spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Α.Κονδύλης:Λυπάμαι για τις αντιδράσεις κατά του Π.Δ- Θετική εξέλιξη η χωροθέτηση κοιμητηρίου Αλίμου
Α.Κονδύλης:Λυπάμαι για τις αντιδράσεις κατά του Π.Δ- Θετική εξέλιξη η χωροθέτηση κοιμητηρίου Αλίμου PDF Εκτύπωση E-mail
  
21.07.20

 Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης σε συνέντευξή του στο Alimosonline που δημοσιεύτηκε στις 20/7/20 δήλωσε:

«Είναι εξαιρετικά θετική η χωροθέτηση Κοιμητηρίου για τον Άλιμο στον Υμηττό, με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις και την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού.

Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι όλοι οι Δήμοι της περιοχής έχουν τα Κοιμητήριά τους στον Υμηττό.

Ο Άλιμος και ολόκληρη η τοπική κοινωνία έχουμε ταλαιπωρηθεί για πάρα πολλά χρόνια από την έλλειψη κοιμητηρίου, με αποτέλεσμα τα φρικτά κοινωνικά και υγειονομικά προβλήματα, που όλοι βιώνουμε.

Η θετική αυτή εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής και συνεπούς προσπάθειας που κάνουμε εδώ και χρόνια ως Δημοτική Αρχή, αλλά και της ευαισθησίας και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος που, μαζί με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, έσκυψαν με προσοχή πάνω από το ζήτημα.

Το νέο Π.Δ. περιλαμβάνει και πολλές άλλες θετικές διατάξεις, όπως η μετατροπή του ΚΥΤ Ηλιούπολης-Αργυρούπολης σε κλειστό ή και υπόγειο, προκειμένου να είναι απολύτως ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία και εντελώς φιλικό προς το περιβάλλον.

Λυπάμαι ιδιαίτερα για τις αντιδράσεις εναντίον του νέου Π.Δ. Όποιος αντιδρά σε αυτό, στην ουσία συμβάλλει στο να παραμείνει η κατάσταση στον Υμηττό όπως την ξέρουμε μέχρι τώρα: με το ΚΥΤ στη σημερινή του υπέργεια μορφή, χωρίς κοιμητήριο για τις ανάγκες των πόλεων, χωρίς σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ελπίζω μετά από ωριμότερη και πιο ψύχραιμη σκέψη, όσοι αντιδρούν να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους.

Το εύκολο είναι να αντιδράς στα πάντα και να λες «Όχι» σε όλα. Το δύσκολο είναι να «σπας αυγά», να τολμάς να λες τα πράγματα με το όνομά τους και να ανοίγεις καινούργιους δρόμους.

Εμείς προτιμάμε να κάνουμε το δεύτερο.

Η πόλη μας χρειάζεται επειγόντως Κοιμητήριο και έχει έρθει η ώρα να το αποκτήσει».

ΠΗΓΗ : alimosonline.gr

 

ΣΧΟΛΙΟ

Η δημοσιεύση προς διαβούλεση στις 16/7/2020 της ΣΜΠΕ (Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του Σχεδίου Προστασίας του Ορεινού Όγκου του Υμηττού από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στους γύρω Δήμους . Στην ουσία πρόκειται για το προοίμιο του νέου Π.Δ «περί καθορισμού ζωνών ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού» .

Ο Δήμος Αλίμου εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος ,αφού στην μελέτη αναφέρεται η πρόβλεψη χωροθέτησης διαδημοτικού κοιμητηρίου Ηλιούπολης-Αλίμου εντός του υπάρχοντος χώρου του ΚΥΤ Αργυρούπολης ,με την προϋπόθεση αναβάθμισης της παρούσας ισχύος των 150 KV σε 400 KV κλειστού ή υπόγειου. 

Ο Δήμος Αργυρούπολης ,μέσω δηλώσεων του δημάρχου κ. Γιάννη Κωνσταντάτου, παρουσιάζεται κάθετα αντίθετος  σε οποιαδήποτε αναβάθμιση αλλά και στην παραμονή του υφιστάμενου ΚΥΤ. Φαίνεται αποφασισμένος να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για να το αποτρέψει και να εφαρμοστούν παλαιότερες αποφάσεις  του ΣΤΕ που προέβλεπαν την απομάκρυνσή του απο τον χώρο.

Ο δημοτική αρχή του Δήμου Ηλιούπολης  πριν την δημοσίευση της ΣΜΠΕ εμφανίζονταν θετική στην χωροθέτηση ενός διαδημοτικού κοιμητηρίου , γνωρίζοντας (μέσω σχετικής αλληλογραφίας με τον ΑΔΜΗΕ) ότι αυτό θα γίνονταν μόνο με την αναβάθμιση της ισχύος του ΚΥΤ. Μάλιστα για την δημιουργία του κοιμητηρίου είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει και τοπικό δημοψήφισμα. Μετά τις αντιδράσεις που συνάντησε απο την σύσσωμη αντιπολίτευση  σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ,κατα την διάρκεια της οποίας συζητήκε το θέμα , αναγκάστηκε σε αναδίπλωση. Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε κατά της αναβάθμισης και υπέρ της στήριξης του μόνιμου αιτήματος απομάκρυνσης του ΚΥΤ.

Μετά την δημοσίευση της ΣΜΠΕ, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία συμφωνήθηκε η δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για την εκδήλωση των απαιτούμενων ενεργειών για την προσβολή του ΠΔ ,όποτε αυτό τεθεί σε ισχύ. Τόσο κατά την διάρκεια  εκελινης της συνεδρίασης, όσο και σε πρόσφατη συνέντευξη ο δήμαρχος Ηλιούπολης  υποστήριξε ότι η αναβάθμιση του ΚΥΤ απο 150 KV σε 400 KV είναι απαραίτητη για την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων της επένδυσης του Ελληνικού. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πάντως  απο τα παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα ότι τόσο ο Δήμος Αργυρούπολης  όσο και ο Δήμος Ηλιούπολης ,αν και χρησιμοποιούν διαφορετική επιχειρηματολογία  και φρασεολογία ,φαίνονται αποφασισμένοι να προσβάλλουν το επερχόμενο ΠΔ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργυρούπολης και οι περαιτέρω κινήσεις του Δήμου Ηλιούπολης . Αυτονόητες θα είναι οι αντιδράσεις του Δήμου Αλίμου στην περίπτωση που  δεί την προοπτική της δημιουργίας κοιμητηρίου στον Υμηττό να συναντά δυσκολίες λόγω της στάσης των δύο άλλων Δήμων.


 


 


Τελευταία ανανέωση ( 21.07.20 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB