spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Πρώτα η Ηλιούπολη - Φροντίδα και μέριμνα απο τη δημοτική αρχή για τα ΚΑΠΗ και την Αγία Ταβιθά
Πρώτα η Ηλιούπολη - Φροντίδα και μέριμνα απο τη δημοτική αρχή για τα ΚΑΠΗ και την Αγία Ταβιθά PDF Εκτύπωση E-mail
  
06.08.11

prota_h_hlioupoliΟργή και θλίψη προκαλεί η σκόπιμη και ανέντιμη παραπληροφόρηση των Ηλιουπολιτών από τη Νέα Δημοτική Κίνηση του κ. Αναγνώστου σε σχέση με τα ΚΑΠΗ του Δήμου και την «Αγία Ταβιθά».
            Οι κύριοι της Νέας Δημοτικής Κίνησης γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι η αλήθεια, και είναι άριστα πληροφορημένοι για την κατάσταση από τη συμμετοχή τους στη διοίκηση του ΚΑΦΑΔΗΛ «Παύλος Πεντάρης», καθώς και από τη συμμετοχή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και παρ' όλα αυτά, παραπληροφορούν τους συμπολίτες μας, υποκρύπτοντας την αλήθεια.
            Η κατάσταση που είχε να αντιμετωπίσει η παράταξή μας αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Δήμου στις αρχές του έτους ήταν κυριολεκτικά για γέλια και για κλάματα.

Γιατί, για γέλια και για κλάματα είναι το χρέος των 500.000,00€ στα ΚΑΠΗ και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που άφησαν, το χρέος των περίπου 500.000,00€ της ΚΕΔΗΛ - στην οποία χρεώθηκε και η προεκλογική πλουσιοπάροχη εκδρομή στη Λευκάδα κόστους περίπου 100.000,00€ και για την οποία εκκρεμεί ακόμη απλήρωτη επιταγή - καθώς και το χρέος των περίπου 90.000,00€ για την Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Αγία Ταβιθά». Δηλαδή ένα χρέος που φορτώθηκε στη σημερινή διοίκηση του Δήμου και υπερβαίνει το 1.000.000,00€!

Γιατί, για γέλια και για κλάματα ήταν επίσης και η λειτουργία της «Αγίας Ταβιθάς» χωρίς τις απαραίτητες νομικές προϋποθέσεις επί πολλά χρόνια, χωρίς καμία απολύτως γνωστοποίηση του θέματος, η λειτουργία χωρίς γιατρό, αλλά και η λειτουργία με απλήρωτες παλαιές τεχνικές παρεμβάσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Γιατί, για κλάματα - μόνο - είναι η απασχόληση στην Αγία Ταβιθά τεσσάρων υπαλλήλων χωρίς καμία απολύτως εργασιακή σχέση - σύμβαση, γεγονός που ήρθε στην επιφάνεια όταν έγινε προ ολίγων μηνών η συγχώνευση των νομικών προσώπων του Δήμου.

Τα προβλήματα αυτά δεν αφήνονται στην τύχη τους και αντιμετωπίζονται από τη Δημοτική Αρχή με προγραμματισμένες και συντονισμένες κινήσεις.

Έγιναν ήδη οι απαραίτητες και προβλεπόμενες από το νόμο παρεμβάσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα διορθώθηκαν τα τεχνικά σχέδια, λύθηκε το «καυτό» θέμα της πυρασφάλειας, πάρθηκαν όλα τα προστατευτικά μέτρα για τους ηλικιωμένους, αναβαθμίστηκε ο χώρος προαυλισμού τους, πλακοστρώθηκε η αυλή, τοποθετήθηκαν παγκάκια, ράμπες και στέγαστρα.

Εξασφαλίστηκε, επίσης, γιατρός, αποκλειστικά για την Αγία Ταβιθά, χωρίς μάλιστα να επιβαρυνθεί στο ελάχιστο ο προϋπολογισμός του νομικού προσώπου (ΚΑΦΑΔΗΛ «Παύλος Πεντάρης»).

Αλλά, επίσης, εξασφαλίστηκε και κάτι λιγότερο θεαματικό, αλλά υπερβολικά ουσιαστικό. Πληρώθηκαν οι νομικές προϋποθέσεις λειτουργίας, και με πλήρη πλέον το φάκελο, είναι θέμα χρόνου η αδειοδότηση του Γηροκομείου, δίνοντας ένα οριστικό τέλος στον κίνδυνο παύσης της λειτουργίας του.

Ταυτόχρονα, η σημερινή Διοίκηση του Δήμου, κατέβαλε τις οφειλές προς τους υπαλλήλους μέχρι και τον Απρίλιο και κινεί τις νομικές διαδικασίες ώστε να αποπληρωθούν πλήρως, ενώ ταυτόχρονα κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να τακτοποιηθούν εργασιακά, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται πλέον γι' αυτούς κωδικός μισθοδοσίας. Εξάλλου, προτάθηκε και τροπολογία στη Βουλή που να προβλέπει τη μονιμοποίησή τους, μετά από σχετική εισήγηση του Δημάρχου και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πληρώθηκαν πλήρως και οι 2 ψυχολόγοι του προγράμματος «Ψυχολόγοι στα Σχολεία» που ήταν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο και εξακολούθησαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, ενώ συνεχίζεται και ο έλεγχος από τον εκκαθαριστή ως προς τους υπόλοιπους ψυχολόγους του προγράμματος οι οποίοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

Σε σχέση, τώρα, με τη λειτουργία και τις υποτιθέμενες μικροελλείψεις σε είδη κυλικείου στα ΚΑΠΗ, θέματα που...έβαλαν σε προβληματισμό τους κυρίους της Νέας Δημοτικής Κίνησης, οφείλουμε να ενημερώσουμε επιγραμματικά για τα ακόλουθα:

Μέχρι και το τέλος του Φεβρουαρίου του 2010, και σύμφωνα με το νόμο του «Καλλικράτη», παρατάθηκε η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου των ΚΑΠΗ του Δήμου που είχε οριστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κυρίου Αναγνώστου. Δυστυχώς, η άσκηση της διοίκησης κατά τους δύο αυτούς μήνες έγινε μόνο τυπικά και δεν αξιοποιήθηκε η διαδικασία των «δωδεκατημορίων»  ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες προμηθειών κτλ.

Αντιθέτως, τη διαδικασία αυτή αξιοποίησαν άμεσα, ελλείψει ακόμη ψηφισμένου προϋπολογισμού, τα διοικητικά συμβούλια που ορίστηκαν από τον σημερινό Δήμαρχο Βασίλη Βαλασόπουλο με προσωρινή θητεία από την 1η Μαρτίου για τα ΚΑΠΗ και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν κανονικά οι προμήθειες, να πληρωθούν οι υπάλληλοι και μέχρι σχεδόν τις αρχές του Ιουνίου να μην μπορούμε να μιλάμε παρά μόνο για μικροπροβλήματα.

Ταυτόχρονα, με γοργούς ρυθμούς «έτρεχαν» όλες οι χρονοβόρες διαδικασίες συγχώνευσης των δύο νομικών προσώπων (ΚΑΠΗ και Αγία Ταβιθά), καθώς και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ΚΕΔΗΛ, με σκοπό τη δημιουργία του νέου νομικού προσώπου ΚΑΦΑΔΗΛ «Παύλος Πεντάρης». Συνοπτικά, και για πλήρη ενημέρωση, αναφέρεται ότι, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συγχώνευση - δημιουργία του νομικού προσώπου στις 18.4.2011, ακολούθησαν: εκλογές για την ανάδειξη στο Δ.Σ. εκπροσώπου των εργαζομένων, εκπροσώπου των γονέων και εκπροσώπου των μελών των ΚΑΠΗ, απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για επικύρωση των ονομάτων των εκλεγέντων εκπροσώπων και μεταφορά του προσωπικού στο νέο νομικό πρόσωπο, συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. του νέου νομικού προσώπου και διαπιστωτική πράξη ώστε να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία των υπαλλήλων, απόφαση Δ.Σ. για προϋπολογισμό, απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για έγκριση του προϋπολογισμού, έλεγχος νομιμότητας του προϋπολογισμού από Περιφέρεια, κίνηση διαδικασιών για απόδοση ΑΦΜ στο νέο νομικό πρόσωπο και ανάλογες διαδικασίες στο ΙΚΑ κτλ.

Να σημειωθεί ότι πριν από αυτές τις επίπονες και χρονοβόρες διαδικασίες, και ειδικά μέχρι την 31η Μαρτίου, δεν υπήρχε νομικά η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε πληρωμή, βάσει ρητών νομοθετικών προβλέψεων, κάτι στο οποίο ήταν κατηγορηματική και η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τον προληπτικό έλεγχο που ασκεί, προειδοποιώντας για καταλογισμό οποιασδήποτε δαπάνης - πληρωμής γινόταν.

Οι διαδικασίες αυτές ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ μέχρι τα μέσα Ιουνίου και έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες πληρωμών και προμηθειών και σύντομα θα λειτουργούν τα ΚΑΠΗ όπως προβλέπει το καταστατικό τους

Ταυτόχρονα:

  • Προχωράμε στην διαδικασία αναβάθμισης του 3ου και 5ου ΚΑΠΗ
  • Προχωράμε σε λειτουργία Ιατρείου Οστεοπόρωσης
  • Αναβαθμίζουμε τη Μονάδα Γεροντικής Άνοιας
  • Εξελίσσονται κανονικά τα «μπάνια στη θάλασσα»
  • Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα ΚΔΑΠ (καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση για παιδιά)
  • Λειτούργησε θετικά το πρόγραμμα «Δείξ' τους» στα ΚΑΠΗ, με αρκετούς ηλικιωμένους να δείχνουν ενδιαφέρον στην εκμάθηση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή
  • Δρομολογούμε προγράμματα προληπτικής ιατρικής και δημιουργικής απασχόλησης των μελών ΚΑΠΗ

Ελπίζοντας πως η υπεύθυνη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση εξουδετερώνει την εκ του πονηρού παραπληροφόρηση, πιστεύουμε ότι οι Ηλιουπολίτες αντιλαμβάνονται την κατάσταση που κλήθηκε να διαχειριστεί η νέα Δημοτική Αρχή και τις χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσει για να κατορθώσει να επιλύσει τα προβλήματα που κληρονόμησε. Όλα αυτά σίγουρα τα γνωρίζουν και οι κύριοι της Νέας Δημοτικής Κίνησης, αλλά από τη στιγμή που εξέφρασαν ανησυχίες, οφείλαμε να τους καθησυχάσουμε και να τους επαναγνωστοποιήσουμε την αλήθεια...

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB