spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Η Διάρθρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 (Δ΄ ΚΠΣ) Σε Επιχειρησιακά Προγράμματα
Η Διάρθρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 (Δ΄ ΚΠΣ) Σε Επιχειρησιακά Προγράμματα PDF Εκτύπωση E-mail
  
13.03.08
 Tο νέο σχήμα χαρακτηρίζεται κατ’ αρχάς από το µικρότερο, σε σχέση µε την προηγούµενη περίοδο (Γ΄ ΚΠΣ 2000-2006), πλήθος Επιχειρησιακών Προγραµµάτων:
ο στρατηγικός σχεδιασµός της χώρας για την περίοδο 2007-2013 θα υλοποιηθεί µέσα από οκτώ (8) Τοµεακά ΕΠ, πέντε (5) Περιφερειακά ΕΠ και δώδεκα (12) ΕΠ Εδαφικής Συνεργασίας. Έτσι, στην περίοδο 2007-2013 το σύνολο των υποδοµών προσπελασιµότητας θα υλοποιηθεί πλέον στο πλαίσιο ενός τοµεακού ΕΠ, ενώ για τους τοµείς της υγείας και του πολιτισµού δεν θα υπάρχει πλέον διακριτό ΕΠ και οι σχετικές δράσεις θα υλοποιηθούν από Περιφερειακά και Τοµεακά ΕΠ.  

Ακολουθεί σύντοµη παρουσίαση των νέων Επιχειρησιακών Προγραµµάτων.

Α. Τοµεακά Επιχειρησιακά Προγράµµατα:

Για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασµού της χώρας, κατά την προγραµµατική περίοδο 2007-2013, σε εθνικό επίπεδο σχεδιάζονται οκτώ (8) τοµεακά Επιχειρησιακά Προγράµµατα.

Παρακάτω γίνεται µία σύντοµη περιγραφή των ΕΠ:

1. ΕΠ «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» Το ΕΠ «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» έχει ως κύρια αναπτυξιακή επιδίωξη την προστασία, αναβάθµιση και αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος ώστε να αποτελέσει το υπόβαθρο για την προστασία της δηµόσιας υγείας, την άνοδο της ποιότητας ζωής των πολιτών καθώς και παράγοντα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Οικονοµίας.

2. ΕΠ «Ενίσχυση της Προσπελασιµότητας»Το ΕΠ «Ενίσχυση της Προσπελασιµότητας» έχει ως κύρια αναπτυξιακή επιδίωξη την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισµό των φυσικών υποδοµών και των συναφών υπηρεσιών του συστήµατος µεταφορών της χώρας.

3. ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηµατικότητα» Το ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηµατικότητα» έχει ως κύρια αναπτυξιακή επιδίωξη τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και του παραγωγικού συστήµατος της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στη διάσταση της καινοτοµίας.

4. ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» Το ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» επικεντρώνεται στο στρατηγικό στόχο «Ψηφιακό Άλµα στην παραγωγικότητα, Ψηφιακό Άλµα στην ποιότητα ζωής».

5. ΕΠ «Βελτίωση ∆ιοικητικής Ικανότητας ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης» Το ΕΠ «Βελτίωση ∆ιοικητικής Ικανότητας ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης» στοχεύει στη δηµιουργία µιας πολιτο-κεντρικής, αποτελεσµατικής, ανοιχτής και ευέλικτης διακυβέρνησης για τη µετάβαση από τη διαχείριση αρµοδιοτήτων και διαδικασιών στη διοίκηση πολιτικών, αποτελεσµάτων και υπηρεσιών.

6. ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου ∆υναµικού» Το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου ∆υναµικού» θέτει ως στρατηγικούς στόχους τη δηµιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης, τη βελτίωση της ποιότητας της εργασίας και της παραγωγικότητας, καθώς και την ενίσχυση της προσαρµοστικότητας των επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναµικού στις µεταβαλλόµενες συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισµού και των τεχνολογικών και παραγωγικών εξελίξεων.
Στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών, των νέων, των εργαζοµένων µεγαλύτερης ηλικίας και των ευάλωτων οµάδων και στην προώθηση της ισότιµης πρόσβασης στην αγορά εργασίας, καθώς και στη µείωση του κοινωνικού αποκλεισµού και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

7. ΕΠ «Εκπαίδευση και ∆ια Βίου Μάθηση»Το ΕΠ «Εκπαίδευση και ∆ια Βίου Μάθηση» επικεντρώνεται σε τρεις στρατηγικούς στόχους:
- επένδυση στο µέλλον
- βελτίωση του επιπέδου των βασικών δεξιοτήτων όλων
- µεταρρυθµίσεις στο εκπαιδευτικό σύστηµα,
ώστε η δια βίου µάθηση να καταστεί πραγµατικότητα για όλους και αύξηση της ποιότητας και της ελκυστικότητας της επαγγελµατικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

8. ΕΠ «Τεχνική Υποστήριξη Eφαρµογής» Το ΕΠ «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρµογής» αποσκοπεί στην κάλυψη της χρηµατοδότησης δραστηριοτήτων προπαρασκευής, διαχείρισης, παρακολούθησης, αξιολόγησης, πληροφόρησης-δηµοσιότητας και ελέγχου των ΕΠ, καθώς και δραστηριότητες για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας για την υλοποίηση των δράσεων των Ταµείων.

Β. Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράµµατα:

Για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασµού της χώρας κατά την προγραµµατική περίοδο 2007 - 2013, στο επίπεδο των πέντε χωρικών ενοτήτων που περιγράφηκαν παραπάνω, σχεδιάζονται πέντε Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράµµατα (ΠΕΠ), ως εξής:

1. ΠΕΠ Μακεδονίας - Θράκης
2. ΠΕΠ ∆υτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων
3. ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου
4. ΠΕΠ Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου
5. ΠΕΠ Αττικής

Τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράµµατα θα συµβάλλουν στην κάλυψη των εθνικών στρατηγικών στόχων, συµπληρωµατικά µε τα τοµεακά προγράµµατα και µε έµφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε χωρικής ενότητας / περιφέρειας.

Λόγω του ότι τα 5 ΠΕΠ καλύπτουν Περιφέρειες που ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία (αµιγής στόχος σύγκλισης, phasing out, phasing in), θα υπάρξει διαφοροποίηση του εύρους των παρεµβάσεων που θα υλοποιηθούν σε κάθε τέτοια κατηγορία. Σε κάθε περίπτωση, τα ΠΕΠ για όλες τις Περιφέρειες θα καλύψουν έναν κοινό κορµό παρεµβάσεων ως εξής:

 

  • κοινωνικές υποδοµές,
  • υγεία και κοινωνική αλληλεγγύη (υποδοµές νοσοκοµείων και δοµών κοινωνικής φροντίδας, ειδικών µονάδων, κέντρων υγείας και ανοιχτής φροντίδας, εξειδικευµένος εξοπλισµός, µέτρα ανάπτυξης και προστασίας της ∆ηµόσιας Υγείας),
  • πολιτισµός (ενίσχυση των βασικών πολιτιστικών υποδοµών, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς),
  • έργα προσπελασιµότητας και περιβάλλοντος τοπικής κλίµακας,
  • πολιτικές βιώσιµης αστικής ανάπτυξης,
  • πολιτικές ενίσχυσης ορεινών, µειονεκτικών, νησιωτικών περιοχών.

 

Γ. Προγράµµατα Εδαφικής Συνεργασίας:

Στο πλαίσιο του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία», η Ελλάδα συµµετέχει στην υλοποίηση των κάτωθι 12 ΕΠ.

1. Προγράµµατα ∆ιασυνοριακής Συνεργασίας
1.1 Εξωτερικά σύνορα∆ιµερής ∆ιασυνοριακή Συνεργασία (ΕΤΠΑ - ΙΡΑ)
1. Ελλάδα-Αλβανία
2. Ελλάδα-ΠΓ∆Μ
3. Ελλάδα-ΤουρκίαΠολυµερής ∆ιασυνοριακή Συνεργασία (ΕΤΠΑ - ΙΡΑ)
4. ΑδριατικήΠολυµερής ∆ιασυνοριακή Συνεργασία (ΕΤΠΑ - ΕΝΡΙ)
5. MEDITERRANEAN SEA BASIN
6. BLACK SEA BASIN 1.2 Εσωτερικά σύνορα∆ιµερής ∆ιασυνοριακή Συνεργασία (ΕΤΠΑ)
7. Ελλάδα-Ιταλία
8. Ελλάδα-Κύπρος
9. Ελλάδα-Βουλγαρία2. Προγράµµατα ∆ιακρατικής Συνεργασίας
10. MEDITERRANEAN SEA BASIN
11. SOUTH EAST EUROPEAN SPACE
3. Πρόγραµµα ∆ιαπεριφερειακής Συνεργασίας (INTER-REGIONAL COOPERATION PROGRAMME- INTERREG IV C)
Επιπλέον, µέσω του µηχανισµού διαπεριφερειακής συνεργασίας και των δικτύων αστικής ανάπτυξης, η Ελλάδα θα συµµετάσχει στην Κοινοτική Πρωτοβουλία «Περιφέρειες για την Οικονοµική Αλλαγή».

Τέλος, η Ελλάδα προτίθεται να χρησιµοποιήσει Εθνικό Αποθεµατικό Απροβλέπτων (ΕΑΑ). Το ΕΑΑ θα χρηµατοδοτηθεί µε πόρους που αντιστοιχούν στο 1% των πιστώσεων για την περιφερειακή σύγκλιση και θα αποτελέσει ειδικό εθνικό Πρόγραµµα. Το Πρόγραµµα θέτει ως στρατηγικό στόχο την κάλυψη απροβλέπτων τοπικών ή τοµεακών κρίσεων της αγοράς εργασίας που συνδέονται µε την οικονοµική και κοινωνική αναδιάρθρωση ή µε τις συνέπειες της απελευθέρωσης του εµπορίου.

Τελευταία ανανέωση ( 13.03.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB