spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Σε επιφυλακή για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Σε επιφυλακή για τον ιό του Δυτικού Νείλου PDF Εκτύπωση E-mail
  
28.06.13
Ο χρόνος μετρά  αντίστροφα πλέον στη χώρα μας  για την εμφάνιση της επιδημίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με τα πρώτα μολυσμένα κουνούπια να έχουν εντοπιkonoypia_2013στεί στην Αττική και τους επιδημιολόγους να βρίσκονται σε θέση... μάχης προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για τον μόλις δύο... ετών -στην ελληνική επικράτεια- ιό των κουνουπιών που θα τους επιτρέψουν και να τον πολεμήσουν καλύτερα. Οι κωνωποκτονίες, πάντως, που αποτελούν το μόνο γνωστό «όπλο» κατά των πληθυσμών κουνουπιών Culex spp, που είναι οι κατεξοχήν φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου, στις περισσότερες επίμαχες περιοχές της επικράτειας δεν έχουν γίνει ακόμη.
Κατά το υπουργείο  Υγείας η διαδικασία των ψεκασμών κατά των κουνουπιών θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου και να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Απριλίου προκειμένου να εξοντωθούν οι προνύμφες. Ωστόσο η διαδικασία ξεκίνησε μόλις στα τέλη Μαΐου, όπως επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι όλων των Περιφερειών στη διάρκεια πρόσφατης διυπουργικής σύσκεψης στην Αριστοτέλους, επικαλούμενοι την έλλειψη κονδυλίων στους δήμους αλλά και τη γνωστή ελληνική γραφειοκρατία που δεν άφησε τους σχετικούς διαγωνισμούς να ολοκληρωθούν στην ώρα τους ώστε να αναδειχθεί εκείνος που θα αναλάμβανε εγκαίρως τους ψεκασμούς.



Το προφίλ των ασθενών

Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι είχαν  μολυνθεί πέρυσι, και κατά το διάστημα από τις 20 Ιουνίου έως τις αρχές Οκτωβρίου, από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Συνολικά διαγνώστηκαν 161 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και καταγράφηκαν 18 θάνατοι. Από τα 161 κρούσματα, τα 109 εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ή άλλα συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως η οξεία χαλαρή παράλυση. Οι 52 ασθενείς εκδήλωσαν ήπιες εκδηλώσεις της λοίμωξης, όπως πυρετό, πονοκέφαλο. Οι ασθενείς είχαν κατά μέσο όρο ηλικία τα 70 έτη, ενώ σε ό,τι αφορά το φύλο ο ιός του Δυτικού Νείλου έδειξε την... προτίμησή του στους άνδρες: από τα 109 βαριά περιστατικά λοίμωξης, τα 71 αφορούσαν άνδρες και τα 38 γυναίκες.

Οι εστίες της επιδημίας

Η περυσινή επιδημία είχε δύο «κέντρα», στο λεκανοπέδιο Αττικής και στους νομούς Ξάνθης και Καβάλας. Ειδικότερα, στα νότια προάστια, Φάληρο, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα, Καλλιθέα καθώς και στον Πειραιά καταγράφηκε το 28% των κρουσμάτων σοβαρής λοίμωξης στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι συγκεκριμένες περιοχές βρέθηκαν στον κλοιό των κουνουπιών και του ιού του Δυτικού Νείλου όλο τον περυσινό Ιούλιο.

Στο βόρειο άκρο της χώρας ο ιός  «θέριεψε» τον Αύγουστο και τον  Σεπτέμβριο, όπου καταγράφηκε το 42% των συνολικών σοβαρών κρουσμάτων, με τις περιοχές της Καβάλας και της Ξάνθης να βρίσκονται στο κόκκινο από τις επιθέσεις των κουνουπιών.

Βασισμένοι στα περσινά στοιχεία της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υπό τον συντονισμό της γενικής γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρίας Χριστίνας Παπανικολάου σχεδιάζουν τον εφετινό χάρτη του ιού και «κοκκινίζουν» τις περιοχές υψηλού κινδύνου.

 
Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Το 2012 εμφανίστηκαν κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας και Εύβοιας, όπου είχαν καταγραφεί κρούσματα και τα προηγούμενα έτη. Νέες «εμφανίσεις» έκανε πέρυσι ο ιός του Δυτικού Νείλου στις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Αχαΐας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Σάμου και Άρτας.

«Μετά την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα για δύο συνεχόμενα έτη (2010 και 2011), ήταν αναμενόμενο να συνεχιστεί η εμφάνιση περιστατικών και κατά το 2012 τόσο στις ίδιες περιοχές, όσο και σε περιοχές που δεν είχαν προσβληθεί» αναφέρεται στην έκθεση, ενώ ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και για το τρέχον έτος. Εφέτος τα μολυσμένα κουνούπια εμφανίστηκαν λίγο νωρίτερα, αλλά θεωρείται θέμα λίγων ημερών να εκδηλωθούν και οι πρώτες λοιμώξεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
 

 

Πηγή: Πρώτο Θέμα Online

http://www.protothema.gr/greece/article/289461/se-epifulaki-gia-ton-io-tou-dutikou-neilou/

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB