spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Ανακοίνωση του Δήμαρχου Ηλιούπολης Βασίλη Βαλασόπουλου για τις πυρκαγιές PDF Εκτύπωση E-mail
  
20.07.15

Αvalasopoulos_flagsγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Τώρα που έσβησαν όλα τα σημεία της φωτιάς στο βουνό μας, αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας για να μοιραστώ τις σκέψεις μου, τους προβληματισμούς μου αλλά και τις αποφάσεις μου για την επόμενη μέρα στον Υμηττό μας.
Θα σας μιλήσω σαν Πρόεδρος του ΣΠΑΥ (όλες οι λεπτομέρειες για τη δράση του ΣΠΑΥ τους τρεις μήνες που είμαι Πρόεδρος βρίσκονται εδώ: www.ilioupoli.gr και σαν Δήμαρχος Ηλιούπολης.
Επιτρέψτε μου πρώτα εκ μέρους όλων να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου αστυνομικού Γιάννη Καλλιντεράκη.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του δάσους του Υμηττού. Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με το Πυροσβεστικό Σώμα και τους συναρμόδιους Διοικητές, τις Εθελοντικές Οργανώσεις και τους υπεύθυνους των Δήμων και της Περιφέρειας, οι δυνάμεις της πυρόσβεσης βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα. Όλες οι δεξαμενές, τα συστήματα πυρόσβεσης, τα πυροσβεστικά οχήματα, οι δασικοί δρόμοι, ο καθαρισμός συγκεκριμένων περιοχών, βρίσκονταν στο στάδιο υλοποίησης.
Σημαντικό είναι να σας θυμίσω ότι ο ΣΠΑΥ όπως και όλος ο μηχανισμός δασοπυρόσβεσης όλων των δήμων την ώρα της πυρκαγιάς συντονίζεται και καθοδηγείται και πολύ ορθώς από την πυροσβεστική υπηρεσία.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε για την υλοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων στη συγκεκριμένη συγκυρία, ήταν πολύ μεγάλες (κλειστές τράπεζες, μη συμμετοχή εργολάβων στους διαγωνισμούς, ορισμός διοίκησης ΣΠΑΥ τον Απρίλιο, καθυστέρηση στις χρηματοδοτήσεις, γραφειοκρατία ανάθεσης έργων). Παρόλα αυτά, δόθηκε μια ηρωική μάχη η οποία κατόρθωσε να κρατήσει έστω και ένα μικρό μέρος του δάσους ζωντανό.

Θέλω τώρα να απαντήσω ευθέως σε κάποια ερωτήματα που θέτει ο κόσμος για τη λειτουργία συστημάτων προστασίας του Υμηττού.

1. Γιατί δεν λειτούργησαν οι 35 εκτοξευτήρες που βρίσκονται από την Αγία Μαύρα, στον Προφήτη Ηλία και τελειώνουν στα Αστυνομικά στο ύψος του Κολυμβητηρίου;
Απάντηση: ο Δήμος διαθέτει σύστημα πρόληψης και όχι πυρόσβεσης. Τα κανόνια αυτά ρίχνουν νερό δύο φορές τη μέρα (πρωί και απόγευμα) με σκοπό την πρόληψη της φωτιάς και όχι την κατάσβεσή της. Άρα λειτούργησαν κανονικά τις ώρες που ήταν ρυθμισμένα για να «καταβρέξουν» την περιοχή και να προλάβουν την πυρκαγιά.
2. Οι δεξαμενές στον Υμηττό ήταν γεμάτες και συντηρημένες;
Απάντηση: όχι μόνο ήταν γεμάτες και συντηρημένες όλες οι δεξαμενές, αλλά ολοκληρώθηκε και η αντικατάσταση των πλαστικών δεξαμενών με μεταλλικές. Εγκαταστάθηκαν μία δεξαμενή των 20 κυβικών κλειστού τύπου που τοποθετήθηκε στο Κορωπί, μία δεξαμενή των 200 κυβικών ανοιχτού τύπου για τα ελικόπτερα που τοποθετήθηκε στα Γλυκά Νερά και πέντε μεταλλικές δεξαμενές των 10 κυβικών, σε Κορωπί, Παιανία και Αγία Παρασκευή προς τα Γλυκά Νερά.
Έτσι ο ΣΠΑΥ χρηματοδοτεί την συνολική προστασία του Υμηττού ανάλογα με τις ανάγκες και τις ελλείψεις κάθε περιοχής, καθώς το βουνό είναι κοινό και η φωτιά δεν γνωρίζει διοικητικά όρια.
3. Οι δασικοί δρόμοι ήταν προσβάσιμοι και καθαροί;
Απάντηση: όπου μας επέτρεψε το Δασαρχείο ήταν καθαροί και διανοιγμένοι (οποιαδήποτε παρέμβαση - μελέτη εγκρίνεται από το Δασαρχείο Πεντέλης)
4. Είχαν καθαριστεί τα χόρτα σε όλες τις περιοχές του περιαστικού δάσους;
Απάντηση: είχε καθαριστεί το μεγαλύτερο τμήμα του δυστυχώς όμως δεν ολοκληρώθηκε λόγω του προβλήματος των τραπεζών, της έλλειψης εμπιστοσύνης αλλά και της αδυναμίας έκδοσης εγγυητικών επιστολών από τους εργολάβους καθώς επίσης και της δυσκολίας πληρωμής τους.
5. Καθαρίστηκαν τα μπάζα στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού;
Απάντηση: δεν καθαρίστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους για τους ίδιους ακριβώς λόγους που δεν ολοκληρώθηκε και η παρέμβαση με τα χόρτα.
6. Οι Εθελοντικές Ομάδες είχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό και στήριξαν το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος;
Απάντηση: είχαν πολύ καλό εξοπλισμό και έδωσαν ηρωική μάχη δίπλα στους πυροσβέστες για να σώσουν τον Υμηττό.
7. Ήταν εμπρησμός ή όχι;
Απάντηση: αυτό θα το διερευνήσει το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής. Οι ενδείξεις που έχουμε (αλλεπάλληλες εκρήξεις πριν φτάσει η φωτιά στην Ηλιούπολη) μας βεβαιώνουν ότι ήταν εμπρησμός.
8. Από πού ξεκίνησε η φωτιά;
Απάντηση: από την περιοχή του Βύρωνα όπου και συνελήφθησαν δυο άτομα ως υπεύθυνοι για την πυρκαγιά στον Υμηττό και παράλληλα την ίδια στιγμή «άνοιξαν» τρία μέτωπα στην Ηλιούπολη.

Αγαπητοί Συμπολίτες και Συμπολίτισσες, με τη θερμοκρασία που επικρατούσε την προηγούμενη Παρασκευή και με την ένταση του αέρα (9 μποφόρ), δεν υπάρχει σύστημα να μπορέσει να σβήσει τέτοιας έντασης φωτιά.
Αυτό που θέλω να σας υποσχεθώ είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταπατήσει σπιθαμή γης από τον Υμηττό. Ολοκληρώνουμε σύντομα , σε συνεργασία με τους Δήμους του ΣΠΑΥ, το αρμόδιο Υπουργείο και την Υπηρεσία Αναδάσωσης, την καταγραφή των ζημιών και ξεκινάμε άμεσα την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές (δημιουργία ξύλινων φραγμάτων για να συγκρατήσουν το χώμα και μετά μαζική αναδάσωση). Η συμμετοχή του κόσμου θα είναι καθοριστική όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να προστατέψουμε το βουνό και την πόλη από τα πλημμυρικά φαινόμενα του χειμώνα.
Θέλω να είστε αισιόδοξοι και να μου έχετε εμπιστοσύνη. Όπως εδώ και πέντε χρόνια ΜΑΖΙ δεν χάσαμε καμία μάχη απ' αυτές που δώσαμε, έτσι και αυτή τη φορά ΜΑΖΙ θα κερδίσουμε τη μάχη αναδάσωσης του Υμηττού. Το δάσος μας θα γεμίσει και πάλι ζωή! Από εμάς εξαρτάται!

Τελευταία ανανέωση ( 10.08.15 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB