spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Εγκρίθηκαν ο προϋπολογισμός και το "τεχνικό πρόγραμμα" του δήμου για το 2009
Εγκρίθηκαν ο προϋπολογισμός και το "τεχνικό πρόγραμμα" του δήμου για το 2009 PDF Εκτύπωση E-mail
  
02.12.08
 Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του δήμου Αθηναίων για το 2009, ύψους 887,34 εκ. ευρώ, και το Τεχνικό Πρόγραμμα, ύψους 222,4 εκ. ευρώ, στο συμβούλιο του δήμου.

Την τελευταία διετία ο ρυθμός αύξησης των εσόδων του δήμου Αθηναίων (χωρίς τις κρατικές επιχορηγήσεις) ήταν 23,43%, ενώ ο ρυθμός αύξησης των λειτουργικών δαπανών (χωρίς τις δαπάνες για επενδύσεις και τεχνικό πρόγραμμα) ήταν 21,44%, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο Σώμα.

Επιπλέον, κατά την παρουσίαση του απολογισμού για το 2008, αναφέρθηκε το γεγονός ότι ο δήμος Αθηναίων διατηρεί την υψηλή πιστοληπτική του ικανότητα (rating 1), ίση με αυτή του ελληνικού κράτους.

Νοικοκύρεμα, περιβάλλον, κοινωνική πολιτική και πολιτισμός είναι οι τέσσερις βασικοί άξονες του προϋπολογισμού για το 2009, ο οποίος, αποτελεί συνέχεια του περασμένου και κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με αυτόν, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης.
 Τον προϋπολογισμό για το 2009 παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Κορομάντζος.

Συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα του οικονομικού έτους 2009 προβλέπεται, εφόσον υλοποιηθούν κατά 100%, ότι θα φτάσουν τα 887.348 χιλ. ευρώ.

Την ίδια τιμή έχει υπολογιστεί ότι θα προσλάβουν και τα έξοδα, εφόσον υλοποιηθούν κατά 100%, και είναι κατανεμημένα σε εννέα φορείς κόστους: Οικονομικές και διοικητικές υπηρεσίες (598,524 εκ. ευρώ), υπηρεσία καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού-μηχ/κου (143,686 εκ. ευρώ), υπηρεσίες τεχνικών έργων (98,694 εκ. ευρώ), υπηρεσίες πολιτισμού-αθλητισμού και κοινωνικής πολιτικής (9,173 εκ. ευρώ), υπηρεσία πρασίνου (9,936 εκ ευρώ), υπηρεσίες πολεοδομίας (1,498 εκ. ευρώ), υπηρεσίες κοιμητηρίων (1,611 εκ. ευρώ), δημοτική αστυνομία (5,895 εκ .ευρώ), και λοιπές υπηρεσίες (18,331 εκ. ευρώ).

"Το μεγάλο μου στοίχημα είναι να μην πάρω ούτε ένα ευρώ δάνειο" τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό. Ο δήμαρχος Αθηναίων είπε πως θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνεται κάτι τέτοιο στην ιστορία του δήμου και συμπλήρωσε πως οι δημότες θα το καταλάβουν και θα το αξιολογήσουν.

Με ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της παράταξης "Η Αθήνα Αλλά-ζει" Κώστα Σκανδαλίδης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό "πλασματικό", "υπερφίαλο", "αναποτελεσματικό" και "αντιαναπτυξιακό".

Όλα δείχνουν ότι και αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και θα αφήσει τους αριθμούς να ευημερούν και τους Αθηναίους πολίτες να πάσχουν, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Σκανδαλίδη, Παναγιώτης Μπέης, χαρακτήρισε ως "τοξικό" τον προϋπολογισμό, ο οποίος, επιπλέον, γίνεται "για τα μάτια του κόσμου".

"Άνισο", "άδικο", "συγκεντρωτικό", "διαχειριστικό", "ελλειμματικό και όχι αναπτυξιακό" χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης και πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για έναν προϋπολογισμό στο επίκεντρο του οποίου δεν βρίσκονται οι ανάγκες των πολιτών και πρότεινε την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου κατάρτισής του, με το οποίο θα μπορεί να πραγματοποιηθεί ένας πολυετής προγραμματισμός για καλύτερη οικονομική διαχείριση, με διαφορετικούς στόχους.

"Οι κοινωνικές υπηρεσίες αυτού του προϋπολογισμού είναι πολύ χαμηλές και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων της πόλης" τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", Στέλιος Λάμπρου, και μίλησε για τη σχέση του κρατικού προϋπολογισμού με εκείνον του δήμου.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2009, που νωρίτερα είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία, παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Χρόνης Ακριτίδης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων/δράσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό εκτιμάται σε 222,4 εκ. ευρώ που αναλύεται σε 43,1 εκ. ευρώ συνεχιζόμενα έργα, 176,4 εκ. ευρώ νέα έργα και 2,9 εκ. ευρώ προς αποπληρωμή.

Τα έργα μπορούν να ομαδοποιηθούν σε 7 βασικούς τομείς παρέμβασης που είναι οι ελεύθεροι χώροι και αισθητικές παρεμβάσεις, υγεία-κοινωνική αλληλεγγύη, σχολεία, τεχνικές υποδομές (αποχετεύσεις, οδικά), εγκαταστάσεις δήμου, μελέτες και, τέλος, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε επιλεγμένες ζώνες.

Οι παρεμβάσεις αυτές, που "σχεδιάζονται και υλοποιούνται για όλα τα δημοτικά διαμερίσματα", αφορούν τις περιοχές: Προμπονάς, Ελαιώνας, Κουντουριώτικα, Γκάζι/Γκαζοχώρι, Μεταξουργείο-Κεραμεικός, Ακαδημία Πλάτωνος, περιοχή Λεωφόρου Υμηττού/Άλσους Παγκρατίου, Κυψέλη και Ζώνη ΟΣΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 48% του προγράμματος διατίθεται σε έργα ανάπλασης γειτονιών, αναβάθμισης και δημιουργίας νέων χώρων πρασίνου, ενώ 18% των κονδυλίων διατίθενται σε σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το τεχνικό πρόγραμμα καταψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

"Για τεχνικό πρόγραμμα δεν μίλησε" είπε ο κ. Μπέης αναφερόμενος στην παρουσίαση του κ. Ακριτίδη.

"Το τεχνικό πρόγραμμα" καλύπτει τα τελείως στοιχειώδη και τελείως ανεπαρκή ιδίως σε περίπτωση οικονομικής και οικολογικής κρίσης" υπογράμμισε η Ελένη Πορτάλιου εκ μέρους της "Ανοιχτής Πόλης", ενώ ο κ. Λάμπρου υποστήριξε πως τόσο η παραγωγή του έργου της προηγούμενης διετίας όσο και αυτά που προβλέπεται να γίνουν για το 2009, είναι κάτω από τις ανάγκες της πόλης μας.

Εξ άλλου, σε δήλωσή του σχετικά με τη σημερινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για απαλλοτρίωση οικοπέδων στο Βοτανικό, η οποία λήφθηκε κατά πλειοψηφία, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι "έγινε ένα ακόμη βήμα για τη διπλή ανάπλαση, τη μεγαλύτερη οικολογική, αστική, παρέμβαση στην ιστορία της πόλης των Αθηνών".

"Σε μια χρονική στιγμή που σηματοδοτείται από κλιματικές αλλαγές, φυσικές καταστροφές αλλά και την παγκόσμια οικονομική κρίση, εμείς μετατρέπουμε τις απειλές σε ευκαιρίες με γνώμονα το δημόσιο όφελος" είπε ο δήμαρχος Αθηναίων κάνοντας λόγο για "οικολογική αναβάθμιση" του Ελαιώνα.

Πέραν όμως του οικολογικού χαρακτήρα της διπλής ανάπλασης, σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, αυτή "αποκτά μέγιστη σημασία δημοσίου οφέλους, αφού για την υλοποίησή της θα απασχοληθούν επί δύο χρόνια περίπου 2000 εργαζόμενοι σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης και ανεργίας".
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB