spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Από 17/6 η υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο
Από 17/6 η υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο PDF Εκτύπωση E-mail
  
23.05.08
ethnikoΤο διάστημα από τις 17 Ιουνίου εως τις 30 Σεπτεμβρίου καλούνται οι κάτοικοι 107 περιοχών όλης της χώρας να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Για τους ομογενείς καθώς και τους κατοίκους εξωτερικού ως καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσής ορίζεται η 30 Δεκεμβρίου του 2008.
Η κτηματογράφηση αφορά συνολικά 107 νέες περιοχές που βρίσκονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας, που δεν είχαν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο με τα προηγούμενα προγράμματα.

*** Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση

Δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα σε ακίνητο σε κάποια από τις 107 περιοχές που κτηματογραφούνται. Με τον όρο δικαίωμα εννοείται η πλήρης ή ψιλή κυριότητα σε ακίνητο, την επικαρπία ή οποιαδήποτε άλλη δουλεία.

Η δήλωση αφορά όλα τα ακίνητα, είτε είναι εντός, είτε είναι εκτός σχεδίου, είτε είναι αγροτικά είτε είναι αστικά. Επίσης, αφορά όλα τα δικαιώματα πάνω στα ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε παραπάνω από ένα άτομο, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε αυτό, να το δηλώσουν.

**** Δικαιολογητικά

Οι πολίτες που θα προσέλθουν στα κτηματολογικά γραφεία εκτός από το έντυπο της αίτησης θα υποβάλουν επίσης απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου κτήσης (π.χ συμβόλαια) και το αποδεικτικό πληρωμής πάγιου τέλους κτηματογράφησης.

Επίσης εφόσον υπάρχουν θα πρέπει να προσκομιστούν απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής και τυχόν τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου που δηλώνεται. Για τις ειδικές περιπτώσεις που το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός ακινήτου είναι πιο σύνθετο ( π.χ. χρησικτησία ή κληρονομιά) απαιτούνται κάποια επιπλέον έγγραφα για τα οποία οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν από τα κτηματολογικά γραφεία.

**** Πάγιο τέλος 35 ευρώ ανά δικαίωμα

Για την υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική η προηγούμενη καταβολή (πληρωμή) του πάγιου τέλους κτηματογράφησης.

Στις αστικές περιοχές το πάγιο τέλος είναι 35€ ανά δικαίωμα, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες το τέλος είναι 20€.

Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν περισσότερα από δύο (2) δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων, που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Η πληρωμή του τέλους γίνεται μέσω τραπεζών, των 13 μεγαλύτερων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το αποδεικτικό καταβολής επισυνάπτεται στο έντυπο της δήλωσης.

**** Υποβολή δήλωσης και μέσω ίντερνετ

Για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο Α.Ε. www.ktimatologio.gr. Σε αυτή την περίπτωση τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα αποστέλλονται ταχυδρομικά στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης και η πληρωμή του πάγιου τέλους πραγματοποιείται με πιστωτική κάρτα.

Αμέσως μετά την κατάθεση της δήλωσης ο πολίτης θα παίρνει βεβαίωση υποβολής δήλωσης με την οποία μπορεί να κάνει πράξεις επί του ακινήτου έως και την φάση της πρώτης ανάρτησης. Στη συνέχεια για οποιαδήποτε πράξη πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό από το κτηματολόγιο ενώ με τη ολοκλήρωση της διαδικασίας παίρνει οριστικό τίτλο.

Όταν ολοκληρώνεται η διαδικασία ο πολίτης πληρώνει το 1‰ επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, με αφορολόγητο όριο τα 20.000 ευρώ. Με μελλοντική υπουργική απόφαση θα καθοριστεί αν το ποσό θα προκύψει υπολογιζόμενο επί της αντικειμενικής αξίας που είχε το ακίνητο τη στιγμή υποβολής της δήλωσης ή αυτής που θα ισχύει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

Για την ενημέρωση των πολιτών από τις αρχές Ιουνίου πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ο τετραψήφιος αριθμός 1015 ενώ αναλυτική πληροφόρηση θα παρέχεται από την ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο Α.Ε.

Να σημειωθεί τέλος ότι οι ομογενείς και οι κάτοικοι του εξωτερικού που θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου σημειώνω ότι μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους είτε με πληρεξούσιο είτε ηλεκτρονικά μέσω της www.ktimatologio.gr.

**** Πρόσκληση Σουφλιά στους πολίτες να δηλώσουν τα ακίνητά τους

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε τα βασικά σημεία της διαδικασίας χαρακτήρισε πραγματικά φιλόδοξο το πρόγραμμα κτηματογράφησης το οποίο προβλέπει ότι σε διάστημα 4 ετών θα καταγραφούν 6,7 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας και θα ενταχθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο 3,1 εκατ. στρέμματα.

Ο κ. Σουφλιάς σημείωσε επίσης ότι το έντυπο δήλωσης είναι ιδιαίτερα απλό για τον πολίτη έχει απλοποιηθεί σημαντικά, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να το συμπληρώσει μόνος του, χωρίς να χρειάζεται να προστρέξει σε ειδικούς. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κάλεσε τους πολίτες να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή να καταθέσουν την δήλωσή τους αλλά να φροντίσουν να ενημερωθούν εγκαίρως για τις περιοχές που κτηματογραφούνται, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται και για το Γραφείο Κτηματογράφησης στο οποίο πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους.

**** «Αδήλωτα» 200.000 ακίνητα

Να σημειώσουμε ότι αυτό το διάστημα αποστέλλονται οι βεβαιώσεις στους ιδιοκτήτες των περιοχών που έχουν ήδη κτηματογραφηθεί και τώρα καλούνται να πληρώσουν το πάγιο τέλος των 35 ευρώ ανά δικαιώμα. Σε πρώτη φάση οι αποστολές των βεβαιώσεων αφορούν νομικά πρόσωπα ενώ από τον Σεπτέμβριο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η ίδια διαδικασία για τα φυσικά πρόσωπα.

Με τα πρώτα προγράμματα έχουν ήδη κτηματογραφηθεί περίπου 6 εκατομμύρια δικαιώματα. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι περίπου 200.000 ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν τα μισά είναι ιδιοκτησίας του δημοσίου. Οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους σε περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση θα πληρώσουν πρόστιμο το οποίο όμως δεν είναι καθορισμένο.

Για τους ιδιοκτήτες που δεν θα υποβάλουν δήλωση στο πρόγραμμα που θα «τρέξει» τώρα το πρόστιμο θα κυμαίνεται από 50 εως 1.500 ευρώ ανα δικαίωμα και θα είναι συνδεδεμένο με την αξία του ακίνητου.

**** Ποιες είναι οι 107 περιοχές που κτηματογραφούνται :

ΑΤΤΙΚΗ: Δήμοι: Αθηναίων, Αγ. Βαρβάρας, Αιγάλεω, Πειραιώς, Περιστερίου, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Λυκόβρυσης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνος, Παπάγου, Πεύκης, Ψυχικού, Αγ. Αναργύρων, Ανω Λιοσίων, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Ζεφυρίου, Θρακομακεδόνων, Ιλίου, Καματερού, Κρυονερίου, Μάνδρας, Πετρουπόλεως, Φυλής, Χαϊδαρίου, Αγ. Στεφάνου, Ανθούσας, Ανοιξης, Διονύσου, Δροσιάς, Εκάλης, Κηφισίας, Μαραθώνα, Ν. Ερυθραίας, Ν. Μάκρης, Ν. Πεντέλης, Πεντέλης, Παλλήνης, Πικερμίου, Ραφήνας, Ροδόπολης (Μπάλας), Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Δάφνης, Ελληνικού, Ηλιούπολης, Μοσχάτου, Ταύρου, Υμηττού, Παλ. Φαλήρου, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Καλυβίων Θορικού, Κερατέας, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Καλλιθέας.

Κοινότητες: Σταμάτας, Αγ. Κωνσταντίνου, Αναβύσου, Κουβαρά, Παλ. Φώκαιας, Σαρωνίδας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δήμοι: Θεσσαλονίκης, Αγ. Παύλου, Αμπελοκήπων, Ελευθερίου Κορδελιού, Ευόσμου, Μενεμένης, Νεαπόλεως, Πολίχνης, Σταυρούπολης, Συκεών, Τριανδρίας, Ωραιοκάστρου.

Κοινότητες: Ευκαρπίας, Πεύκων.Δημοτικά διαμερίσματα: Ιωνίας (περιοχές Ν. Μαγνησίας και Διαβατών) του δήμου Εχεδώρου.

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ
Δήμος: Βόλου.

Δημοτικά διαμερίσματα: Ναυπλιέων, Τριπόλεως, Λεβαδέων, Δράμας, Αλεξανδρούπολης, Ζακυνθίων, Πύργου, Ηγουμενίτσας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορίνθου, Σπαρτιατών, Λαρίσης, Ξάνθης, Εδέσσης, Κατερίνης, Πρεβέζης, Σαμίων δήμου Βαθέος, Λαμιέων, Φλωρίνης, Πολυγύρου

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB