spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Τα χωριά της Ελλάδας στο Ιντερνετ
Τα χωριά της Ελλάδας στο Ιντερνετ PDF Εκτύπωση E-mail
  
17.04.08
«Οι φωτογραφίες μας φέρνουν κοντά στην πατρίδα. Μην ξεχνάτε κι εμάς, που ζούμε στο εξωτερικό», αναφέρει ένα από τα χιλιάδες μηνύματα που κατακλύζουν τις ιστοσελίδες του διαδικτύου, εκεί όπου προβάλλονται τα χωριά της Ελλάδας.  Πρόκειται για μηνύματα κυρίως ομογενών, αλλά και πολιτών που εδώ και χρόνια εγκατέλειψαν τον τόπο καταγωγής τους και μετακόμισαν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τελευταία, η νοσταλγία των μεταναστών αλλά και των Ελλήνων για τους τόπους καταγωγής τους, τους οδήγησαν στη δημιουργία δεκάδων ιστοσελίδων που έχουν ως αναφορά τα χωριά όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Μέσα από το διαδίκτυο μπορούν οι απανταχού Έλληνες να «επικοινωνήσουν» με τους συμπατριώτες τους και να ρίξουν μία «κλεφτή» ματιά εάν έχει αλλάξει το χωριό τους ή εάν έχει παραμείνει το ίδιο, παρά το πέρασμα των ετών. Άλλωστε, μέσα από πρόσφατες φωτογραφίες, βίντεο και ειδήσεις φροντίζουν οι ιδρυτές των sites να κρατούν ενήμερους τους επισκέπτες.

Μεταξύ των περιοχών που έχουν αποκτήσει τη δική τους ιστοσελίδα, είναι τα χωριά της Πίνδου, η Δεσκάτη, τα Καστέλλια Φωκίδας, η Ζίτσα Ιωαννίνων, ο Παλαιόπυργος Πωγωνίου, οι Αμυγδαλιές και το Δασύλλιο Γρεβενών, η Ζάτουνα Γορτυνίας. «Η αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο, μπορεί να μας ανάγκασε όλους να εγκαταλείψουμε το χωριό μας και να συγκεντρωθούμε στη ξενιτιά, όμως δεν μας αφαίρεσε το δικαίωμα και κυρίως τη διάθεση να είμαστε πάντα κοντά του», γράφει ένας επισκέπτης στην ιστοσελίδα του χωριού Ζάτουνα.

Στην πρώτη σελίδα του διαδικτυακού τόπου που παρουσιάζει το χωριό Φούρκα Ιωαννίνων τονίζεται: «Αυτή η ιστοσελίδα αποτελεί την εκπλήρωση ενός χρέους απέναντι σε αυτούς που έζησαν στον τόπο μας και δεν υπάρχουν πια, στους συγχωριανούς μας που έφυγαν, σε αυτούς που κατοικούν στο χωριό και σε αυτούς που θέλουν να το γνωρίσουν».

Όπως είναι γνωστό, μέσω του Ιντερνετ μπορεί ο ενδιαφερόμενος, εκτός των άλλων, να μάθει για την ιστορία των χωριών, να δει φωτογραφίες, να πληροφορηθεί για το πώς θα το επισκεφτεί και που θα μείνει. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμυγδαλιωτών Γρεβενών και δάσκαλος του χωριού, Αργύρης Καραλιόλιος, προχώρησε πριν από λίγα χρόνια, στη δημιουργία ενός site: «Ο κυρίαρχος λόγος που με οδήγησε στη δημιουργία ιστοσελίδας είναι η επικοινωνία με τους απανταχού Αμυγδαλιώτες», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ.Καραλιόλιος.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού Αμυγδαλιές είναι γύρω στους 500, ωστόσο δεκάδες είναι οι επισκέπτες μέσω του διαδικτύου: «Πολλοί παρακολουθούν τη σελίδα μας και ενημερώνονται γα τα νέα του χωριού. Είναι κάτοικοι που έχουν μετακομίσει είτε στο εξωτερικό, είτε στα αστικά κέντρα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χωριό είναι πολλά και μέσω του internet θέλουμε να δείξουμε πως υπάρχουμε και ζητούμε να μας προσέξουν», καταλήγει ο κ. Καραλιόλιος.

Ανάλογη προσοχή ζητούν και τα υπόλοιπα χωριά της χώρας, όπως το Τροβάτο Ευρυτανίας. «Σκοπός της δημιουργίας της ιστοσελίδας αυτής είναι οι επισκέπτες της να γνωρίσουν την ιστορία του χωριού μας, τα έθιμά μας, να δουν φωτογραφικό υλικό από το Τροβάτο αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Αγράφων. Επιθυμούμε να ενημερώνουμε τους αναγνώστες για τα προβλήματα του χωριού μας και για τις αγωνίες των κατοίκων του», τονίζεται στην ιστοσελίδα του χωριού.
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB