spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Διενέργεια Eλέγχου από τον Eργοδότη των Covid19-tests στον Ιδιωτικό Τομέα - Τι ισχύει; PDF Εκτύπωση E-mail
  
21.10.21

του σύμβουλου επιχειρήσεων- Ραβάνη Κων/νου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με την ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.64232/15.10.2021 παρέχονται οδηγίες σχετικά με τις υποχρεώσεις και τον τρόπο διενέργειας ελέγχων από τους εργοδότες για το ανεμβολίαστο προσωπικό τους.

Ακολουθούν υπό μορφή συνοπτικών ερωτήσεων-απαντήσεων τα βασικά σημεία της Υπουργικής απόφασης.

 1) Ποιους εργοδότες αφορά η υποχρέωση και για ποιους εργαζόμενους;

Η υποχρέωση διενέργειας ελέγχου τέλεσης του Covid19-test αφορά τους εργοδότες του Ιδιωτικού τομέα και για τους εργαζόμενους με παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας ως εξής

α) σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας,

β) στους εργαζόμενους όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης που εκτελούν την πρακτική τους εξάσκηση ή μαθητεία,

γ) στους ωφελούμενους των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (Κ.Κ.Π.Π.), συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας.

 

 2) Ποιοι εξαιρούνται της διενέργειας test;

Της διενέργειας test εξαιρούνται όσοι εργαζόμενοι,

α) έχουν τη δυνατότητα προσκόμισης πιστοποιητικού εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου,

β) έχουν τη δυνατότητα προσκόμισης πιστοποιητικού νόσησης με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου,

γ) για τους οποίους συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για να μην εμβολιαστούν.

δ) λοιπές περιπτώσεις που καλύπτονται από άλλες αποφάσεις (Δημόσιοι υπάλληλοι, πληρώματα πλοίων, υγειονομικοί υπάλληλοι κ.α.) Για αυτούς ισχύουν τα οριζόμενα των αποφάσεων αυτών.

 

3) Τι test πρέπει να κάνω και με τι συχνότητα; Ποιος καλύπτει το κόστος;

Test: Με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο Π.Δ.84/2001 ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς. Τα αποτελέσματα διαβιβάζονται εντός 24ωρών, στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 από όσους διενεργούν τα tests. 

Συχνότητα: Γενικά, διενεργείται περιοδικά (1) φορά την εβδομάδα με ισχύ για μία εβδομάδα από την ημερομηνία τέλεσης του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται η διενέργεια τεστ (2) φορές την εβδομάδα με απόσταση μεταξύ των, τουλάχιστον δύο ημερών (48ωρών).

Ενδεικτικές Ειδικές Περιπτώσεις: Εστίαση, Εκπαιδευτικοί, Τουριστικές επιχ/σεις, Μεταφορές προσώπων, Θεατρικές-Τηλεοπτικές-Κινημ/κες-Μουσικές παραγωγές.

Κόστος: Το κόστος βαραίνει τον εργαζόμενο

 

4) Ποια είναι η υποχρέωση του εργοδότη;

Εφόσον έχει διαμορφωθεί η εικόνα των διαγνωστικών ελέγχων στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19  ο εργοδότης, υποχρεούνται να δηλώσει το ποιοι εργαζόμενοι από τους ανεμβολίαστους εξαιρούνται από την υποχρέωση test, υποβάλλοντας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων-Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVΙD-19». Στην συνέχεια εκδίδεται από Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ ο τελικός κατάλογος των παραβατών για όσους υποχρεούνταν σε test και δεν το εκτέλεσαν.

 

5) Από πότε ισχύει η υποχρέωση;

Η υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται για πρώτη φορά εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση της ΚΥΑ (ΦΕΚ Β' 4766/16-10-2021) και αφορά στην πρώτη εβδομάδα αναφοράς. Στη συνέχεια κάθε εβδομάδα από Τρίτη έως Παρασκευή για την εβδομάδα που προηγήθηκε.

 

6) Επιβάλλονται πρόστιμα αν δεν εφαρμοστεί η διαδικασία;

Σε περίπτωση που εργαζόμενος που υποχρεούνται σε διενέργεια test δεν υποβληθεί σε αυτό,  για κάθε παράβαση της εβδομαδιαίας υποχρέωσής του, του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, σε περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ για μερική απασχόληση.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν υποβάλλει την Υπεύθυνη Δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων, του επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση που προχωρήσει σε ψευδή δήλωση του επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Επίσης ο εργοδότης υποχρεούται να ενημερώσει με κάθε πρόσφορο μέσο τους εργαζόμενους του για τη σχετική υποχρέωση. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει σε ενημέρωση, του επιβάλλεται πρόστιμο 300.00 ευρώ άπαξ.

 

-Το παρόν άρθρο αποτελεί σύντομη φορολογική/εργατική ενημέρωση. Για τη λήψη αποφάσεων, συνίσταται η επικοινωνία με τον συνεργαζόμενό Φοροτεχνικό σας Σύμβουλο-

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 21.10.21 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB