spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Ο Δήμος Ηλιούπολης στηρίζει τον Επαναπατρισμό και την Εκπαίδευση των Ελλήνων της Ίμβρου PDF Εκτύπωση E-mail
  
29.12.16

logo_dimosΙστορική απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηλιούπολης να ενισχύσει με 20.000 ευρώ τα Ελληνικά σχολεία της Ίμβρου και τον επαναπατρισμό των Ιμβρίων οικογενειών στον τόπο τους.
Ομόφωνα όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου επικρότησαν την εισήγηση του Δημάρχου Βασίλη Βαλασόπουλου που ευαισθητοποιήθηκε από την προσπάθεια που καταβάλει εδώ και εικοσιπέντε χρόνια ο “Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός
Σύνδεσμος Ίμβρου” για την δημιουργία Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου έτσι ώστε να επαναπατριστεί ο ελληνικός πληθυσμός και να δημιουργηθεί στο ελληνικό νησί του Αιγαίου ελληνική κοινότητα με νέους σε ηλικία ανθρώπους. Ήδη οι προσπάθειες του Συλλόγου έχουν αρχίσει και καρποφορούν και δέκα ελληνικές οικογένειες με τριάντα παιδιά και επτά ακόμη που γεννήθηκαν εκεί, επαναπατρίστηκαν στην Ίμβρο.

Κατόπιν αρκετής προσπάθειας και συνεννόησης με το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Υπουργείο Εξωτερικών, βρέθηκε ο νόμιμος τρόπος και ο Δήμος Ηλιούπολης πήρε την άδεια να χρηματοδοτήσει την εθνική αυτή προσπάθεια. Όπως ανέφερε και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Χριστοφορίδης, είναι μια ιστορική στιγμή καθώς η προσπάθεια που γίνεται είναι να δημιουργηθεί μια ελληνική κοινότητα και να συμμετάσχουν και οι Έλληνες στην εκεί Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το ιστορικό:Μέχρι το 1964 στην Ίμβρο, το νησί του Αιγαίου με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό που με τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 παραχωρήθηκε στην Τουρκία, λειτουργούσαν 7 σχολεία με συνολικά 693 μαθητές και 27 δασκάλους.

Το 1964 η τουρκική κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή το λεγόμενο «Πρόγραμμα Διάλυσης», αφελληνισμού και εκτουρκισμού της Ίμβρου με μαζικές απαλλοτριώσεις ενώ απαγορεύτηκε η ελληνική παιδεία και όλα τα ελληνικά σχολεία έκλεισαν.

Όλα αυτά οδήγησαν τους περισσότερους Έλληνες στη φυγή.

Από τη δεκαετία του 1990 οι Ίμβριοι άρχισαν σταδιακά να επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Μέχρι σήμερα στα ελληνικά χωριά έχουν επισκευαστεί από τους ιδιοκτήτες τους πάνω από 800 σπίτια ενώ ο πληθυσμός των μονίμων κατοίκων ελληνικής καταγωγής αυξήθηκε από 320 ηλικιωμένους το 1990 σε 500 άτομα το 2016.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 χτύπησε ξανά το κουδούνι μετά από 49 χρόνια στο ανοικοδομημένο Δημοτικό Σχολείο του χωριού των Αγίων Θεοδώρων.

Το 2014 ιδρύθηκε ο “Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ίμβρου” με έδρα την Κωνσταντινούπολη και στόχο την ανάπτυξη και λειτουργία των ελληνικών μειονοτικών σχολείων της Ίμβρου.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2015 άνοιξε τις θύρες του και το Γυμνάσιο-Λύκειο στο χωριό Αγρίδια και στις 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Η εκπαιδευτική αυτή υποδομή, έδωσε μέχρι σήμερα τη δυνατότητα να επανεγκατασταθούν από την Ελλάδα στο νησί συνολικά 10 οικογένειες.

Το διδακτικό προσωπικό αποτελείται από έξι Έλληνες εκπαιδευτικούς αποσπασμένους από τις οργανικές τους θέσεις στην Ελλάδα και έναν ομογενή που είναι και διευθυντής του Σχολείου.

Επείγει άμεσα η οργάνωση του εργαστηρίου των φυσικών επιστημών (Φυσική, Χημεία και Βιολογία), ο εξοπλισμός του εργαστηρίου Εικαστικών (διευθύνει εθελόντρια-προς το παρόν- σύζυγος συναδέλφου εκ Γερμανίας με σπουδές γύρω από την art therapy) και ο εξοπλισμός και η οργάνωση της βιβλιοθήκης... Επίσης ξεκίνησε η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ζωτικός χώρος για αθλοπαιδιές, αναψυχή και υπαίθριες εκδηλώσεις.

Επείγει επίσης η δημιουργία χώρου εστίασης των μαθητών και των εργαζομένων, γιατί ο υπάρχων δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου.

Σχεδιάζεται επίσης η δημιουργία κλειστού ή έστω ημίκλειστου χώρου άσκησης για να υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιείται το μάθημα της γυμναστικής και στις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Οι λειτουργικές και υλικοτεχνικές ανάγκες των νέων σχολείων τα οποία λειτουργούν ως ιδιωτικά μειονοτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα καλύπτονται αποκλειστικά από προσφορές ιδιωτών.

Τα Ιμβριακά σωματεία αγωνίζονται διαρκώς για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων καθώς επίσης και για την εξίσου σημαντική ηθική υποστήριξη των οικογενειών και των παιδιών που εγκαθίστανται στην Ίμβρο προκειμένου να προσαρμοστούν και να ευημερήσουν και πάλι στον τόπο τους.

Έτσι, ο Δήμος Ηλιούπολης αποφάσισε να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια με την έναρξη συνεργασίας με το Σύλλογο Iμβρίων για την ενίσχυση των πρωτοβουλιών της εκπαιδευτικής κοινότητας στην Ίμβρο.

Να σημειωθεί τέλος, ότι ο Δήμος μας είναι ο δεύτερος στη χώρα, μετά της Νέας Σμύρνης όπου είναι και η έδρα του Συλλόγου Ιμβρίων, που στηρίζει αυτή την εθνική προσπάθεια.


Γραφείο Τύπου

Δήμου Ηλιούπολης

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB