spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Γιάννης Βούρος, Εκδήλωση Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και Κυπριακών Σωματείων Αττικής PDF Εκτύπωση E-mail
  
04.04.12

boyrosΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  Εκδήλωση Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και Κυπριακών Σωματείων της Αττικής προς τιμήν του απελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. - Σάββατο 31 Μαρτίου 2012, Κυπριακή Εστία
Η παρουσία στην εκδήλωση ενός μάρτυρα της εποχής εκείνης, του Νίκου Τσαρδελλή, ο οποίος υπήρξε συγκρατούμενος των ηρώων που απαγχόνισαν τότε οι αγγλικές αρχές, καταδικασμένος κι ο ίδιος σε θάνατο, τιμά την εκδήλωση και γι' αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές που είχαν την έμπνευση να τον προσκαλέσουν.

Η ιστορία του αγώνα της ΕΟΚΑ μάς διδάσκει την αξιοπρέπεια και την αγάπη προς την πατρίδα, και προσδιορίζει την αποστολή μας και στο σημερινό κόσμο. Ο ήρωες της ΕΟΚΑ λάμπρυναν την ιστορία και άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στα δρώμενα της Κύπρου, και επαναλαμβάνοντας το διαχρονικό στην ελληνική ιστορία «όχι» πέρασαν το κατώφλι της αιωνιότητας και της ιστορίας. Έχουμε ακόμα ανεκπλήρωτες προσδοκίες, αλλά έχουμε  και τη βεβαιότητα ότι ο αγώνας στον οποίο αφιέρωσαν τη ζωή τους θα συνεχισθεί.

Είμαι βέβαιος δε ότι όσο το συρματόπλεγμα της ντροπής θα διχοτομεί την αξιοπρέπεια και τα χώματα της Κύπρου, όσο η κατοχική σημαία θα συνοδεύει τους εφιάλτες των κατοίκων της, οι ήρωες της ΕΟΚΑ, έχοντας νικήσει το θάνατο, θα ηγούνται πάντα του αγώνα για την ανατροπή του κατοχικού σκηνικού και την απελευθέρωση της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα.

Γιατί, μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη σταθερότητα και την ειρήνη. Μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί το δίκαιο και η ομαλότητα στην Κύπρο και την περιοχή της Μέσης Ανατολής κι όχι μόνο.

Δυστυχώς, όμως, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, οι Τούρκοι εξακολουθούν να επιδεικνύουν αδιαλλαξία και να αρνούνται τον έμπρακτο σεβασμό των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία επιζητούν να ενταχθούν.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η ανάγκη πρόταξης της δικής μας αποφασιστικής αντίστασης αποτελεί υπέρτατο πατριωτικό καθήκον.

Είναι ιστορική εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη. Είναι θέμα επιβίωσης του λαού της Κύπρου απέναντι σε ένα αδίστακτο κατακτητή που απειλεί το μέλλον της.

Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την τραγωδία της εισβολής, με νωπές τις μνήμες και ανεπούλωτα τα τραύματα, οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στην υπεράσπιση των βασικών αρχών επίλυσης του Κυπριακού.

Η Τουρκία, ωστόσο, συνεχίζει να κλιμακώνει τις προκλήσεις της, ιδιαίτερα, τις τελευταίες εβδομάδες διατυπώνοντας απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η δήθεν συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για καθορισμό της υφαλοκρηπίδας είναι ευθύς εξ αρχής άκυρη και θεωρείται πως δεν υπήρξε ποτέ. Αυτό προκύπτει, όπως είναι γνωστό, από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 186 του 1964, 541 του 1983 και 550 του 1985, που καθόρισαν ως μοναδικό υποκείμενο Διεθνούς Δικαίου την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξάλλου, θα ήθελα να υπενθυμίσω τις δηλώσεις του πρώην Τουρκοκύπριου εκπροσώπου Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος χαρακτηρίζει λάθος την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», το 1983. «Η τουρκική πλευρά, κινούμενη με εθνικιστική έξαρση, είχε λάβει απόφαση με την οποία έκανε ζημιά στον εαυτό της. Αφενός περιήλθε σε δύσκολη θέση ο τουρκοκυπριακός λαός και αφετέρου η Τουρκία αντιμετώπισε πολύ βαριές πιέσεις διεθνώς. Ήταν μία αλόγιστη κίνηση», είχε υποστηρίξει ο κ. Ταλάτ σε δηλώσεις του προς το δημοσιογράφο Ερντάλ Γκιουβέν στις 4 Νοεμβρίου 2009.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι συμφωνούμε με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του Προέδρου Χριστόφια για την τουρκική αδιαλλαξία και καταγγέλλουμε τις τουρκικές συμπεριφορές, όπως και τις δήθεν προσφορές διαμεσολάβησης και επιδιαιτησίας, που πραγματικό στόχο έχουν τη συγκάλυψη και ενθάρρυνση της τουρκικής προκλητικότητας.

Αυτή η οδυνηρή διαπίστωση προσφέρει την ευκαιρία να αποστείλουμε από κοινού το μήνυμα ότι θα απορρίψουμε και εμείς απορριφθέντα από τον κυπριακό λαό σχέδια, τα οποία εκκολάπτονται υπό νέα ονοματολογία από την τουρκική πλευρά, και ότι θα σταθούμε ανάχωμα σε ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας a la carte με την κυνική απαίτηση μη συμμόρφωσης προς τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και νομιμοποίηση κηδεμονικών δικαιωμάτων και στρατιωτικής παρουσίας, παρθενογένεσης δυο κρατών και συνεταιρισμού.

Η ελληνική ιστορία, παρ' όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες της, είναι μια συνεχής αλυσίδα ηρωισμών, θυσιών, αυταπάρνησης και μεγαλοψυχίας. Είναι μια συνεχής πορεία προς την ηθική τελείωση και τη «μέθεξη του θείου». Είναι μια πορεία θαρραλέα, αγωνιστική και, γι' αυτό, ελπιδοφόρα.

Καμιά δύναμη, κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία αυτή, όπως τίποτα δεν μπόρεσε να ανακόψει την ανδρεία, τη μαχητικότητα και τη λεβεντιά των ηρώων της ΕΟΚΑ. Η πορεία τους, που ξεκίνησε πριν 47 χρόνια, θα πρέπει να συνεχισθεί, για να δικαιωθεί και να ολοκληρωθεί.

Και αυτό, ας είναι το μήνυμα, που εμείς οι μεταγενέστεροι καλούμαστε να λάβουμε από τους ήρωες αυτούς.

Ακολουθώντας, το παράδειγμά τους, ας αποτολμήσουμε και εμείς να σταθούμε όρθιοι μπροστά στη σύγχρονη οδυνηρή πραγματικότητα, και να αντιμετωπίσουμε με την ίδια αυταπάρνηση και αυτοθυσία όσους επιβουλεύονται την ελευθερία μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Γιάννης Βούρος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β Αθήνας

Τελευταία ανανέωση ( 04.04.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB