spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Πάσχα στην Ελλάδα
Πάσχα στην Ελλάδα PDF Εκτύπωση E-mail
  
24.04.08
Άγιο Όρος, Μετέωρα, Πάτμος… Τρεις περιοχές της Ελλάδας όπου το Πάσχα γιορτάζεται μοναδικά. Χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν αυτές τις ημέρες, στους παραπάνω τόπους, για περισυλλογή και προσευχή, όπως επιβάλλει η θρησκευτική ατμόσφαιρα. ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Οι προσκυνητές της Αθωνικής Πολιτείας, που τις ημέρες του Πάσχα είναι πενταπλάσιοι απ΄ ότι συνήθως, βρίσκονται ξαφνικά σε έναν άλλο κόσμο, τον κόσμο των μοναχών, όπου οι ρυθμοί ζωής διαφέρουν πολύ από το δικό τους. Λιτότητα, ολονύκτιες ακολουθίες, βυζαντινοί ύμνοι και θλιμμένοι ήχοι από καμπάνες δημιουργούν μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα μέσα στην ανοιξιάτικη φύση.

Οι αγιορείτες μοναχοί τη Μεγάλη Πέμπτη βγαίνουν στους αγρούς και τα περιβόλια για να μαζέψουν τα λουλούδια με τα οποία θα στολίσουν λιτά τον Επιτάφιο. Ημέρα αργίας και σιωπής είναι η Μεγάλη Παρασκευή η οποία για τους αγιορείτες ξεκινά με την ακολουθία του Όρθρου, που, ανάλογα με το μοναστήρι, αρχίζει αλλού τα μεσάνυχτα και αλλού στη 1 ή στις 2 τα ξημερώματα και συνεχίζει μέχρι τις 6 το πρωί.

Με ψαλμωδίες και βυζαντινές μελωδίες γύρω στη 1 το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου, ενώ η ακολουθία του Επιταφίου τελείται το Μεγάλο Σάββατο από τη 1 έως τις 4 τα ξημερώματα και περίπου στις 5 το πρωί γίνεται τη περιφορά του. Μοναχοί ιερείς με λάβαρα και σταυρούς, καθώς και λαϊκοί μετέχουν στην περιφορά του Επιταφίου που γίνεται σε καθένα από τα είκοσι μοναστήρια της Αθωνικής Πολιτείας. Όταν ο Επιτάφιος φτάσει μπροστά στην πύλη της εκκλησίας όλοι οι μοναχοί και οι επισκέπτες περνούν από κάτω και εισέρχονται στο ναό.

Η πρώτη Ανάσταση στο Άγιο Όρος γίνεται στις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ η Αγρυπνία της Αναστάσεως αρχίζει στις 10 το βράδυ και τελειώνει στις 6 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα οπότε και οι μοναχοί κάθονται στο πασχαλινό τραπέζι για να φάνε ψάρι σαλάτα και κόκκινα αυγά. Η ατμόσφαιρα είναι πλέον χαρούμενη τάλαντα και καμπάνες σημαίνουν για να δώσουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

ΜΕΤΕΩΡΑ

Στις απάτητες κορυφές των επιβλητικών βράχων ήρθαν τον 11ο αιώνα οι πρώτοι ερημίτες μοναχοί και λίγο αργότερα αποτέλεσαν τη Σκήτη της Δούπιανης. Το 14ο αιώνα ο Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης συγκρότησε το πρώτο οργανωμένο μοναστικό κοινόβιο στο Μεγάλο Μετέωρο. Είκοσι τέσσερα μοναστήρια, πολλά κελιά, ερημητήρια και ασκηταριά άνθισαν διάσπαρτα σε όλους τους βράχους για 600 και πλέον χρόνια.

Σήμερα σώζονται ακέραια και λειτουργούν τα μοναστήρια: Μεγάλου Μετεώρου, Βαρλαάμ, Αγίας Τριάδας, Αγίου Στεφάνου, Ρουσάνου και Αγίου Νικολάου Αναπαυσά.

Καθημερινά οι επισκέπτες γνωρίζουν τη ζωή των μοναχών, θαυμάζουν το απερίγραπτο φυσικό τοπίο, την καλλιτεχνική αρχιτεκτονική και αγιογραφία, μελετούν τα ανεκτίμητα κειμήλια.

ΠΑΤΜΟΣ

Το Πάσχα είναι μία ξεχωριστή εμπειρία για τους επισκέπτες στην Πάτμο, το νησί της Αποκάλυψης. Αποκορύφωμα είναι η τελετή του Νιπτήρας το πρωί της Μ.Πέμπτης, όταν στην πλατεία Ξανθού ο ηγούμενος και οι μοναχοί της Μονής Θεολόγου αναπαραστούν κατά το βυζαντινό τυπικό την πράξη του Χριστού που έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, υπό τους ήχους εκκλησιαστικών ύμνων από τη χορωδία της Πατμιάδας Σχολής.

Το Μ.Σάββατο, πριν την Ανάσταση, το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε ηρωικό εξάμετρο με κώντιο και την Κυριακή του Πάσχα γίνεται η 2η Ανάσταση, κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες.

Την Τρίτη μετά το Πάσχα γίνεται αγιασμός, προσκύνηση και λιτάνευση των ιερών λειψάνων και ιερών εικόνων της Μονής Θεολόγου από τον ηγούμενο. Στη συνέχεια, οι ιερείς τελούν αγιασμό ο καθένας στα σπίτια της ενορίας του.
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB