spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Πρόγραμμα αναβάθμισης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης PDF Εκτύπωση E-mail
  
20.01.12

bibliothikiΣημαντική επιτυχία της Δημοτικής Αρχής αποτελεί η ένταξη της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης σε πανελλαδικό πρόγραμμα αναβάθμισης των Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών, χρηματοδοτούμενο εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Το πρόγραμμα αυτό έχει σαν στόχο τη βελτίωση των Δημόσιων και Δημοτικών βιβλιοθηκών  σε  όλη τη χώρα, ώστε αυτές να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα δημιουργικότητας και καινοτομίας για κάθε τοπική κοινωνία.

Σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, οι βιβλιοθήκες καλούνται να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών για πρόσβαση στη γνώση, δια βίου μάθηση, χρήση των νέων τεχνολογιών, κοινωνικοποίηση και ανταλλαγή ιδεών.

Με γνώμονα την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, το πρόγραμμα αποσκοπεί να διαμορφώσει βιβλιοθήκες που λειτουργούν ως κέντρα ίσων ευκαιριών για όλους, και αποτελούν σημαντικό μοχλό για την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα μας.
Σύμφωνα με τα παραπάνω καταρτίστηκε από τη μη κερδοσκοπική εταιρία Future Library, που υλοποιεί το πρόγραμμα, ένα ευρύτερο
Σχέδιο Δράσης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς και ένα πιο εξειδικευμένο πλάνο για το  πρώτο  έτος.

 Το 2012, θα υλοποιηθούν μία σειρά δράσεων, σε συνεργασία με το προσωπικό των επιλεγμένων Δημοτικών και Δημόσιων βιβλιοθηκών ανά την επικράτεια.

 Οι δράσεις αυτές θα είναι οι εξής:

 1. Επιμόρφωση  και κατάρτιση συγκεκριμένων υπαλλήλων των Δημόσιων και Δημοτικών βιβλιοθηκών σε θέματα  ηγετικών και διοικητικών δεξιοτήτων. Η δράση αυτή θα  περιλαμβάνει διαδραστικά εκπαιδευτικά σεμινάρια και διαδικτυακά μαθήματα, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη των βιβλιοθηκών.

2. Προώθηση της ανάγνωσης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, με βιωματικά εργαστήρια, που θα μεταμορφώσουν τις ιδέες και τη γνώση που φωλιάζει στις βιβλιοθήκες σε μια ζωντανή και διασκεδαστική εμπειρία. Η δράση αυτή ξεκινά με την υλοποίηση μιας καλοκαιρινής εκστρατείας σε όλες  τις βιβλιοθήκες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα 

3. Σχεδιασμός του Εθνικού Ψηφιακού Κόμβου, που θα δίνει στα μέλη των βιβλιοθηκών μεταξύ άλλων ελεύθερη πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης, σε συλλογές ψηφιακών βιβλίων και περιοδικών, ψηφιοποιημένες βάσεις δεδομένων και σε υπηρεσία δανεισμού e-­‐ books.

4. Ανάπτυξη ενός δικτύου βιβλιοθηκών, που δίνει έμφαση στις υπηρεσίες για παιδιά και εφήβους. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης θα ανακαινισθούν χώροι  που  θα αναδεικνύουν τις δημιουργικές προκλήσεις της νέας εποχής, παρέχοντας στα παιδιά της κάθε περιοχής τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να βιώσουν ευχάριστα δημιουργικά εργαστήρια πάνω στην αφήγηση, τη ρομποτική, την τέχνη κτλ.

5. Οργάνωση ενός βιωματικού  και διαδραστικού συνεδρίου που θα απευθύνεται στην ευρύτερη κοινότητα των βιβλιοθηκών και θα φέρει στο προσκήνιο παραδείγματα δημιουργικότητας και αριστείας που αναπτύσσονται σε όλη την επικράτεια.

13/1/12

Γραφείο Τύπου Δήμου Ηλιούπολης

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB