spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow ΚΕΔΚΕ - ΤΕΔΚΝΑ arrow Σπύρος Τζόκας: Η κατάσταση για την Αυτοδιοίκηση επιδεινώνεται ραγδαία
Σπύρος Τζόκας: Η κατάσταση για την Αυτοδιοίκηση επιδεινώνεται ραγδαία PDF Εκτύπωση E-mail
  
03.12.11

spyros_tsokasΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Από τον εκπρόσωπο της παράταξης στην ΚΕΔΕ, Σπύρο Τζόκα

   Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

  Σε συνέχεια της του αποσπάσματος του Προϋπολογισμού του 2012 που αναφέρεται στην Τ.Α. και των συνοδευτικών πινάκων και σημειώσεων από την ΚΕΔΕ που επεξηγούν αυτόν θα Ο προϋπολογισμός συνοδεύεται από πίνακες και σημειώσεις της ΚΕΔΕ, που τον επεξηγούν.
  Όπως θα διαπιστώσατε και εσείς διαβάζοντας τον Προϋπολογισμό του 2012,   που κατατέθηκε στη βουλή, η κατάσταση για την Αυτοδιοίκηση επιδεινώνεται ραγδαία. Η αναφορά του προϋπολογισμού στην Τ.Α προκαλεί πλέον ερωτήματα για την επιβίωση της αυτοδιοίκησης στον τόπο μας.  Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι οξύνονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε τη μισθοδοσία των εργαζομένων.   Στο επίμαχο αυτό θέμα δεν υπήρξε καμία θετική εξέλιξη. Αντίθετα τα πράγματα φαίνονται να χειροτερεύουν και οι Δήμοι να μην μπορούν να επιβιώσουν. Είναι περιττό να επαναλάβουμε ότι ένα χρόνο σχεδόν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» όλες μας οι εκτιμήσεις, ριζικές διαφωνίες και αντιρρήσεις  έχουν δικαιωθεί, ότι δηλαδή πρόκειται για μια αντιδημοκρατική, συντηρητική, συγκεντρωτική μεταρρύθμιση, που θα κάνει ακόμη πιο γραφειοκρατικό το θεσμό, μακριά από τους πολίτες και τις ανάγκες τους.  Η εκτίμησή μας ότι ο «Καλλικράτης» είναι η εφαρμογή του μνημονίου στην αυτοδιοίκηση και το για την επιβολή νεοφιλελεύθερων πολιτικών, έχει απολύτως δικαιωθεί.

 

    Αρκεί κάποιος να αξιολογήσει το στοιχείο εκείνο σύγκρισης των τριών τελευταίων χρόνων των προϋπολογισμών για την Τ.Α και θα διαπιστώσει ότι τα έσοδα της από το Κράτος μειώνονται στο εκπληκτικό ποσοστό που προσεγγίζει το 60%. Ακόμα και με τους τυχοδιωκτικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης η Τ.Α δεν μπορεί να επιβιώσει. Το ερώτημα που προβάλλει είναι απλό: Δεν το γνωρίζουν αυτό οι «ειδήμονες»; Βεβαίως το γνωρίζουν, αλλά έχουν άλλα σχέδια, τα οποία πλέον έχουν αποκαλυφθεί, όπως η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, η εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής από την Τ.Α, η πλήρης ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών και δεν έχει τέλος ο κατάλογος  των νεοφιλελεύθερων επιλογών που θα οριστικοποιήσουν το θάνατο της αυτοδιοίκησης.

  Εμείς που υπηρετήσαμε και υπηρετούμε το θεσμό και συνεχίζουμε να πιστεύουμε πρέπει να αντισταθούμε. Στόχος μας πρέπει να είναι  η αντίσταση, απόκρουση των νεοφιλελεύθερων επιλογών για διάλυση της Αυτοδιοίκησης και ο αγώνας για τον επανακαθορισμό της ως λαϊκού θεσμού, πρωτοπόρου κύτταρου δημοκρατίας στις προοδευτικές κοινωνικές αλλαγές. Να επεξεργαστούμε και να προβάλλουμε τις θέσεις μας για τον προϋπολογισμό με κατεύθυνση τη σταθεροποίηση (εκεί που είναι ήδη χαμηλοί), τη μείωση των ανταποδοτικών τελών, τοπικών εισφορών σε κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα.

   Να επιμείνουμε όχι μόνο στην διατήρηση αλλά και στην ανάπτυξη πρόσθετων κοινωνικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της μνημονιακής λαίλαπας, που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τον λαό μας.

   Στο πλαίσιο αυτό η παράταξη μας στο  Δ.Σ της ΚΕΔΕ πρότεινε την ενημέρωση και κινητοποίηση του συνόλου της Τ.Α για την αντιμετώπιση του προβλήματος και συγκεκριμένα:

α) την έκτακτη σύγκληση της Γ. Σ της ΚΕΔΕ με θέμα τα οικονομικά και τον προϋπολογισμό.

β) την ενημέρωση και τη συζήτηση του προϋπολογισμού σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια.

γ) την κινητοποίηση της Τ.Α με συγκέντρωση στη βουλή και ενδεχόμενο κλείσιμο των Δήμων.

 

  Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ αρνήθηκε να συζητήσει τις προτάσεις μας με το επιχείρημα ότι περιμένει πρώτα να δει το αποτέλεσμα από τη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο.

 

  Η συνάντηση έγινε την 1-12-2011 υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση, της αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών Φ. Γεννηματά, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, του υφυπουργού Οικονομικών Π. Κουκουλόπουλου, του προέδρου της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη και μελών του Δ.Σ.

 

  Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο με το προηγούμενο της συνάντησης με τον Σαχινίδη: καμία δηλαδή μετατόπιση από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού δεν έγινε. Παρά ταύτα η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ θεώρησε επιτυχή τη συνάντηση εξαιτίας κάποιων ασαφών και αβέβαιων προφορικών υποσχέσεων για κάποια ψίχουλα και δεν δέχθηκε καμία πρόταση για κινητοποιήσεις.

Η ανακοίνωση της πλειοψηφίας που την παραθέτω είναι διαφωτιστική για τις παλινωδίες της ΚΕΔΕ.

 

Με συντροφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Σπύρος Τζόκας

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΔΕ

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΜΕ ΤΙΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2012

  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ

 

Το άμεσο πρόβλημα της μειωμένης απόδοσης πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμό 2012 ήταν το αντικείμενο σημερινής συνάντησης που έγινε κατόπιν αιτήματος της ΚΕΔΕ στο υπουργείο Οικονομικών.

Η συνάντηση έγινε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση, της αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών Φ. Γεννηματά, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, του υφυπουργού Οικονομικών Π. Κουκουλόπουλου, του προέδρου της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη και μελών του Δ.Σ.

 

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι πέραν των προβλέψεων στον προϋπολογισμό 2012, θα αποδοθούν στους δήμους της χώρας τα 450 εκ. ευρώ, που είναι θεσμοθετημένοι πόροι της Αυτοδιοίκησης, δεν έχουν αποτυπωθεί στο σχέδιο προϋπολογισμού και αφορούν:

120 εκ. ευρώ από τη μη σωστή απόδοση του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων,

160 εκ. ευρώ από μη πλήρη απόδοση πόρων Παρελθόντων Οικονομικών Ετών,

170 εκ. ευρώ από τη μη ορθή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Επίσης, θετική εξέλιξη είναι και η συμφωνία ότι οι πόροι για έργα και επενδύσεις της Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ), θα αποδίδονται εφεξής απευθείας στους δήμους μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και όχι με τον τρόπο που γινόταν μέχρι σήμερα η απόδοση, δηλαδή μέσω του ΠΔΕ, που οδηγούσε σε παρακράτηση μεγάλου μέρους αυτών των πόρων.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, η χρησιμότητα της συνάντησης δεν εξαντλήθηκε  στην αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών προβλημάτων των ΟΤΑ της χώρας, αλλά άνοιξε επίσημο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης, καθώς θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη συζήτηση για επείγοντα  και κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους δήμους, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα αυτεπιστασίας, το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα.

Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων, όπως αυτό της ανεργίας.

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που ακολούθησε της συνάντησης, διατυπώθηκε η γενική εκτίμηση ότι ως προς το πολιτικό αποτέλεσμα η συνάντηση κρίνεται πετυχημένη και αναμένεται η αποτύπωση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων στον προϋπολογισμό.

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB