spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Στην Ηλιούπολη το πρώτο σχολείο που "εξερευνά αναμνήσεις" PDF Εκτύπωση E-mail
  
31.05.12

a4_2gen_lykeioΤο τμήμα Α4 του 2ου Γενικού Λυκείου Ηλιούπολης, μετά από πρόταση της καθηγήτριάς τους κ. Χρυσής Βιδαλάκη, έγινε το πρώτο, πανελληνίως, τμήμα σχολείου που συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Τράπεζας Αναμνήσεων για καταγραφή και προβολή αναμνήσεων.
Όπως λένε οι ίδιοι οι μαθητές στο προφίλ τους στη σελίδα της Ελληνικής Τράπεζας Αναμνήσεων: "Είμαστε μαθητές του Α4 του 2ου Γενικού Λυκείου Ηλιούπολης που,εμπνευσμένοι από τη λειτουργία της Ελληνικής Τράπεζας Αναμνήσεων, αναλάβαμε την εκπόνηση της ερευνητικής εργασίας με θέμα "γίνε εξερευνητής αναμνήσεων επενδύοντας στην Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων".

Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας συνεργαζόμαστε δημιουργικά σε ομάδες, με σκοπό να συλλέξουμε αναμνήσεις που αφορούν τις θεματικές ενότητες του πολέμου, της μετανάστευσης, της διαφορετικότητας, των δυναμικών γυναικών και των πράξεων αλληλοβοήθειας-εθελοντισμού. Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία να έρθουμε σε μια κοντινότερη επαφή με ανθρώπους ηλικιωμένους οι οποίοι προσφέρθηκαν να μοιραστούν τις συγκινήσεις τους, μέσα από τις αναμνήσεις τους, μαζί μας."
Η Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων προσπαθεί να αξιοποιήσει τη μνήμη και να τη «χρησιμοποιήσει» για να φέρει τους μαθητές πιο κοντά σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, αλλά και σε θέματα της μικρότερης κοινωνίας στην οποία ανήκουν. Η συλλογή αναμνήσεων, αλλά και οι θεματικές συναντήσεις στο σχολείο προσφέρουν στους μαθητές ένα χρήσιμο «εργαλείο» για μία διαφορετική προσέγγιση της Ιστορίας. Οι μαθητές που γίνονται εξερευνητές αναμνήσεων ανακαλύπτουν την αξία που κρύβεται σε αυτές τις αναμνήσεις και βρίσκουν τρόπους επικοινωνίας με μία παλιότερη γενιά.
Τον Νοέμβριο του 2011, η Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων έλαβε τιμητική διάκριση από το TEDx Athens Competition, στον τομέα της καινοτομίας στην εκπαίδευση.
Οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Ηλιούπολης κατέγραψαν αναμνήσεις κοντινών τους προσώπων, αλλά και θαμώνων των ΚΑΠΗ του δήμου Ηλιούπολης, τα οποία και επισκέπτηκαν. Στη συνέχεια οι μαθητές επεξεργάστηκαν τα βίντεο και τα ανέβασαν στο προσωπικό τους προφίλ τους, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Τράπεζας Αναμνήσεων. Τα βίντεο που έχουν ως θέμα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θα συμπεριληφθούν και στο σχέδιο δράσης «Οι αναμνήσεις μου- Η ιστορία μας», μία ευρωπαϊκή δράση με θέμα τον Ναζισμό.
Οι δραστηριότητες του τμήματος στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων, καθώς και οι εντυπώσεις των μαθητών παρουσιάστηκαν από την κ. Χρυσή Βιδαλάκη στο σεμινάριο που οργάνωσε η Τράπεζα στις 18 Μαΐου, για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών και την παρουσίαση του σχετικού εκπαιδευτικού πακέτου που δημιούργησε η Τράπεζα Αναμνήσεων. Η γνώμη των μαθητών για το πρόγραμμα και η ικανοποίηση που έδειξαν για τη συμμετοχή τους σε αυτό ήταν το καλύτερο κίνητρο για πολλούς από τους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν το σεμινάριο ώστε να ακολουθήσουν το παράδειγμα του 2ου ΓΕΛ Ηλιούπολης.
Η Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων (www.bankofmemories.gr) είναι μία διαφορετική τράπεζα. Κεφάλαιό της είναι οι αναμνήσεις! Η Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων είναι μία ανοιχτή κοινότητα η οποία συλλέγει, παράγει και αρχειοθετεί οπτικοακουστικό υλικό online. Το κεφάλαιό της αποτελείται από αναμνήσεις ανθρώπων που γεννήθηκαν πριν το 1950. Τα άτομα αυτά εμπιστεύονται στην Τράπεζα εμπειρίες ζωής, έναν πολύτιμο θησαυρό για τις επόμενες γενιές. Ο καθένας (ατομικά ή στο πλαίσιο φορέων) μπορεί να ανεβάσει οπτικοακουστικό υλικό, δημιουργώντας τη δική του θεματική διαδρομή και εμπουτίζοντας το αρχείο των αναμνήσεων.

Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι η Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης για την Ελλάδα του διεθνούς προγράμματος memoro.org, το οποίο επιθυμεί να δημιουργήσει μια διεθνή βάση από αναμνήσεις. Ξεκίνησε από την Ιταλία και σήμερα περιλαμβάνει περισσότερες από 16 χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.bankofmemories.gr ή να στείλετε e-mail στο info@bankofmemories.gr

Τελευταία ανανέωση ( 07.06.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB