spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Τελικά μήπως η διοίκηση του Δήμου & ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίο χρειάζονται "φροντιστήριο";
Τελικά μήπως η διοίκηση του Δήμου & ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίο χρειάζονται "φροντιστήριο"; PDF Εκτύπωση E-mail
  
05.09.20

front1Συνέρχεται σύμερα Κυριακή 6/9/20 σε ειδική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηλιούπολης για να εκλέξει νέο Αντιπρόεδρο και Γραμματέα.

Αυτό γίνεται ύστερα απο την αναδίπλωση της δημοτικής αρχής και του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου,την οποια στην ουσία προκάλεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη που θέλω» κ. Αραμπατζής , αφού έθεσε θέμα νομιμότητας της πρόσκλησης της συνεδρίασης και της εκλογής νέου Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία αποτελούσε το 2ο θέμα της συνεδρίασης στις 31/8/20.

Σύμφωνα με το άρθρο 71 του Ν.4555/18 αυτό έπρεπε η εκλογή έπρεπε να είχε γίνει την πρώτη Κυριακή μετά την υποβολή της παραίτησής του σε ειδική συνεδρίαση. Αυτό δεν έγινε και ο πρόεδρος και η διοίκηση του Δήμου αναγκάστηκαν σε απόσυρση το θέματος ,αφού η εκλογή θα ακυρώνονταν σε περίπτωση προσφυγής.

Όμως  φαίνεται να υπάρχει ζήτημα νομιμότητας και σε ένα άλλο θέμα της προηγούμενης συνεδρίασης. Πιο συγκεκριμένα,στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλιου στις 31/8/2020, το 3ο θέμα της συνεδρίασης αποτελούσε η  «Αποδοχή παραίτησης μέλους της Οικονομικής Επιτροπής, ορισμός και εκλογή νέου». Υπήρξε το οξύμωρο γεγονός της παραίτησης του κ. Αντζινά , η οποία έγινε αποδεκτή αλλά μετά αμέσως τον όρισε ο Δήμαρχος εκ νέου μέλος της Οικονομικής Επιτροπής !

Βέβαια στην απόφαση που αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΑΔΑ: 60Ι4ΩΡΥ-ΕΦ6 αναγράφεται ότι  υπήρξε και παραίτηση του κ. Στασινόπουλου. Όμως απο το βίντεο της συνεδρίασης ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ (μετα το 7:30:00) δεν προκύπτει ότι ήρθε σε γνώση του Σώματος του  η εν λόγω παραίτηση προκειμένου να γίνει αποδεκτή.

Κάτι παρόμοιο συνέβει και με τον κ.Βιδάλη, του οποίου η παραίτηση ή η πάυση του απο από τα καθήκοντά ως ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών δεν κοινοποιήθηκε στο Σώμα. Τυπικά μάλλον θα έπρεπε να είχε προηγηθεί του ορισμού του ως προέδρου του ΚΑΦΑΔΗΛ  αλλά και του ορισμού του νέου προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής . Να σημειωθεί ότι στις 15:00 στις 31/8 προήδρευσε της Οικονομικής Επιτροπής και στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση με την οποία ορίζεται ο νέος Αντιδήμαρχος Οικονομικών έχει υπογραφεί στις 1/9/20. (υπάρχει τροποποίηση της με ημερομηνία 3/9/20) ΑΔΑ: 60Ι4ΩΡΥ-ΕΦ6

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Γιωργάκης  έκανε γνωστή την ανάγκη ψηφοφορίας και ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του κ. Βιδάλη (ο οποίος τυπικά ήταν ακόμα πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής) . Μάλιστα με εντολή του δημάρχου  και όχι του προέδρου ,o οποίος ήταν θεσμικά  υπέυθυνος για την συνεδρίαση ,έκλεισε η κάμερα για να μην υπάρχει αναμετάδοση της διαδικασίας της ψηφοφορίας. Ο λόγος αυτής της παρέμβασης είναι άγνωστος ,αφού η ψηφοφορία εκλογής μέλους της Οικονομικής Επιτροπής είναι μυστική και πραγματοποιείται με ψηφοδέλτιο. 

Στην απόφαση που αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΑΔΑ: 6ΥΦΤΩΡΥ-Β4Ω  διαβάζουμε ότι πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία και  «…..τακτικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής εκλέχθηκε ο κ. Βιδάλης Παναγιώτης με δέκα επτά (17) σταυρούς….».

Έγιναν όμως όλα τα παραπάνω σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ 'αριθμό 90 , ΑΠ: 59849/21.08.2019 σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που καθορίζει την "Διαδικασία Συγκρότησης και Εκλογής των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής" ;

 Σύμφωνα με αυτή προβλέπονται τα ακόλουθα :

Δ.Παραίτηση -Αναπλήρωση μελών Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

1. Παραίτηση μελών Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Η παραίτηση 25 Αντιδημάρχου από την ιδιότητά του, ως οριζόμενο μέλος της Επιτροπής, υποβάλλεται γραπτώς στο Δήμαρχο που τον όρισε 26 και γίνεται οριστική την επόμενη της κατάθεσης στο πρωτόκολλο της οικείας υπηρεσίας. Ο Δήμαρχος, προς διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας της Επιτροπής, οφείλει να ορίσει άμεσα άλλον Αντιδήμαρχο, ως οριζόμενο μέλος της Επιτροπής, προκειμένου η τελευταία να έχει νόμιμη συγκρότηση. Σημειώνεται ότι μέχρι τον ορισμό νέου Αντιδημάρχου 27 της Επιτροπής από τον Δήμαρχο, η Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργεί νομίμως.

Την ίδια υποχρέωση ορισμού νέου μέλους της Επιτροπής έχει ο Δήμαρχος σε περίπτωση παραίτησης Αντιδημάρχου από τη θέση του ως Αντιδήμαρχος, ή σε περίπτωση που ο Αντιδήμαρχος παύει για οποιοδήποτε λόγο να είναι μέλος της δημοτικής παράταξης στην οποία ανήκε 28. Οι θέσεις των τακτικών μελών της κάθε παράταξης που παραμείνουν κενές κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας των Επιτροπών καταλαμβάνονται από τα αναπληρωματικά τους μέλη, όπως αυτά αναδείχθηκαν κατά σειρά εκλογής τους από το ίδιο ψηφοδέλτιο από το οποίο αναδείχθηκαν και τα τακτικά μέλη.

Τα εκλεγμένα μέλη των Επιτροπών υποβάλουν την παραίτησή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, που τα εξέλεξε και η παραίτηση γίνεται οριστική την επόμενη της κατάθεσής της στο πρωτόκολλο της οικείας υπηρεσίας. Προς διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας των Επιτροπών, το εκλεγμένο μέλος που παραιτείται οφείλει να κοινοποιήσει την παραίτησή του και στον Πρόεδρο της Επιτροπής, προκειμένου ο τελευταίος να γνωστοποιήσει,με Πράξη του, στο μέλος που το αναπληρώνει ότι καθίσταται τακτικό μέλος της Επιτροπής. Επίσης, όταν τα μέλη των Επιτροπών, παύουν για οποιονδήποτε λόγο να είναι μέλη των αντίστοιχων δημοτικών παρατάξεων, εκπίπτουν αυτοδικαίως από την Οικονομική Επιτροπή ή την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αντικαθίστανται.

 

25 Κατά πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ενδεικτικά ΣτΕ 1928/2017), η δήλωση παραίτησης πρέπει να διατυπώνεται κατά τρόπο σαφή, ώστε να προκύπτει η βούληση του προσώπου να αποχωρήσει από το αιρετό αξίωμα

26 Άρθρο 54 παρ. 3 τουν.3852/2010

27 Επισημαίνεται ότι ο ορισμένος Αντιδήμαρχος μπορεί να λάβει μέρος στη λειτουργία της αντίστοιχης Επιτροπής, εφόσονη απόφαση ορισμού του έχειδημοσιευτεί, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις

28 Άρθρο 74 παρ.12 του ν.3852/2010, όπως ισχύει

 

2. Αναπλήρωση μελών Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Αα. Τα αναπληρωματικά μέλη με τη σειρά της εκλογής τους καταλαμβάνουν τις θέσεις των εκλεγέντων με το ίδιο ψηφοδέλτιο τακτικών μελών που μένουν κενές κατά τη διάρκεια της διετίας. Σε περίπτωση που εξαντληθεί ο αριθμός των αναπληρωματικών μελών της παράταξης, τότε διενεργείται νέα εκλογή, για την κάλυψη των κενών εδρών της επιτροπής, με τη διαδικασία που περιγράφηκε κατά τα ανωτέρω και την κατάρτιση νέου ψηφοδελτίου από την παράταξη της οποίας κενώθηκαν οι έδρες στην επιτροπή.

Σύμφωνα με τα παραπάνω καθοριζόμενα προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν :

1)  Με δεδομένο ότι στις 15:00 στις 31/8  ο κ. Βιδάλης προήδρευσε της Οικονομικής Επιτροπής και στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση με την οποία ορίζεται ο νέος Αντιδήμαρχος Οικονομικών ο κ.Στασινόπουλος έχει υπογραφεί στις 1/9/20, πως είναι δυνατόν στις 31/8 να  ορίζεται  ο μέν κ. Στασινόπουλος πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής  και ο δε κ.Βιδάλης υποψήφιος πρός εκλογή μέλος της , αφού οι παραιτήσεις τους γίνονται οριστικές την επομένη της υποβολής τους ;

2)  Πότε έγινε γνωστή στο Σώμα η παραίτηση του κ.Στασινόπουλο απο ορισμένο μέλος ;

3) Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην σχετική εγκύκλιο προβλέπεται ότι : "Κάθε δημοτική παράταξη, με ένα ή περισσότερα μέλη, η οποία βάσει της ανωτέρω διαδικασίας εκλέγει μέλος στις Επιτροπές, καταρτίζει ενιαίο ψηφοδέλτιο ξεχωριστά για την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής...... Ως μέλη των επιτροπών εκλέγονται οι πρώτοι σε αριθμό σταυρών υποψήφιοι κάθε παράταξης και σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των μελών που δικαιούται η παράταξη στην επιτροπή."  Με δεδομένο τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων που απαρτίζουν την διοίκηση (7) , πως είναι δυνατόν ο κ. Βιδάλης να συγκέντρωσε 17 ψήφους ;

4) Aπό την σχετικη εγκυκλιο  προβλέπεται ότι : "Οι θέσεις των τακτικών μελών της κάθε παράταξης που παραμείνουν κενές κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας των Επιτροπών καταλαμβάνονται από τα αναπληρωματικά τους μέλη, όπως αυτά αναδείχθηκαν κατά σειρά εκλογής τους από το ίδιο ψηφοδέλτιο από το οποίο αναδείχθηκαν και τα τακτικά μέλη.Σύμφωνα με την ψηφοφορία για την εκλογή μελών της Οικονομικής Επιτροπής στις 1/9/2019 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ , έχει εκλεγεί ως πρώτο αναπληρωματικό μέλος ο κ. Πούλος απο το ψηφοδέλτιο της παράταξης "ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΜΑΖΙ -ΕΝΑΚ". 

Συνεπώς ,γιατί έγινε ψηφοφορία για την εκλογή νέου εκλεγμένου μέλους ;

 

Oι παρατάξεις της αντιπολίτευσης οφείλουν να αναζητήσουν τις απαντήσεις, να προβληματιστούν απο τα παραπάνω φαινόμενα και να ζητήσουν απο την διοίκηση να παύσει δρά με επιπολαιότητα και βιασύνη.

Γιατί μπορεί η διοίκηση του Δήμου να εκλέχθηκε για να διοικήσει ,όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (έστω και μειοψηφική ελέω της απλής αναλογικής), αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να  λειτουργεί και να αποφασίζει παραβλέποντας ή αγνοώντας όσα προβλέπονται από τους Νόμους.

Ενδεχομένως η διοίκηση του Δήμου και το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου απαιτείται να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο για να  διαβάσουν ενδελεχώς τις προβλέψεις των νόμων για θέματα διαδικασιών των θεσμικών οργάνων του Δήμου.

Εκτός και αν ανέχονται να παρακολουθούν το "φροντιστήριο" που τους γίνεται συχνά -πυκνά απο κάποιους που χαρακτηρίζουν "μελετηρούς τυπολάτρεις και γραφειοκράτες" , οι οποίοι απλά επιζητούν την διαφάνεια και την εφαρμογή της νομιμότητας.

 


 

 


 

Τελευταία ανανέωση ( 06.09.20 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB