spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Δήμος Ηλιούπολης - Δελτίο Τύπου - Οι Ήρωες του 1940 Περιμένουν PDF Εκτύπωση E-mail
  
09.05.08
bibliohrwesΦόρο τιμής στους 14.000 περίπου νεκρούς πολεμιστές του Ελληνοϊταλικού πολέμου στα βουνά της Αλβανίας αποτελεί το βιβλίο του Αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Σούρλα, με τίτλο «Οι Ήρωες του 1940 περιμένουν», που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τέταρτης 7 Μαΐου 2008, στο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης. Ένα βιβλίο με ιδιαίτερα έντονο συγκινησιακό βάρος καθώς πραγματεύεται το θέμα της ταφής των νεκρών του ‘40 που εγκαταλείφθηκαν στα πεδία των μαχών του Αλβανικού μετώπου και περιμένουν ακόμη δικαίωση από την πατρίδα.
Στην αρχή της εκδήλωσης παρουσιάστηκε 5λεπτη σύνθεση του μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, αφιερωμένη στους «ηρωικούς» νεκρούς του έπους του '40 κι ένα ντοκιμαντέρ με πραγματικά περιστατικά και σκηνές από τον Ελληνοιταλικό πόλεμο, μέσα από μαρτυρίες των ίδιων των πρωταγωνιστών και αποσπάσματα από ημερολόγια απλών πολεμιστών και ανθρώπων του πνεύματος που κατέγραψαν τα γεγονότα.
 
 «Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο βουλευτής Γιώργος Σούρλας, μέσα από εμπεριστατωμένη μελέτη, μας δίνει την πιο καθαρή εικόνα γι΄ αυτό που έχουμε χρέος να πράξουμε», επισήμανε ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιάννης Αναγνώστου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση και πρόσθεσε: «Είναι απαίτηση ηθική, να θαφτούν όλοι οι άταφοι ήρωες και να τους αποδοθούν οι τιμές που τους αξίζουν».

 Την συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Νούλας, Δικηγόρος - Διεθνολόγος και στην παρουσίαση του βιβλίου συμμετείχε και ο Αντιστράτηγος - Διευθυντής Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, υπογραμμίζοντας στην εισήγησή του ότι ποτέ δε βρέθηκαν τόσο ενωμένοι οι Έλληνες και οι πολιτικές δυνάμεις, όσο στο έπος του '40. Επιπλέον, τόνισε ότι «η απόδοση τιμής στους νεκρούς του πολέμου αποτελεί ιερή παρακαταθήκη που μας άφησαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι».

 Ο συγγραφέας του βιβλίου, εμφανώς συγκινημένος, μίλησε για την περηφάνια που αισθάνεται κανείς για τους μαχητές εκείνους που έγραψαν τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας και άλλαξαν το ρου της παγκόσμιας ιστορίας. «Πρόκειται για 7.976 πεσόντες μαχητές που παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι. Αυτήν την εκκρεμότητα θα πρέπει να την τακτοποιήσουμε, γιατί δεν μας τιμά να γιορτάζουμε εμείς τις λαμπρότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, όπου αυτοί οι αγώνες έτυχαν του θαυμασμού της παγκόσμιας κοινότητας τότε και οι ήρωές μας να παραμένουν άταφοι», τόνισε ο κ. Σούρλας, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την ανέγερση μνημείου, για «τους 14 χιλιάδες πεσόντες, τόσοι είναι αυτοί που έδωσαν την ζωή τους το ‘40 και ‘41, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι, να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ζωής και να προχωρούμε».

 Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Αντιδήμαρχοι: Χαράλαμπος Κολιοφώτης, Γαβριήλ Αραμπατζής και Γιώργος Αγαδάκος, ο Αντιπρόεδρος του Κ.Α.Π.Η.Δ.Η. Κωνσταντίνος Νικολαΐδης, ο Αντιπρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Παναγιώτης Καρανδρέας, ο επικεφαλής της Δημοτικής Αλλαγής Δημήτρης Πανταζόπουλος, ο τ. Δήμαρχος Κώστας Δελαπόρτας και πλήθος κόσμου που παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίαση.
Τελευταία ανανέωση ( 09.05.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB