spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παρουσίασε το εθνικό πρόγραμμα διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παρουσίασε το εθνικό πρόγραμμα διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων PDF Εκτύπωση E-mail
  
04.03.08
Το εθνικό πρόγραμμα διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων παρουσίασε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, τονίζοντας ότι σκοπός του είναι η συντονισμένη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού. "Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, τόσο στη φυσική προσφορά του νερού όσο και στη ζήτηση, επιδιώκεται ο έλεγχος και η προστασία του νερού, η ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων, καθώς και η επίτευξη συγκεκριμένων κοινωνικών οικονομικών, αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών στόχων", ανέφερε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Ο κ. Σουφλιάς είπε ακόμη ότι τον πυρήνα του προγράμματος αποτελεί η παρουσίαση της υδρολογικής κατάστασης του καθενός από τα 14 υδατικά διαμερίσματα της χώρας και η καταγραφή των προβλημάτων, των δυνατοτήτων και των προοπτικών τους.

Με βάση τα στοιχεία αυτά διαμορφώνονται προτάσεις σχετικά με τη διαχείριση των υδατικών πόρων κάθε περιοχής και βέβαια, όπως είπε, γίνεται σύνθεση της διαχείρισης στο επίπεδο του συνόλου της χώρας.

Στο πλαίσιο των συμπερασμάτων για την επάρκεια και την αξιοποίηση των υδατικών πόρων, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι το πιο πλεονασματικό υδατικό διαμέρισμα είναι αυτό της δυτικής Στερεάς, ενώ το πιο ελλειμματικό της Θεσσαλίας. Άλλα ελλειμματικά διαμερίσματα είναι αυτά της ανατολικής Πελοποννήσου και των νήσων Αιγαίου.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο και με τους σημερινούς ρυθμούς αύξησης των αναγκών, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εκτίμησε ότι θα εξελιχθούν σε ελλειμματικά και τα διαμερίσματα της βόρειας Πελοποννήσου, της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Ο κ. Σουφλιάς εμμένει στο έργο εκτροπής του Αχελώου, τονίζοντας ότι αν συνεχιστούν τα έργα με τους ίδιους ρυθμούς, η εκτροπή θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα με πέντε χρόνια, για την υδροδότηση της Θεσσαλίας.

Αναφερόμενος στην οικονομική ανάλυση των χρήσεων νερού, δήλωσε ότι σημαντικό πρόβλημα στην ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας αποτελεί η έλλειψη οικονομικής ανάλυσης των χρήσεων νερού. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται πλέον και από το 2010 οπότε θα εφαρμοστεί, κοστολόγηση των χρήσεων και έργων αξιοποίησης νερού και επιμερισμός του οικονομικού κόστους και οφέλους στις επιμέρους χρήσης σε συνδυασμό με σύστημα κινήτρων επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, δηλαδή από το 2010 και μετά, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κόστος των έργων θα επιμερίζεται στον τελικό χρήστη.

Αναφορικά με το θέμα της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι εντός του Μαρτίου θα πρέπει να γίνει οικονομική ανάλυση για τον προκαταρκτικό έλεγχο των υδάτινων πόρων και ως το 2008 πρέπει να είναι έτοιμες οι διευθύνσεις υδάτων των περιφερειών αλλά και να αναβαθμιστεί η τράπεζα ύδατος, με 7,5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σουφλιάς πρόσθεσε ότι όσον αφορά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία διαπιστώνεται η μη έγκαιρη εφαρμογή του άρθρου 5, διευκρίνισε ότι δεν συνεπάγεται την επιβολή προστίμου στη χώρα μας. Επίσης, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει κάνει τα πάντα προς την κατεύθυνση των διευκρινίσεων προς την ΕΕ.

Ερωτηθείς αν θα μπουν μετρητές της ποσότητας νερού στα χωράφια, ο κ. Σουφλιάς απάντησε πως αυτό είναι ένα πρακτικό θέμα, θα το δούμε και θα το συζητήσουμε.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι προβληματίζει η επάρκεια των αποθεμάτων στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το υδρολογικό έτος δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ανάλογα, λοιπόν, με την εξέλιξή του, θα υπάρξουν και μέτρα, είπε και συμπλήρωσε ότι ήδη έχουν γίνει συσκέψεις για το ζήτημα. Διευκρίνισε, όμως, ότι αυτή την ώρα δεν τίθεται ζήτημα αυξήσεων στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ.

Τέλος, ο κ. Σουφλιάς διευκρίνισε, αναφορικά με την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων ότι:

α. βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση στρατηγικών διαχείρισης λειψυδριών,

β. βρίσκονται σε τελική φάση οι μελέτες διαχείρισης υδατικών πόρων των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας,

γ' αναβαθμίζεται η εθνική τράπεζα υδρολογικής και μετεωρολογικής πληροφορίας, στην οποία θα συνδεθεί και το δίκτυο παρακολούθησης υπόγειων νερών Ελλάδας. Παράλληλα, αναβαθμίζεται και το εθνικό δίκτυο πληροφορικών περιβάλλοντος με τη διάθεση ποσού 4 εκατ. ευρώ,

δ. τα ποτάμια και οι λίμνες της χώρας παρακολουθούνται συστηματικά ανά τρίμηνο, με δίκτυο 200 σημείων για 70 παραμέτρους ρύπανσης. Επίσης, σε 50 επιλεγμένα σημεία παρακολουθούνται συνολικά 156 τοξικές ουσίες. Προχωρά, ακόμη, η αναβάθμιση του δικτύου αυτού εντός του 2008, ώστε να παρακολουθεί την οικολογική κατάσταση των ποταμών και των λιμνών.

ε. Υλοποιούνται προγράμματα αντιμετώπισης της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης (Θεσσαλία, Αργολίδα, Θεσσαλονίκη κα), καθώς και ειδικά προγράμματα μείωσης της ρύπανσης από επικίνδυνες ουσίες Βεγορίτιδα, Κορώνεια κ.α.
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB