spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ PDF Εκτύπωση E-mail
  
08.02.12

Ο «Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Ηλιούπολης (Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ.)-Γρηγόρης Γρηγορίου», παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως νεοσύστατο νομικό πρόσωπο - νέες, αυξημένες αρμοδιότητες, συγχώνευση υπηρεσιών, έλλειψη προσωπικού, κληρονομημένα χρέη κ.λπ.-, κατέβαλε καθημερινά, καθ' όλη τη διάρκεια του 2011, σημαντικές προσπάθειες ώστε:

  • να διατηρήσει ενεργές όλες τις υπάρχουσες πολιτιστικές υπηρεσίες,
  • να προσφέρει υψηλής ποιότητας, αλλά και οικονομικά προσιτές πολιτιστικές δράσεις στους δημότες,
να δρομολογήσει τις αναγκαίες ενέργειες για μία ουσιαστικότερη παρέμβαση στην καθημερινότητα της πόλης μας.

Συγκεκριμένα, δραστηριοποιήθηκε στους παρακάτω τομείς:

Α. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ

 Για μια ακόμη χρονιά, οι Ηλιουπολίτες όλων των ηλικιών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν υψηλής ποιότητας μαθήματα Θεάτρου, Ζωγραφικής, Αγιογραφίας, να γίνουν μέλη των Χορωδιακών Συνόλων του Δήμου, και να συμμετέχουν στις ετήσιες εκδηλώσεις τους
Ήδη, αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί στα παραπάνω τμήματα περίπου 900 κάτοικοι της πόλης μας.  

 Β. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 Η Δημοτική Βιβλιοθήκη παρήγαγε αξιόλογο έργο, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες της.
Το 2011 εξυπηρέτησε περισσότερους από 5.000 Ηλιουπολίτες, πραγματοποιώντας περίπου 10.000 δανεισμούς.
Από τους 18.000 τίτλους που διαθέτει οι   7.932 μπορούν να αναζητηθούν και μέσω ηλεκτρονικού καταλόγου.
Παρείχε τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Διαδίκτυο, δωρεάν ανατύπωσης υλικού, μελέτης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο αναγνωστηρίου.
Παράλληλα φιλοξένησε ομάδες μαθητών, και εμπλούτισε τη συλλογή της με 119 καινούριους τίτλους.

 Γ. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 Καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το Ν.Π. εξυπηρέτησε πλήθος σχολείων, τοπικών και πολιτιστικών συλλόγων και καλλιτεχνικών φορέων, παραχωρώντας τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές, που διαθέτει ο Δήμος για την πραγματοποίηση ποικίλων καλλιτεχνικών, εθιμοτυπικών και άλλων δράσεων.

Δ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

 ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» (14/6 έως 20/9)

 Παρά τις μεγάλες διαδικαστικές και οικονομικές δυσκολίες, το Ν.Π. κατόρθωσε, με τη βοήθεια της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης:

  • Να παρουσιάσει ένα ποιοτικό πρόγραμμα, με τις πιο αξιόλογες ταινίες της χρονιάς,
  • Να πραγματοποιήσει αφιερώματα στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, στο σινεμά για έφηβους και παιδιά κ.ά.,
  • Να διατηρήσει χαμηλό εισιτήριο
  • Να εφαρμόσει εκπτωτικές πολιτικές για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Η προσπάθεια για μία ορθολογικότερη λειτουργία του Κινηματογράφου,  επιβραβεύτηκε όχι μόνο από την πολύ θερμή ανταπόκριση του κόσμου (περίπου 11.000 θεατές) αλλά και από την επίτευξη ύστερα από χρόνια, καθαρού κέρδους, περίπου 19.000 €

 

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ (15-26/6)

 

Το Ν.Π., σε συνεργασία με το Σύλλογο Βιβλιοπωλών της πόλης μας και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού  και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου,

  • φιλοξένησε, για  δέκα ημέρες, στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης, εκατοντάδες φίλους του βιβλίου,
  • διοργανώνοντας επετειακές εκδηλώσεις   για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη
  • και παράλληλα πλήθος άλλων λογοτεχνικών, θεατρικών και  μουσικών δρώμενων.

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ (27/6 έως 15/9)

 

14.000 θεατρόφιλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν είκοσι από τις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς και μία εορταστική συναυλία της Τάνιας Τσανακλίδου, στο Ανοιχτό Θέατρο του Άλσους «Δ. Κιντής».

Το Φεστιβάλ, το οποίο απέσπασε από τους καλλιτέχνες, το κοινό και τα Μ.Μ.Ε.  τα θετικότερα σχόλια για την ποιότητα του προγράμματός του, κατόρθωσε, αν και διατήρησε χαμηλότερο το εισιτήριο από άλλα ομοειδή Φεστιβάλ, να έχει για πρώτη φορά καθαρό κέρδος, ύψους περίπου 13.000 €.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ (4/12/2011 έως 6/5/2012)

 

Το Ν.Π. επέλεξε έντεκα διαδρομές στον πολιτιστικό χάρτη της Αττικής, παρέχοντας τη δυνατότητα στους Ηλιουπολίτες να παρακολουθήσουν αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και αφιερώματα, καθώς και να ξεναγηθούν σε σημαντικά μουσεία και μνημεία, με μειωμένο εισιτήριο και δωρεάν μεταφορά.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

 

Όπως κάθε χρόνο, το 2011, όλα τα Εργαστήρια Τέχνης συμμετείχαν ενεργά στην πολιτιστική ζωή της πόλης, παρουσιάζοντας την αξιόλογη δουλειά τους:

  • 16/4 Θεατρική παράσταση εφηβικού τμήματος
  • 30/5 έως 5/6 Έκθεση ζωγραφικής παιδιών & εφήβων
  • 4/6 Θεατρική παράσταση παιδικού τμήματος
  • 18/6 Συνάντηση Χορωδιών
  • 25/6 Θεατρική παράσταση ενηλίκων
  • 27/6 έως 3/7 Έκθεση ζωγραφικής & αγιογραφίας ενηλίκων
  • 10 & 11/7 Θεατρική παράσταση ενηλίκων
  • 19/9 έως 25/9 Έκθεση ζωγραφικής αποφοίτων
  • Συμμετοχές εργαστηρίων σε εκδηλώσεις άλλων φορέων (π.χ. Ζωγραφικό Εργαστήρι στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, Δημοτική Χορωδία στις Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις και στις συναυλίες Συμφωνικής Μαθητικής Ορχήστρας Δήμου κ.ά.)

 

Ε. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 

ΈΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ (27/1 έως 6/2)

 

Στο πλαίσιο των πολύμηνων επιμορφωτικών σεμιναρίων που πραγματοποίησε το 2010, το Ν.Π. με τη Ν.Ε.Λ.Ε, παρουσίασε, μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, τα έργα των συμμετεχόντων στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

 

ΚΟΥΛΟΥΜΑ (10/3)

 

Το Ν.Π. σε μία μεταβατική περίοδο, κατά την οποία αντιμετώπιζε την οικονομική και τυπική αδυναμία διενέργειας εκδηλώσεων, κατόρθωσε, με την εξασφάλιση χορηγιών, να πραγματοποιήσει την Καθαρά Δευτέρα μία εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά της Ηλιούπολης, χωρίς να επιβαρύνει καθόλου τον προϋπολογισμό του. 

Συγκεκριμένα, δημιούργησε έναν τεράστιο παιδότοπο στο Κλειστό Γυμναστήριο, με φουσκωτά παιχνίδια, τραμπολίνο, carousel, εργαστήρια χαρταετού και face painting, δώρα και πολλές εκπλήξεις, φιλοξενώντας εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

 

Το Ν.Π. στηρίζοντας τους τοπικούς φορείς, διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ρουμελιωτών, την 1/5, τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων, Αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Ποντίων, στις 18 & 19/5.

 

 

ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ (6/6)

 

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου, συναυλία με θέμα «Μουσική της Σμύρνης - Ρεμπέτικο του ‘30», στην οποία συμμετείχαν το μουσικό σχήμα παραδοσιακών οργάνων «ΔΗΘΕΝ», χορευτές του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου, κ.ά.

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (4/12/2011 έως 8/1/2012)

 

Το Ν.Π. πραγματοποίησε ένα ευρύ και ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που έδωσαν ζωή και εορταστική διάθεση στο Δήμο μας, σε μία πολύ δύσκολη εποχή για όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα περιελάμβανε:

  • αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις & συναυλίες στο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου,
  • κουκλοθέατρο και καραγκιόζη στο Αναψυκτήριο, 
  • παιδότοπους στις πλατείες Εθνικής Αντίστασης, Φλέμινγκ και Ανεξαρτησίας,
  • το «Λεωφορείο των Εκπλήξεων», με πρωτότυπα happenings από τους Τοπικούς Πολιτιστικούς & Αθλητικούς Φορείς, σε έξι διαφορετικές γειτονιές της πόλης.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2012

 

Η Δημοτική Αρχή, θέλοντας να καταδείξει την τεράστια σημασία του Πολιτισμού, αλλά και της ιστορικής συλλογικής μνήμης, για την κοινωνική ζωή και την πολιτισμική καλλιέργεια του πολίτη, ιδιαίτερα σε εποχές κοινωνικών κλυδωνισμών, έχει ανακηρύξει το 2012 ως Έτος Πολιτισμού & Μνήμης Γρ. Λαμπράκη.

Στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού & Μνήμης Γρ. Λαμπράκη,  ο «ΠΑΟΔΗΛ - Γρ. Γρηγορίου», σε συνεργασία με το Δήμο, θα υλοποιήσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, εκδηλώσεων και αφιερωμάτων, ενώ ταυτόχρονα προωθούνται μια σειρά από πρωτοβουλίες, για την αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής και των πολιτιστικών υποδομών της πόλης μας.

Οι δράσεις για το Έτος Πολιτισμού & Μνήμης Γρ. Λαμπράκη θα ανακοινωθούν σύντομα.

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB