spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Απορίες για προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απ' ευθείας αναθέσεις από τον Δήμο Ηλιούπολης
Απορίες για προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απ' ευθείας αναθέσεις από τον Δήμο Ηλιούπολης PDF Εκτύπωση E-mail
  
14.09.20

apofΣύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 1, εδ. 31 του ν. 4412/2016, ως απευθείας ανάθεση νοείται η διαδικασία ανάθεσης χωρίς εκ των προτέρων δημοσιότητα, στο πλαίσιο της οποίας οι αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς αναθέτουν σύμβαση στο φορέα της επιλογής τους, κατόπιν έρευνας αγοράς και διαβούλευσης με έναν ή περισσότερους οικονομικούς φορείς. Συνεπώς, οι αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς έχουν την ευχέρεια να απευθύνονται σε συγκεκριμένους οικονομικές φορείς της επιλογής τους. Περαιτέρω, η ευχέρεια αυτή δεν αποκλείει την πιθανότητα άλλος οικονομικός φορέας να υποβάλει προσφορά στο πλαίσιο της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης. Στην περίπτωση αυτή, η αναθέτουσα αρχή/αναθέτων φορέας θα πρέπει να εξετάσει και την εν λόγω προσφορά.

 

 

Η διοίκηση του Δήμου Ηλιούπολης έχει θεσπίσει ως πρακτική την ανάρτηση ανακοινώσεων στον ιστότοπο του Δήμου, με σκοπό την εκδήλωση ενδιαφέροντος προκειμένου να προβεί σε απ'ευθείας αναθέσεις προμήθειας υλικών ή λήψης υπηρεσιών απο ιδιώτες. Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις ο τρόπος με τον οποίο περιγράφονται οι απαιτήσεις του Δήμου δημιουργούν εύλογες απορίες.

Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν τρείς απο αυτές :

1) Στις 24/8/20 υπήρξε μία πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά με την απ'ευθείας ανάθεση προμήθειας και τοποθέτησης αυτόματων συσκευών απολύμανσης ,αντισηπτικού υγρού, ελεύθερης αφής (touch free) για τα δημοτικά κτίρια και για τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του δήμου μας για την προστασία από το COVID-19.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διαβάζοντας την σχετική τεχνική μελέτη (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) βλέπουμε ότι αφορά την προμήθεια εννέα (9) Dispenser Touch Free 127cm , είκοσι επτά (27) Dispenser Touch Free και τριάντα έξι (36) συσκευασιών 4 λίτρων καθαριστικού χεριών.Το κόστος έχει υπολογιστεί στο ποσό των 24.588, 83€  συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24% όπως φαίνεται και στην σχετική απόφαση ανάληψης υποχρέωσης του δημάρχου ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ.

Πλήν όμως πουθενά δεν αναφέρονται οι τεχνικές προδιαγραφές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρεπει να έχουν τα είδη που αφορά η προμήθεια.

Στις  7/9/2020 με την απόφαση της απ'ευθείας ανάθεσης ΑΔΑ: Ω9Ω4ΩΡΥ-Κ3Δ που αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ έγινε γνωστό το ακριβές κόστος του κάθε είδους αλλά και το συνολικό.

                   Είδος                       Τεμάχιο             Αξία ανά τμχ.          Ποσό

Dispenser Touch Free 127cm       9                    550,00              4.950,00

 Dispenser Touch Free                27                    515,90            13.929,30

  Καθαριστκό Χεριών 4L              36                      24,00                864,00

                                                               ΚΑΘΑΡΗ ΤΙΜΗ             19.743,30

                                                                    ΦΠΑ 24%                 4.738,39

                                                              ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ            24.481,69

 

Με ποιά κριτήρια έγινε η επιλογή των εν λόγω ειδών και του προμηθευτή  απο την στιγμή που δεν είχαν καθοριστεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά ή οι τεχνικές προδιαγραφές ;

Για παρόμοια προμήθεια ο ΟΚΑΝΑ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ) σε αντίστοιχη πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια 85 συσκευών ανέπαφης έγχυσης  (ψεκασμού ) αντισηπτικού χεριών τεμάχια  και 170 συσκευασιών των 4 λίτρων αντισηπτικό υγρό χεριών( αλκοολούχο διάλυμα ) καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές με αναλυτικό τρόπο. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Μάλιστα στην απόφαση ανάθεσης ΑΔΑ: Ψ9514690ΩΡ-ΣΘΛ βλέπουμε ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 15.555 ευρώ επιπλέον ΦΠΑ , κατα πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό της προμήθειας του Δήμου Ηλιούπολης αφού πρόκειται για πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αντίστοιχων ειδών.

 

 2) Στις 4/9/2020 υπήρξε μία πρόσκληση   ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά με την απ' ευθείας ανάθεση για την προμήθεια επίπλων και λοιπών σκευών για τις ανάγκες των Υπηρεσιών του Δήμου συνολικού προϋπολογισμού ύψους €4.476,40 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%. 

Στην αντίστοιχη τεχνική μελέτη πατήστε εδώ καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές  ανα είδος αλλά πουθενά δεν αναγράφεται η απαιτούμενη ποσότητα απο το κάθε είδος.

Στις 7/9/2020 με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ανατέθηκε σε ιδιώτη η προμήθεια για συγκεκριμένες ποσότητες ανα είδος.

Θεωρείται απίθανο ο ιδιώτης να καθόρισε αυθαίρετα τις ποσότητες ανα είδος στην προσφορά του .

Σύμφωνα με ποιά κριτήρια ή απαιτήσεις  και πότε καθόριστηκαν οι ποσότητες αφού δεν αναγράφονταν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος ή στην αντίστοιχη τεχνική μελέτη ; 

 

3)  Στις 9/9/2020  υπήρξε μία πρόσκληση ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ  για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά με την απ' ευθείας ανάθεση  για την συντήρηση και επισκευή επίπλων και λοιπού εξοπλισμού σκευών και λοιπού εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού ύψους €4.371,00 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%.

Και σε αυτήν την πρόσκληση και στην αντίστοιχη σχετική μελέτη (πατήστε εδώ)  δεν αναγράφεται η ποσότητα του κάθε είδους για το οποίο απαιτείται η συντήρηση είτε η επισκευή του.

Με ποιό τρόπο κάποιος ενδιαφερόμενος ιδιώτης θα αποστείλει προσφορά όταν δεν περιγράφεται πουθενά η ποσότητα των ειδών ;

 

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργος ο τρόπος με τον οποίο συντάσσονται οι προσκλησεις ενδιαφέροντος, όταν δεν περιέχονται στις σχετικές τεχνικές μελέτες είτε οι τεχνικές προδιαγραφές είτε οι απαιτούμενες ποσότητες είτε και τα δύο. 

 Ακόμα πιο αξιοπερίεργο είναι ότι βρίσκονται ιδιώτες ,που χωρίς να τους είναι γνωστά  τα παραπάνω,  ανταποκρίνονται σε αυτές και τους αναθέτονται οι προμήθειες.  

Πώς εξηγείται το φαινόμενο αυτό;


 


 

 

 

 

2) Στις 0

 

 


http


 

Τελευταία ανανέωση ( 15.09.20 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB