spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Το προφίλ του 'Ελληνα δημάρχου
Το προφίλ του 'Ελληνα δημάρχου PDF Εκτύπωση E-mail
  
29.11.07
Ο Έλληνας δήμαρχος είναι άντρας, μεσήλικας, παντρεμένος με δύο παιδιά, πτυχιούχος, με μεσαία εισοδήματα. Αυτό είναι το προφίλ του, όπως προέκυψε από έρευνα του Παρατηρητηρίου Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΚΕΔΚΕ.
Σύμφωνα με την έρευνα, το αξίωμα του δημάρχου παραμένει ανδροκρατούμενο. Οι άντρες δήμαρχοι συγκεντρώνουν το 97%, ενώ οι γυναίκες δήμαρχοι μόλις το 3% (32 γυναίκες δήμαρχοι στους 1.034). Ωστόσο στις δημοτικές εκλογές του 2006, παρατηρήθηκε μία μικρή αύξηση στο ποσοστό εκλογής γυναικών δημάρχων, σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική περίοδο, κατά 1%, αφού το 2002 το ποσοστό των γυναικών ήταν 2% (22 γυναίκες δήμαρχοι).
Σχετικά με την ηλικιακή διάρθρωση των δημάρχων, οι μεσήλικες (40 – 60 ετών) διατηρούν την πλειοψηφία μεταξύ των Ελλήνων δημάρχων με ποσοστό 78%. Ακολουθούν οι άνω των 60 ετών με ποσοστό 17% και μόλις το 5% είναι από 20 έως 40 χρόνων.
Το αξίωμα του δημάρχου φαίνεται να ακολουθεί την παραδοσιακή εικόνα της «οικογενειακής θαλπωρής». Η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων είναι παντρεμένοι, ποσοστό 93%, μόλις το 5% ανύπαντροι και το 2% διαζευγμένοι. Όσον αφορά τον αριθμό των παιδιών, το 55% των δημάρχων έχει δύο παιδιά, το 20% τρία και το 16% ένα παιδί. Πολύτεκνοι, με τρία παιδιά και πάνω είναι μόνο το 4%, ενώ το 5% δεν έχει κανένα παιδί.
Ακόμη, η πλειοψηφία των εκλεγέντων δημάρχων κατέχει υψηλό μορφωτικό επίπεδο, εφόσον το 54% έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση, το 4% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και το 3% διδακτορικό. Τεχνική εκπαίδευση έχει το 13%, μέση εκπαίδευση το 22% και στοιχειώδη εκπαίδευση μόλις το 4%.
Αναφορικά με την απασχόληση των δημάρχων, ο ιδιωτικός τομέας κατέχει ένα μικρό προβάδισμα (51%) έναντι του δημοσίου (49%). Προηγούνται οι εκπαιδευτικοί με ποσοστό 17%, ακολουθούν οι επιχειρηματίες με 13%, οι μηχανικοί με 12%, οι γιατροί και οι οικονομολόγοι με 10% και 9% αντίστοιχα. Οι δικηγόροι και οι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες κατέχουν το 6%, αντίστοιχα, ενώ το 5% δηλώνει ότι ανήκει στον αγροτικό τομέα και το 1% εργάτης.
Όσο για τα οικονομικά, η πλειοψηφία των δημάρχων συγκεντρώνεται στην εισοδηματική τάξη μεταξύ των 15.000 – 30.000 ευρώ (48%). Το 23% δηλώνει έσοδα πάνω από 30.000 ευρώ, ενώ μόνο το 2% των δημάρχων ανήκει στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις έως 7.000 ευρώ.
Επίσης, το 39% έχει θέσει υποψηφιότητα μία φορά, το 28% δύο φορές και το 33% τρεις και περισσότερες από τρεις, φορές.
Συνοψίζοντας την έρευνα προκύπτει –μεταξύ άλλων- ότι στο σώμα των νεοεκλεγέντων δημάρχων: συμμετέχουν περισσότερες γυναίκες, οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι πληρούν το προφίλ του οικογενειάρχη, έχουν όμως μεγαλύτερο ποσοστό διαζευγμένων, κατέχουν πιο εξειδικευμένες γνώσεις και καλύτερες ικανότητες γλωσσομάθειας, ενώ έχουν μεγαλύτερη εμπειρία σε άλλες αιρετές θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τέλος, ορισμένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι ότι: -Στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία υπάρχουν περισσότερες γυναίκες δήμαρχοι.
-Περισσότερο γλωσσομαθείς είναι οι δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας, Ιονίου, Πελοποννήσου, Μακεδονίας και Θράκης.
-Καλύτερη γνώση διαδικτύου έχουν οι δήμαρχοι Αττικής, Αιγαίου, Κρήτης. Αντίθετα, δεν χρησιμοποιούν το Internet περισσότεροι δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης.
-Οι περιφέρειες Μακεδονίας – Θράκης έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά εργατών και αγροτών δημάρχων.
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB