spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Πρότυπο Εναλλακτικό Πρόγραμμα Ανακύκλωσης από το Δήμο Βύρωνα
Πρότυπο Εναλλακτικό Πρόγραμμα Ανακύκλωσης από το Δήμο Βύρωνα PDF Εκτύπωση E-mail
  
04.11.08
 Ένα πρότυπο πρόγραμμα ανακύκλωσης, δημοσίου χαρακτήρα, με διαλογή στην πηγή και ανταποδοτικά οφέλη για τους δημότες θα λειτουργεί από την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου στο δήμο Βύρωνα.
Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος Νίκος Χαρδαλιάς κατά την παρουσίασή του προγράμματος σε φορείς της πόλης. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τον δήμο σύμφωνα με τις ανάγκες τησ περιοχής και προβλέπει τον διαχωρισμό: χαρτιού, αλουμινίου, πλαστικού και γυαλιού, σε συνολικά 160 ειδικά διαμορφωμένους κάδους ανακύκλωσης, με 2 ειδικά οχήματα φυσικού αερίου για τη συλλογή και μεταφορά υλικών και 4 ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, με οφέλη για τους δημότες.
 Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ Χαρδαλιάς ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών πόρτα- πόρτα, με διανομή 20.000 τσαντών συλλογής και μεταφοράς υλικών προς ανακύκλωση καθώς και έντυπου ενημερωτικού υλικού. Επίσης στα σχολεία, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς θα ενημερωθούν οι μαθητές για την αναγκαιότητα της μείωσης των απορριμμάτων και τα οφέλη της ανακύκλωσης ενώ σε συνεργασία με τον ΟΣΚ προβλέπεται μελλοντικά η τοποθέτηση "μικρών συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων" ανά σχολικό συγκρότημα.
"Το μεγάλο ζητούμενο είναι η σωστή εκπαίδευση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών. Οι μαθητές μας, οι αυριανοί υπεύθυνοι πολίτες αυτού του τόπου, είναι οι πρώτοι που πρέπει να κατανοήσουν τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης και για το λόγο αυτό, δημιουργούμε ένα Πρότυπου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ("πράσινο σπίτι" βιοκλιματικό και οικολογικό για εκδηλώσεις προβολές συζητήσεις και δρώμενα με ανακυκλώσιμα υλικά, χωρητικότητας 50 ατόμων, στο Σχολικό συγκρότημα της Εργάνης). Είναι στο χέρι μας να μην κάνουμε την ανακύκλωση έργο βιτρίνας, αλλά έργο και δράση ζωής", δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Στην παρουσίαση μετείχε και ο καθηγητής του Παν Αθηνών Μ.Σανταμούρης ο οποίος συνεργάζεται με τον δήμο Βύρωνα στο σχεδιασμό προγραμμάτων για το περιβάλλον (όπως την πράσινη διαδρομή μήκους 4,2 χιλ εντός της πόλης κ.α.). Αναφερόμενος στην ανακύκλωση και τον συνολικό σχεδιασμό της Δημοτικής αρχής σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής των πολιτών (πράσινες δράσεις, καθαριότητα χώροι στάθμευσης κ.α.) τόνισε την αναγκαιότητα σωστού και ολοκληρωμένου σχεδιασμού επενδύσεων και έργων και συνεχάρει την Δημοτική Αρχή για την ολοκληρωμένη διάσταση που παρουσιάζεται "για πρώτη φορά στη χώρα" σε ότι αφορά τις προδιαγραφές της ΕΕ στη διαχείριση του περιβάλλοντος.
Σήμα κατατεθέν του προγράμματος είναι μία μικρή αλεπουδίτσα, η "Λίτσα", και όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης "από την ανακύκλωση "μαιμού" περάσαμε στην ανακύκλωση "αλεπού", δηλώνοντας παράλληλα την απόλυτη συνεργασία τους για την επιτυχία του προγράμματος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων Χρήστος Παναγιωτόπουλος, έχοντας πρωτοστατήσει στην ιδέα του συγκεκριμένου τρόπου ανακύκλωσης, εξέφρασε την πίστη ότι οι αναδιαρθρωμένες υπηρεσίες Καθαριότητας του Δήμου θα ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες. Χαρακτήρισε "κατ΄επίφαση ανακύκλωση" αυτήν που επιχειρεί η ΕΕΑΑ με τους "μπλέ κάδους" , γιατί δεν συμβάλλουν στην διαλογή στην πηγή και καταλήγει στην Χωματερή τεράστιος όγκος απορριμμάτων. Στον Βύρωνα, πρόσθεσε συγκεντρώνονται καθημερινά 110 τόνοι σκουπιδιών και όλοι γνωρίζουμε ότι το 80% των οικιακών απορριμμάτων είναι ανακυκλώσιμα ωστόσο καταλήγουν στην χωματερή, ενώ τώρα θα διαχωρίζονται και θα πωλούνται στους εμπόρους για να επαναχρησιμοποιηθούν.
Τέλος σε ότι αφορά τα οικονομικά ωφέλει του Δήμου ο κ. Παναγιωτόπουλος παρότρυνε τον δήμαρχο να απαιτήσει τα σχετικά κονδύλια από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB