spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2014-2020 PDF Εκτύπωση E-mail
  
05.03.13

basilakis_gia_webΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2014 - 2020
Σύμφωνα με την πρόταση καν. Αγροτικής Ανάπτυξης η δομή του ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) αναπροσαρμόζεται γύρω από έξι βασικές κοινοτικές προτεραιότητες που ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες προκλήσεις και προβλήματα.
Στόχοι και Προτεραιότητες της Ένωσης για την Αγροτική ΑνάπτυξηΣτόχοι:
§   Ανταγωνιστικότητα της γεωργίας
§    Βιώσιμοι διαχείριση των φυσικών πόρων και δράση για το κλίμα
§    Ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών
Προτεραιότητες:
Οι στόχοι της ΑΑ (Αγροτική Ανάπτυξη) μεταφράζονται σε  έξι πιο επιχειρησιακές «Προτεραιότητες της Ένωσης για την ΑΑ» οι οποίες θα επιτευχθούν μέσω μιας σειράς «Μέτρων ΑΑ»

 

  1. προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας στη γεωργία, τη δασοκομία και τις αγροτικές περιοχές
  2. ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας και ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
  3. προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων και της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργία
  4. αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που εξαρτώνται από την γεωργία και τη δασοκομία
  5. προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων και στήριξη της μεταστροφής προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με ανθεκτικότητα στην αλλαγή του κλίματος στους τομείς της γεωργίας των τροφίμων και της δασοκομίας 
  6. προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της μείωσης της φτώχειας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές

Θεματικά υποπρογράμματα

Τα κράτη μέλη μπορούν να συμπεριλάβουν στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης θεματικά υποπρογράμματα που συμβάλλουν στις προτεραιότητες της Ένωσης για την αγροτική ανάπτυξη, με σκοπό την αντιμετώπιση των ειδικών  αναγκών που διαπιστώθηκαν, ιδίως σε σχέση με:

α)τους νέους γεωργούς

β)τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις

γ)τις ορεινές περιοχές

δ)τις βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού 

 

Με δεδομένα τα προαναφερόμενα, τα παρακάτω ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις της 1ης εγκυκλίου προετοιμασίας της στρατηγικής για την Αγροτική Ανάπτυξη της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το παράρτημα 1 και 2 της 1ης  εγκυκλίου Σχεδιασμού και Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού περιόδου 2014-2020 του ΥΠΑΑΝ.

Η αναφορά των βασικών προτεραιοτήτων ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής, γίνεται με βάση τη σύνδεση μεταξύ των Θεματικών Στόχων του ΚΣΠ (Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο) και των Προτεραιοτήτων της Ένωσης για την Αγροτική Ανάπτυξη όπως αποτυπώνονται στο συνημμένο πίνακα «Σύνδεση μεταξύ EU2020 και ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης)» και στους κύριους τομείς ανά προτεραιότητα της Ένωσης για την Αγροτική Ανάπτυξη όπως αποτυπώνονται στο συνημμένο πίνακα «Προτεραιότητες της Ένωσης για την αγροτική ανάπτυξη - Κύριοι τομείς/Βασικές δράσεις».

 

 

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Ο βαρυκεντρικός χαρακτήρας της Περιφέρειας Αττικής σε συνδυασμό με την Μητροπολιτική λειτουργία του αστικού ιστού της πρωτεύουσας, επηρεάζει καταλυτικά τα κοινωνικοοικονομικοπολιτικά μεγέθη του συνόλου της χώρας.

Σε οικονομικό επίπεδο η Αττική παράγει περίπου το 40% του συνολικού ΑΕΠ, με αποτέλεσμα - και εξ αιτίας της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που βιώνουμε σε εθνικό επίπεδο - να καταρρέουν ο δευτερογενής και τριτογενής τομέας, με τον πρωτογενή να υφίσταται τις μικρότερες συνέπειες εξ αιτίας της προνομιακής σχέσης με την αγορά.

Έτσι, στο πλαίσιο που διαμορφώνεται σήμερα, τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο σε όλα τα επίπεδα. Η πρόκληση είναι τεράστια με ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία. Οι κινήσεις και οι πολιτικές πρέπει να δείχνουν έξοδο μέσω της διαχείρισης των αιτίων της κρίσης και της υιοθέτησης πολιτικών που διαμορφώνουν ένα νέο όραμα για το μέλλον της χώρας.

Η Περιφέρεια Αττικής, αναζητώντας την ταυτότητά της και εν μέσω της προσαρμογής στους νέους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση ενός οράματος και ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση.

Ενός οράματος που θα οδηγεί στην αναγνώριση της στρατηγικής σημασίας του ανθρώπινου δυναμικού ως κύριου συντελεστή που θα πρωτοστατήσει σε νέες ιδέες και πρωτοβουλίες στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ενός σχεδίου με στόχο μία ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία που για να επιτευχθεί είναι αναγκαία η υιοθέτηση στρατηγικών επιλογών που, μέσω της αξιοποίησης των φυσικών και πολιτισμικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων και με σεβασμό στο περιβάλλον, να οδηγούν στην αξιοποίηση των στόχων της 5ης προγραμματικής περιόδου για την Ευρώπη 2020.

Η δεσπόζουσα μεσογειακή θέση της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Αττικής θα μπορούσε να προσδώσει ιδιαίτερα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα.

Η κρίση όμως, σε συνδυασμό με την κατά κάποιο τρόπο θέση της Αττικής στην Ευρωπαϊκή περίμετρο, βοήθησε στην εμφάνιση χαρακτηριστικών περιθωριοποίησης και αποδιεθνοποίησης.

Η αναστροφή της υφεσιακής πορείας είναι δυνατή. Ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής πρέπει να είναι διευρυμένος, στην κατεύθυνση επανενεργοποίησης του αναπτυξιακού δυναμικού, βοηθώντας με το σχεδιασμό στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, προωθώντας την τεχνολογία και την καινοτομία, αξιοποιώντας και τα επενδυτικά εργαλεία του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Οι διαφαινόμενες προοπτικές ανάκαμψης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η νομισματική σταθερότητα και η ενίσχυση της ΕΚΤ, φαίνεται να είναι ο διακόπτης για το φως στο τούνελ της επίπονης εξόδου από την κρίση.


 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΥΝΑΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΔΥΝΑΜΙΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΤΗΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

 

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ  1

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (Θεματικοί Στόχοι 1 και 10)  

 

Α)   ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ- ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

§  Η Περιφέρεια συγκεντρώνει πλήθος οικονομικών δραστηριοτήτων καλύπτοντας όλους τους κλάδους, γεγονός που της δίνει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης. Η ΠΑ στο σύνολό της εμφανίζει σχετικά μεγάλη ποικιλία σε ότι αφορά οικονομία, φυσικούς πόρους και κουλτούρα.

§  Η ΠΑ συγκριτικά  με άλλες περιφέρειες έχει υψηλή συγκέντρωση οργανισμών έρευνας και ανάπτυξης  (R & D) και καινοτόμων  δραστηριοτήτων.

§  Δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών -κατάρτιση ερευνητών & δημιουργία εταιρικών σχέσεων μεταξύ της Π.Α. και ιδρυμάτων ,ερευνητικών και τεχνολογικών κέντρων και επιχειρήσεων (ΕΚΤ).

§  Πρόσβαση σε κοινοτικούς, εθνικούς, ίδιους πόρους.

§  Η στρατηγική γεωγραφική θέση της ΠΑ και ο πρόσφατος εκσυγχρονισμός των μεταφορικών της δικτύων.

§  Άμεση πρόσβαση σε κέντρα λήψης αποφάσεων.

§  Δυνατότητα ανάληψης Επίδειξης  Δράσεων  λόγω των χαρακτηριστικών της Περιφέρειας (Αστικό κέντρο-Καταναλωτές -Παραγωγοί- Τεχνολ. κέντρα  κ.λ.π.).

§  Η Π.Α. είναι συγκοινωνιακός κόμβος.

 

Β)   ΑΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

§  Έλλειψη σύνδεσης έρευνας με παραγωγή

§  Ελλιπής πολιτική υποστήριξη.

§  Παρούσα οργανωτική δομή.

§  Ελλιπής επιμόρφωση Γεωπόνων η οποία είναι απαραίτητο εφόδιο για την υποστήριξη της τεχνολογικής ανάπτυξης & την δημιουργική σκέψη για παραγωγή καινοτόμων ιδεών κ.λ.π.

§  Διαρροές ιδίων πόρων σε δράσεις δευτερεύουσας σημασίας με βάση τις προτεραιότητες της Κ.Α.Π..

§   Μειωμένη αντίληψη της καίριας σημασίας που έχει η τεχνολογική ανάπτυξη &  η έρευνα στην εξέλιξη της αγροτικής ανάπτυξης (οικονομικά -κοινωνικά κ.α.)

§  Η πλειοψηφία των δαπανών και της απασχόλησης Ε&Α αφορούν ΑΕΙ και δημόσια ερευνητικά κέντρα ενώ οι επιχειρήσεις λαμβάνουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά (καινοτομία που έχει χαρακτηριστικά κυρίως δημόσιας χρηματοδοτούμενης  Ε&Α).  

 

Γ)   ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

§  Ευρωπαϊκή κατεύθυνση- Αγροτική Ανάπτυξη 2014-2020

§  Κοινοτικοί πόροι

§  Δημιουργία  ΕΣΚ (Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας )

§  Λόγω της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας η διαβλεπόμενη στροφή  - ενδιαφέρον των πολιτών για την γεωργία.

§  Οι αυξανόμενες απαιτήσεις  των πολιτών για ανάδειξη ποιοτικών -καινοτόμων προϊόντων.

§  Νέοι τρόποι χρηματοδότησης της καινοτομίας (νέα κρατικά ταμεία, ιδιωτικά κεφάλαια , διαγωνισμοί καινοτομίας, κλπ) έχουν προκύψει και σταδιακά διαμορφώνουν ένα υποστηρικτικό για την καινοτομία περιβάλλον.

 

Δ)  ΑΠΕΙΛΕΣ -ΚΙΝΔΥΝΟΙ

§  Η επαπειλούμενη οικονομική κατάρρευση της χώρας.

§  Αδυναμία προσαρμογής προσωπικού στις νέες τεχνολογίες.

§  Ανεπάρκεια πόρων της Κεντρικής Διοίκησης.

§  Περαιτέρω αποδυνάμωση  από επιστημονικό προσωπικό (λόγω επιδείνωσης της κρίσης).

§  Λόγω της περιορισμένης ιδιωτικής δαπάνης για έρευνα και ανάπτυξη που παρατηρείται εδώ και χρόνια, η μεγάλη πλειοψηφία της χρηματοδότησης καινοτομίας στην περιφέρεια αφορά δημόσια χρηματοδότηση. Αυτό  έχει σαν αποτέλεσμα η καινοτομία να θεωρείται περιστασιακός σχεδιασμός έργων ανάλογα με τις προκηρύξεις παρά αποτέλεσμα μια μακρόχρονης κουλτούρας για συνεχή καινοτομία

§  Αδυναμία υιοθέτησης καινοτόμων ιδεών εξαιτίας του απαρχαιομένου μηχανολογικού εξοπλισμού και των δομών των επιχειρήσεων.

 

 

 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ  2

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΥΠΩΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ (Θεματικός Στόχος 3)  

 

Α)   ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ- ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

§  Ύπαρξη πληθώρας Μικρών και Μεσαίων Οικογενειακών Επιχειρήσεων με προσανατολισμό την παράδοση και την ποιότητα.

§  Ύπαρξη μεγάλου καταναλωτικού κοινού.

§  Αύξηση απαιτήσεων για ποιότητα και τυποποίηση.

§  Δυνατότητα της Περιφέρειας για εκστρατεία ενημέρωσης των ΜΜΕ (Μικρές και Μεσαίες Εποχειρήσεις) σχετικά με το ωφέλιμο της δημιουργίας συμπράξεων-ομάδων παραγώγων κ.λ.π.(ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της σχέσης ποιότητας -κόστους ).

§  Αύξηση του ενδιαφέροντος για εξαγωγές .

§  Χρηματοδότηση κοινοτική κ.λ.π..

§  Πρόσβαση σε νέες τεχνολογικές δυνατότητες για την ανάπτυξη προϊόντων & υπηρεσιών (ηλεκτρονικό εμπόριο). 

 

Β)  ΑΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

§  Η φάση προσαρμογής στις νέες αυτοδιοικητικές δομές συντελεί σε αδυναμία υλοποίησης σχεδιασμού (ολοκληρωμένου ή μη).

§  Δεν αποτελεί προτεραιότητα της Περιφέρειας στο βαθμό που είναι προτεραιότητα κοινοτική & κοινωνικο-οικονομική.

§  Έλλειψη πόρων της Περιφέρειας προκειμένου να υλοποιήσει τις δράσεις στήριξης των ΜΜΕ.

§  Ελλιπές επιστημονικό προσωπικό (γεωπόνοι, τεχνολόγοι) σε σχέση με τις ανάγκες της Π.Α.

§  Ελλιπής επιμόρφωση του προσωπικού της Περιφέρειας σχετικά με τις δράσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ.

§  Μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος.

 

Γ) ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

§  Ύπαρξη αξιοποιήσιμων υποδομών (πληροφοριακών, τεχνολογικών, οικονομικών).

§  Κοινοτική χρηματοδότηση.

§  Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα (προτεραιότητα κοινοτικού σχεδιασμού)

§  Η δυσχερής οικονομική συγκυρία αποτελεί ευκαιρία για τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

§  Δυνατότητα σύστασης και χρήσης συμβουλευτικών υπηρεσιών προκειμένου οι ΜΜΕ να βελτιώσουν οικονομικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις (ΕΓΤΑΑ). 

 

Δ)  ΑΠΕΙΛΕΣ -ΚΙΝΔΥΝΟΙ

§  Έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

§  Ύπαρξη μεγάλων χρεών.

§  Ύπαρξη μεγάλης αβεβαιότητας και μη σταθερού πολιτικοοικονομικού περιβάλλοντος.

§  Συνεχείς  αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς.

§  Γραφειοκρατία

 

 

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ  4, 5

vΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

vΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ   ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ (Θεματικοί Στόχοι 4, 5 και 6)

 

Α)  ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ- ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

§  Ύπαρξη τεράστιας ποσότητας αποβλήτων για ενεργειακή χρήση.

§  Επαρκής τεχνογνωσία.

§  Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

§  Μεγάλη πολιτιστική και φυσική κληρονομιά.

 

Β)  ΑΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

§  Η μη χωροθέτηση της γεωργικής γης.

§  Η υπάρχουσα υψηλή εκπομπή ρύπων λόγω υπερπληθυσμού - μεταφορικών μέσων -βιομηχανιών κ.λ.π..

§  Ελλιπής πολιτική βούληση.

§  Θεσμικά και διοικητικά εμπόδια που παρατηρούνται σε εμπλεκόμενους φορείς.

§  Οδικοί άξονες σε κατάσταση κυκλοφοριακής ασφυξίας.

 

 


Γ)  ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

§  Χρηματοδότηση από όλα τα Κοινοτικά Ταμεία.

§  Πολλά πανεπιστημιακά & ερευνητικά ιδρύματα με δυνατότητα συνεργασίας .

§  Σημαντική άνοδος κόστους των συμβατικών ενεργειακών πηγών (πετρέλαιο).

§  Ώριμη απαίτηση της κοινωνίας για χαμηλές εκπομπές ρύπων.

§  Δυνατότητα δημιουργίας ενεργειακά αποδοτικών εγκαταστάσεων.

 

 

Δ)   ΑΠΕΙΛΕΣ -ΚΙΝΔΥΝΟΙ

§  Κλιματικές αλλαγές.

§  Η δύναμη αδράνειας στις επιχειρήσεις μπορεί να δημιουργήσει δυστοκία όσον αφορά στη μετάβαση & χρήση νέων μορφών ενέργειας.

§  Δεινή  οικονομική κατάσταση της χώρας.

 

 

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ  6

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

 (Θεματικοί Στόχοι 2, 8 και 9)

 

Α)   ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ- ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

§  Ευρύ καταναλωτικό δίκτυο.

§  Άμεση πρόσβαση σε συναρμόδιες υπηρεσίες - οργανισμούς .

§  Ύπαρξη φυσικών και πολιτισμικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

§  Πλούσια Αττική παράδοση.

§  Εκτενές και πλήρες συγκοινωνιακό δίκτυο.

§  Προσαρμοστικότητα - ιδιοσυγκρασία - εφευρετικότητα των Ελλήνων.

 

 

Β)  ΑΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

§  Η μη χωροθέτηση της γεωργικής γης

§  Ανεπαρκές προσωπικό.

§  Οικονομικό περιβάλλον.

§  Επιβάρυνση περιβάλλοντος.

§  Αποσύνθεση κοινωνικού ιστού εξαιτίας του μεταναστευτικού προβλήματος.

§  Κόστος γης.

§  Συρρίκνωση καλλιεργήσιμης  γης λόγω επέκτασης του αστικού ιστού.

 

 

Γ)  ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

§  Αποκλιμάκωση του κόστους γης λόγω της οικονομικής κρίσης..

§  Τάσεις μείωσης εργατικού κόστους.

§  Εθνικά και κοινοτικά προγράμματα ενίσχυσης ευπαθών ομάδων.

 


Δ)   ΑΠΕΙΛΕΣ -ΚΙΝΔΥΝΟΙ

§  Αστικοποίηση.

§  Ρύπανση.

§  Περαιτέρω μείωση του βιοτικού επιπέδου.

  

ΑΝΑΦΟΡΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

 

Οι προτάσεις καταγράφονται κατά φθίνουσα σειρά σημαντικότητας

 
 

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ  2

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΥΠΩΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ (Θεματικός Στόχος 3)  

 

§  Δημιουργία Δημοπρατηρίου γεωργικών προϊόντων (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ, ΕΤΠΑ a,b,c).

§  Επέκταση, εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων κτιριακά & μηχανολογικά για ελαιοτριβεία (ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ a).

§  Στήριξη δημιουργίας αγροδιατροφικών συμπράξεων οι οποίες θα αποτελούν τον κρίκο σύνδεσης της παραγωγής τροφίμων με την εφοδιαστική αλυσίδα, τους χώρους εστίασης, του εμπορίου και των καταναλωτών με σκοπό την στήριξη, ανάδειξη , προβολή και προώθηση διατροφικών προϊόντων που παράγονται στην Περιφέρεια Αττικής. (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ, ΕΤΠΑ a,c).

§  Δημιουργία μεταποιητικών μονάδων όπως τυποποιητήρια μελιού, τυροκομεία, χυμοποιεία, εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων, ξηραντήρια-τυποποιητήρια αρωματικών φυτών-επεξεργασία για παραγωγή αιθέριων ελαίων. (ΕΓΤΑΑ,  ΕΤΠΑ b).

§  Ενεργή συμμετοχή για τη δημιουργία φορέα για τη δικτύωση των επιχειρήσεων  (κυρίως ελαιολάδου και κρασιού) με αγορές του εξωτερικού για εξαγωγές. Δημιουργία Περιφερειακού θεσμικού οργάνου. (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ, ΕΤΠΑ a,b,c,).

§  Συμμετοχή της Π.Α. σε διεθνείς εκθέσεις, φόρουμ κ.λ.π. για την προώθηση και προβολή των ελληνικών γεωργικών προϊόντων. (ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ b).

§  Προώθηση βιολογικής και ολοκληρωμένης παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. (ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ a,c,d).

§  Δημιουργία φορέα πιστοποίησης των βιομηχανιών επεξεργασίας και παραγωγής τροφίμων για τη βελτίωση της ποιότητας και την προστασία του περιβάλλοντος. (πρότυπα ISO 22000, ISO 22000pass, 9001, HACCP κ.λ.π.). (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ).

§  Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των προϊόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας (ιχνηλασιμότητα ). (ΕΓΤΑΑ, EKT).

§  Επέκταση της εφαρμογής συστημάτων ποιότητας στις επιχειρήσεις γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ, ΕΤΠΑ c).

§  Ενίσχυση του ρόλου του Δενδροκομικού σταθμού Πόρου με σκοπό: τη διάθεση υγιούς και αυθεντικού πολλαπλασιαστικού υλικού, την αξιολόγηση νέων υποκειμένων για τα εσπεριδοειδή και την παροχή γεωργικής γνώσης. (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ).

§  Εκσυγχρονισμός  & επέκταση θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων (ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ b,c).

§  Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω εργαλείων πληροφορικής (Ηλεκτρονικό εμπόριο). (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ, ΕΤΠΑ c).

 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ  1

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (Θεματικοί Στόχοι 1 και 10) 

§  Ανάπτυξη αγροτικού εκπαιδευτικού πάρκου-κήπου με τη συνεργασία της Περιφέρειας, Υπουργείου και Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, όπου θα αναπτύσσονται καλλιέργειες φυτών (αρωματικά φυτά, εναλλακτικά, προωθούμενα κλπ.) και πρότυπες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και θα αποτελεί κέντρο διάδοσης και διάχυσης της ενημέρωσης στους νέους αγρότες για ορθή γεωργική πρακτική και αξιοποίηση καινοτομιών  και τεχνολογικών εξελίξεων στον αγροτικό τομέα. (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ, ΕΤΠΑ b).

§  Δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για τη διάσωση παραδοσιακών ποικιλιών, μέσω εταιρικής σύμπραξης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και Ερευνητικά Ιδρύματα (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ, ΕΤΠΑ a,b).

§  Εταιρική Σύμπραξη της Π.Α. με Πανεπιστημιακά & Ερευνητικά Ιδρύματα με σκοπό την έρευνα για την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού αποδοτικών ποικιλιών ποσοτικά και ποιοτικά, προσαρμοσμένων στις  τοπικές κλιματικές συνθήκες, αφενός για περιορισμό των εισαγωγών και τη μείωση του κόστους παραγωγής και αφετέρου για την ανάγκη πρόβλεψης και πρόληψης σε πιθανές επερχόμενες  περιόδους επισιτιστικής κρίσης. (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ, ΕΤΠΑ a).

§  Δημιουργία γραφείων υποστήριξης αγροτών στελεχωμένο με επιστημονικό προσωπικό, με ρόλο το συντονισμό και την παροχή κατευθυντηρίων γραμμών επιχειρηματικού σχεδιασμού αγροτο-κτηνοτροφικών επενδύσεων και την προώθηση-στήριξη συνεργασιών των αγροτών με εμπορικές-βιοτεχνικές επιχειρήσεις. (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ, ΕΤΠΑ b).

§  Ενημέρωση και εκπαίδευση από την Π.Α. ενδιαφερόμενων φορέων, ομάδων, προσώπων που εμπλέκονται στην διατροφική αλυσίδα μέσω ημερίδων, συνεδρίων κ.λ.π. (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ).


ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ  4, 5

vΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ vΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ   ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ (Θεματικοί Στόχοι 4, 5 και 6)

 

§  Χωροθέτηση γεωργικής γης στην Περιφέρεια Αττικής. (ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ 6d).

§  Προώθηση της βιολογικής γεωργίας και συστηματική ενημέρωση των παραγωγών για την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. (ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ 4e, ΤΣ 4e).

§  Προώθηση και ενίσχυση των γεωργοδασοκομικών συστημάτων. (ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ 6d).

§  Προώθηση και ενίσχυση περιφερειακής και διαδημοτικής οργάνωσης για την οικονομική διαχείριση των νεκρών παραγωγικών ζώων των κτην/κων εκμεταλλεύσεων, στα πλαίσια της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος (βιώσιμης διαχείρισης) και της δημόσιας υγείας .  (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ, ΕΤΠΑ 6a,f, ΤΣ 6a).

§  Προώθηση και ενίσχυση του βιοκλιματικού  σχεδιασμού των εγκαταστάσεων επεξεργασίας φυτικών και ζωικών προϊόντων αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές (σφαγεία, μεταποιητικές μονάδες, ψυκτικές αποθήκες κ.λ.π.). (ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ 4b, 5a, ΤΣ 4b, 5a).

§  Χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας σε θερμοκήπια, σε κτηνοτροφικές μονάδες, στην άρδευση κλπ. (ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ 4a,b, 5a, ΤΣ 4a,b, 5a).

§  Δημιουργία μονάδων διαχείρισης φυτικών υπολειμμάτων -κομποστοποίηση. (ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ 6a, f, ΤΣ 6a).

§  Κατασκευή, εκσυγχρονισμός κτηνο/πτηνοτροφικών  εγκαταστάσεων (στάβλος, αμελκτήριο, παρασκευαστήριο ζωοτροφών). (ΕΓΤΑΑ).

§  Εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών υγιεινής και θανάτωσης ζώων. (ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ 5b, ΤΣ 5b).

§  Δημιουργία  μονάδων διαχείρισης κενών συσκευασιών χημικών και φυτοπροστατευτικών προϊόντων (λιπασμάτων). (ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ 6a, f, ΤΣ 6a).

§  Αγορά ζωικού κεφαλαίου υψηλής γενεαλογικής αξίας. (ΕΓΤΑΑ).

§  Καλλιέργεια αρωματικών - φαρμακευτικών φυτών σε άγονα εδάφη. (ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ 6c, ΤΣ 6c).

§  Φύτευση & επέκταση δενδροφύτευσης δρόμων, πάρκων, κ.λ.π. με ελληνικά φυτά. (ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ 5b, 6c,d,e,  ΤΣ 5b, 6c,d).

§  Αύξηση διαθέσιμου για γεωργική χρήση νερού (κατασκευή ομβροδεξαμενών ) και ορθολογική διαχείρισή του. (ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ 6b,f,  ΤΣ 6b).

§  Ολοκλήρωση διαχείρισης των υδάτων (διευθέτηση των ρεμάτων, δημιουργία μικρών ταμιευτήρων, φραγμάτων για εμπλουτισμό των υπογείων υδροφορέων, διαχείριση λυμάτων, αναδασώσεις κλπ.). Συντήρηση των υφισταμένων υποδομών (π.χ. φράγματα). (ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ 5b, 6b,d,f,  ΤΣ 5b, 6b).

 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ  3

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ  (Θεματικός Στόχος 3)

 §  Προώθηση και ενίσχυση της δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών. (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ, ΕΤΠΑ a).

§  Εφαρμογή συστημάτων γεωργικών προειδοποιήσεων για έγκαιρη διάγνωση επιδημιών με στόχο την προστασία του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου. (ΕΓΤΑΑ,  ΕΤΠΑ c).

§  Καταγραφή με GIS συστήματα (Geographic Information System) των καλλιεργειών, για την επισκόπηση και το σχεδιασμό δράσεων για την άμεση λήψη έκτακτων μέτρων καταστολής και πρόληψης επιβλαβών οργανισμών - οργανισμών καραντίνας. (ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ c).

§  Δημιουργία εδαφολογικού εργαστηρίου με σκοπό την έγκυρη ανάλυση εδαφικών δειγμάτων και φυλλοδιαγνωστικής. (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ, ΕΤΠΑ c).

§  Δημιουργία ταμείων αλληλοβοήθειας για τις ζωικές & φυτικές ασθένειες και τα περιβαλλοντικά συμβάντα. (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ, ΕΤΠΑ c).

§  Ασφάλιση καλλιεργειών, ζώων και φυτών. (ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ c).

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ  6

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ  (Θεματικοί Στόχοι 2, 8 και 9)

 §  Προγράμματα LEADER. (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ 8a,e, 9e,f, ΕΤΠΑ 8 b,c 9b,c).

§  Ενίσχυση του αγροτουρισμού, της αγροβιοτεχνίας και του οικοτουρισμού. (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ 8a,b,c,e, 9a,f,  ΕΤΠΑ 8a, b,c 9b,c).

§  Ενίσχυση της οικιακής οικονομίας -αστικοί λαχανόκηποι. (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ 8a,b,c,e, 9a,f,  ΕΤΠΑ 8a, b,c 9b,c).

§  Ενίσχυση της προσπάθειας πολλών μικροκαλλιεργητών να καλλιεργήσουν τις παραδοσιακές ποικιλίες των λαχανικών μας, διαθέτοντας σπόρους λαχανικών σε χαμηλή τιμή. Το επιστημονικό προσωπικό της Π.Α. να δίνει στους ενδιαφερόμενους πρακτικές οδηγίες για την σωστή καλλιέργεια τους. ((ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ 8a,b,c,e, 9a,f,  ΕΤΠΑ 8a, b,c 9b,c).

§  Προώθηση του ψηφιακού αλφαβητισμού, ηλεκτρονικής μάθησης, ηλεκτρονικών δεξιοτήτων στον αγροτικό πληθυσμό. ((ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ,  ΕΤΠΑ 2b,c).

§  Προώθηση της ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού σε καινοτόμους μεθόδους του αγροτικού τομέα από εξειδικευμένο προσωπικό πιστοποιημένων φορέων. (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ 8a,b,c,e, 9a,f,  ΕΤΠΑ 8a, b,c 9b,c).

§  Στήριξη ευαίσθητων ομάδων (π.χ. νέων και γυναικών ) οι οποίες παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά  ανεργίας. (ΕΓΤΑΑ, ΕΚΤ 8a,b,c,d,  9a,c,  ΕΤΠΑ 8a, 9c).

 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΠΙΘΑΝΩΝ ΕΝΔΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 Η Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με τις Καλλικρατικές δομές διαιρείται σε οκτώ (8) περιφερειακές ενότητες (Αντιπεριφέρειες).

Μεταξύ των ως άνω περιφερειακών ενοτήτων υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις ως προς τον Γεωργικό Τομέα.

Οι 4  Π.Ε. Αθήνας και η Π.Ε. Πειραιά αποτελούν έναν ενιαίο αστικό ιστό με ελάχιστο ενδιαφέρον στον πρωτογενή γεωργικό τομέα (καλλιέργειες, εκτροφές κ.λ.π.), παρουσιάζουν όμως  τεράστιο ενδιαφέρον ως καταναλωτικός χώρος των παραγόμενων  πρωτογενώς προϊόντων, λόγω μεγάλης πληθυσμιακής συγκέντρωσης, ήτοι μεταποίηση, τυποποίηση, εξαγωγές και εν γένει διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. Αυτό καθιστά αναγκαία την προσαρμογή των αρμοδίων υπηρεσιών σε διαρκείς ελέγχους της αγοράς για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων προς διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Οι 3 Π.Ε. Ανατολικής, Δυτικής Αττικής και Νήσων  παρουσιάζουν ενδιαφέρον και ως προς τον πρωτογενή τομέα παράλληλα με όσα στην προηγούμενη παράγραφο αναφέρθηκαν. 

Επομένως πρέπει να ληφθούν σοβαρά οι διαφοροποιήσεις αυτές ώστε να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες κατά τον σχεδιασμό και την υποβολή των προτάσεων για την επικείμενη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 (5η  προγραμματική περίοδος).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μιχάλης Βασιλάκης

Περιφερειακός Σύμβουλος

Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής  

 

 

Ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής 26/02/2013

Θέμα Ημερησίας Διατάξεως: Απολογισμός πεπραγμένων Περιφέρειας Αττικής έτους 2012.

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB