τράπεζα αύξησε κατά πολύ το ποσό που θα διαθέσει για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Μόνο τη διετία 2008 και 2009 θα διαθέσει δέκα πέντε δις ευρώ για τις ευρωπαϊκές ΜΜΕ. Προβλέπει επίσης αύξηση των χορηγήσεων και σε άλλους τομείς, ειδικότερα μάλιστα στον τομέα της ενέργειας και των κλιματικών αλλαγών.

Κυρία Τσίγκου, χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έργα και προγράμματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ( ΟΤΑ);
«Φυσικά. Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί επενδύσεις που υλοποιούν τόσο το Δημόσιο όσο και ιδιωτικοί φορείς αλλά και συμπράξεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι ΟΤΑ, οι ενώσεις ΟΤΑ, οι επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν ή τα ΣΔΙΤ στα οποία συμπράττουν μπορούν, και ίσως πρέπει, να εξετάσουν και τις δυνατότητες χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ.»
Τι μπορεί να κάνει η ΕΤΕπ με τους Ελληνικούς ΟΤΑ;
«Νομίζω πολλά. Τα έργα των ΟΤΑ είναι άμεσα συνδεδεμένα με την καθημερινή ζωή του πολίτη και αυτό είναι βέβαια ιδιαίτερα σημαντικό για όλους. Πρέπει να εξηγήσω ότι μέσα στους βασικούς στόχους προτεραιότητας για την ΕΤΕπ είναι η χρηματοδότηση έργων που συντελούν στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής στο αστικό περιβάλλον. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα έργα αστικών συγκοινωνιών (μετρό, τραμ, …) καθώς και τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης στερεών αποβλήτων, τηλεθέρμανσης, … Πέρα από αυτά τα -συνήθως μεγάλα- έργα, όμως, η ΕΤΕπ συμβάλει στη χρηματοδότηση και άλλων μικρότερων έργων εντεταγμένων στα επενδυτικά προγράμματα Δήμων, όπως αναπλάσεις περιοχών, βελτίωση αστικών υποδομών, σχολική στέγη, παιδικούς σταθμούς, κέντρα υγείας κλπ, ανάλογα φυσικά με τις αρμοδιότητες των Δήμων στις διάφορες χώρες. Αυτή τη στιγμή η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί στην Ελλάδα δύο τέτοια προγράμματα: Ένα στην Αθήνα, και ένα στην Κοζάνη. »
Πως χρηματοδοτεί η Τράπεζα τόσο μικρά έργα;
« Υπάρχουν μηχανισμοί που μας διευκολύνουν. Συνήθως ομαδοποιούμε μια συγκεκριμένη σειρά μικρών έργων που εντάσσονται στο ίδιο θεματικό ή χρονικό πρόγραμμα υλοποίησης και, αφού αξιολογήσουμε το πρόγραμμα, τα καλύπτουμε συνολικά με την ίδια χρηματοδότηση. Παίρνουμε δηλαδή υπόψη μας το επενδυτικό πρόγραμμα ενός Δήμου, που συχνά έχει ορίζοντα 4ετίας. Μετά από την απαραίτητη αξιολόγηση (α) της πιστοληπτικής ικανότητας του Δήμου (ή των αρμοδίων φορέων του Δήμου) και (β) του μέρους του προγράμματος που προτείνεται για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ (επιλεξιμότητα των προτεινόμενων έργων, ένταξή τους σε ένα συνεπές πλαίσιο δράσης και ολοκληρωμένο προγραμματισμό) προτείνεται δανειοδότηση ποσοστού του κόστους μέχρι και 50%. Τα έργα που θα ενταχθούν πρέπει να ανταποκρίνονται στα ποιοτικά κριτήρια, τεχνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, που απαιτεί η ΕΤΕπ. Το δάνειο μπορεί να χορηγηθεί και σε συνδυασμό με επιδοτήσεις από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.
Τα δάνεια που ανέφερα προηγουμένως (Αθήνα, Κοζάνη)- κι ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε συνεργασία και με άλλους μεγάλους Δήμους - αποτελούν παραδείγματα απευθείας δανειοδότησης από την ΕΤΕπ Πέρα όμως από τους μεγάλους Δήμους υπάρχουν και οι μικροί. Τα έργα τους, ακόμη και τα προγράμματα έργων τους, είναι σχετικά μικρά για απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ. Στην περίπτωση αυτή η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ περνάει μέσα από εμπορικές τράπεζες. Η ΕΤΕπ θέτει στη διάθεσή τους πιστώσεις που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για δάνεια μεγάλης διάρκειας σε επενδύσεις που γίνονται από μικρούς δήμους για δράσεις που είναι επιλέξιμες από την ΕΤΕπ. Η αξιολόγηση των έργων και της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη γίνεται από τη διαμεσολαβούσα τράπεζα. Σε πολλές χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία) η δραστηριότητα αυτή έχει αναπτυχθεί πολύ.»
Μπορεί να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και οικόπεδα;
« Το κόστος αγοράς του οικοπέδου περιλαμβάνεται στο κόστος του έργου πάνω στο οποίο υπολογίζεται το δάνειο της ΕΤΕπ. »
Θα μπορούσατε να αναφέρετε, ορισμένες, χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες οι ΟΤΑ αξιοποιούν σημαντικά κονδύλια της ΕΤΕπ; Υπάρχουν καλά παραδείγματα , καλές πρακτικές, όπως λέγονται έργων ΟΤΑ, που χρηματοδότησε η χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων;
«Είναι πολλές. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, πολλές από τις μεγάλες πόλεις έχουν πάρει δάνεια από την Τράπεζα για διάφορα επενδυτικά προγράμματα. Ανάμεσα σε αυτές αξίζει να αναφέρω τη Φλωρεντία, που πρόσφατα πήρε το 5ο της δάνειο από την ΕΤΕπ, την Βενετία και τη Ρώμη. Η μεγαλύτερη δραστηριότητα, όμως, έχει παρατηρηθεί στην Ισπανία. Να διευκρινίσω ότι στην Ισπανία παίζει μεγάλο ρόλο και η διοικητική αποκέντρωση της χώρας. Χρηματοδοτούμε τόσο έργα πόλεων, όσο και περιφερειών. Μια πόλη που έχει ωφεληθεί πολύ από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι η Βαρκελώνη. Εκεί έχουμε χρηματοδοτήσει πολλά έργα συνεργαζόμενοι τόσο με τους φορείς της πόλης όσο και της ευρύτερης περιοχής.
Με αφορμή τη Βαρκελώνη , θα ήθελα να αναφερθώ σε μια σχετικά νέα πρωτοβουλία, τη Συμφωνία των Δημάρχων. Με την πρωτοβουλία αυτή οι συμμετέχοντες Δήμαρχοι πολλών Ευρωπαϊκών πόλεων συμφώνησαν να ενώσουν τις προσπάθειες τους και με κοινές αποφάσεις να προωθήσουν λύσεις σε προβλήματα η ανάγκες που αντιμετωπίζουν όλες οι πόλεις, όπως είναι για παράδειγμα η μόλυνση του περιβάλλοντος από τις μετακινήσεις στην πόλη, κι ακόμη, η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Πρόκειται για πρωτοβουλία που ενισχύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και πάνω στην οποία εργάζεται η ΕΤΕπ για να μπορέσει να βοηθήσει στην υλοποίησή της. Πρέπει να τονίσουμε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να επιτευχθεί είναι μεγάλη, ειδικότερα σε κτίρια που πάσχουν από μόνωση, πάσχουν από πόρτες και παράθυρα, που είναι χαμηλών τεχνικών προδιαγραφών. Εκτιμάται ότι αν θέλουμε πράγματι να πετύχουμε το στόχο εξοικονόμησης ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020, ο πρώτος -και μάλλον ευκολότερος τρόπος με πολλαπλά οφέλη- είναι να μειώσουμε τις ενεργειακές απώλειες από κτίρια. Η Ομοσπονδία Δήμων και Κοινοτήτων της περιφέρειας της Βαρκελώνης (χωρίς την Βαρκελώνη, διότι ως μεγάλος Δήμος έχει διαφορετικές δυνατότητες αντιμετώπισης) είναι από τις πρώτες που εξετάζουν την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στη ζώνη αρμοδιότητάς του με τη μορφή των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα - ΣΔΙΤ και ζήτησε τη βοήθεια της ΕΤΕπ.»
Αυτή η Συμφωνία των Δημάρχων τι είναι και μετέχουν και Ελληνικές πόλεις;
«Ναι, μετέχει το Αιγάλεω και νομίζω ότι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και άλλοι Δήμοι. Όπως είπαμε, η Συμφωνία των Δημάρχων προωθεί κοινές δράσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. «Καθαρότερες συγκοινωνίες » είναι επίσης μέσα στους στόχους τους και μελετούν την από κοινού ανάπτυξη «στόλου» λεωφορείων, τα οποία θα ανταποκρίνονται σε υψηλής ποιότητας περιβαλλοντικά κριτήρια. Δρώντας συλλογικά θα επιτύχουν καλύτερη πρόσβαση στην έρευνα και στην βιομηχανία για την εξεύρεση λύσης - είναι φυσικό να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους αγοράς που δημιουργείται -, μειώνοντας το κόστος της απαιτούμενης επένδυσης και φθάνοντας γρηγορότερα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μιλάμε για το πρόγραμμα «Καθαρά Λεωφορεία».
Υπάρχουν, όμως, και άλλες πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η ίδια ΕΤΕπ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναφέρομαι στον Κοινό Μηχανισμό Στήριξης των Επενδύσεων σε Αστικές Περιοχές, γνωστό ως JESSICA. Μέσω του μηχανισμού αυτού οι χώρες μέλη έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μέρος των χρηματοδοτήσεων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για να δημιουργήσουν «Αστικά Ταμεία» και να επενδύσουν σε έργα και προγράμματα αστικής ανάπλασης. Εδώ δεν πρόκειται απαραίτητα για χορήγηση δανείου από την ΕΤΕπ - η προικοδότηση των Αστικών Ταμείων προέρχεται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και συμπληρώνεται με ιδιωτικά ή άλλα κεφάλαια. Φυσικά η ΕΤΕπ μπορεί, αν της ζητηθεί, να συγχρηματοδοτήσει τις επενδύσεις του Ταμείου, και μια τέτοια συμφωνία υπογράφηκε πριν λίγες μέρες με τις Πορτογαλικές Αρχές.»
Είναι σωστό να πούμε, πώς όλοι οι Δήμοι μπορούν να απευθυνθούν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και να διερευνήσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων;
«Ναι, μπορούν να διερευνήσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, γιατί υπάρχουν πράγματι δυνατότητες και είναι σημαντικές»
Μπορεί ένας Δήμος, που είναι μικρός να συνεργαστεί με άλλους και να κάνουν διαδημοτικές δράσεις; Έτσι, ώστε να είναι έργα μεγαλύτερου προϋπολογισμού, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από την Τράπεζα;
« Φυσικά. Ανεξάρτητα, όμως, από την προσφυγή σε χρηματοδότηση της ΕΤΕπ ή όχι, διαδημοτικές δράσεις είναι χρήσιμες, πολλές φορές θα έλεγα επιβάλλονται, για την ορθολογική αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών τους σε υποδομές και υπηρεσίες»
Όροι και Προϋποθέσεις
1) Ποιο είναι το μικρότερο ποσό για ένα έργο ΟΤΑ, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ποιο το μεγαλύτερο;

«Για απευθείας χρηματοδότηση θα έλεγα ότι το ύψος της επένδυσης θα πρέπει να υπερβαίνει τα 40 εκατ. Ευρώ (δηλ. δάνειο πάνω από 20 εκατ. Ευρώ). Θεωρητικά μπορούμε να εξετάσουμε και λίγο μικρότερα έργα αλλά θα ήταν μάλλον η εξαίρεση. Μικρότερα έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω συνεργαζομένων εμπορικών τραπεζών».
2) Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί για να χρηματοδοτηθεί;

«Θετική αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του φορέα και των χαρακτηριστικών του έργου/έργων (οικονομικά, τεχνικά, περιβαλλοντικά)».
3) Είναι ευνοϊκοί οι όροι χρηματοδότησης; ( διάρκεια, επιτόκιο, κλπ.), και ποιοι είναι αυτοί;

«Πρώτον, η διάρκεια των δανείων: Η ΕΤΕπ χορηγεί μακροπρόθεσμα δάνεια με διάρκεια και περίοδο χάριτος που ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του έργου. Δεύτερον, το κόστος τους: Τα επιτόκια της αντικατοπτρίζουν την υψηλή πιστοληπτική ικανότητα της ΕΤΕπ (ΑΑΑ) και το γεγονός ότι λειτουργεί σε μη κερδοσκοπική βάση. Δηλαδή, και μικρότερο κόστος και κατάλληλα επιμερισμένη διαχρονικά αποπληρωμή). Θα πρόσθετα ως τρίτο θετικό στοιχείο την πρόσβαση στην τεχνογνωσία της ΕΤΕπ που πηγάζει από την μακρόχρονη εμπειρία της σε ανάλογα έργα στην Ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά».
Ποια διαδικασία ακολουθεί ο Δήμος που ενδιαφέρεται να χρηματοδοτηθεί;
«Να παρουσιάσει το προτεινόμενο για χρηματοδότηση έργο στις υπηρεσίες της ΕΤΕπ. Μια επιστολή, ή και e-mail, συνήθως αρκούν για την πρώτη επαφή. Τα υπόλοιπα στοιχεία του έργου, μελέτες κλπ θα συζητηθούν στη συνέχεια»
Πόσο χρόνο χρειάζεται η έγκριση μίας αίτησης για χορήγηση δανείου
«Εξαρτάται από το βαθμό προετοιμασίας του έργου και την πληρότητα του φακέλου. Η επαφή με την ΕΤΕπ στο αρχικό στάδιο των μελετών και προτάσεων μπορεί να συμβάλλει στον περαιτέρω ορθολογικό σχεδιασμό του».
Σε ποια διεύθυνση, θα απευθυνθεί;
«Στην ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο ( European Investment Bank, OpsA/SEE Department, 100 Bd Konrad Adenauer, L-2950) ή στο Γραφείο της ΕΤΕπ στην Αθήνα: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ηρώδου του Αττικού 1, και Βασ. Σοφίας, 10674, Αθήνα»
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB