spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Ανάκληση αποφάσεων για χρηματοδότηση έργων από το ΕΤΕΡΠΣ
Ανάκληση αποφάσεων για χρηματοδότηση έργων από το ΕΤΕΡΠΣ PDF Εκτύπωση E-mail
  
17.06.10
Ανακαλούνται, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι Υπουργικές Αποφάσεις για τη χρηματοδότηση έργων από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), οι οποίες είχαν υπογραφεί πριν από τις 3 Οκτωβρίου 2009, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη.

Στη λήψη αυτής της πρωτοβουλίας οδηγήθηκε το υπουργείο, καθώς υπάρχουν πολλά έργα για τα οποία εγκρίθηκε η χρηματοδότησή τους, αλλά ποτέ οι φορείς τους δεν προχώρησαν στην υλοποίησή τους. Η ανάκλησή τους θα επιτρέψει την αποδέσμευση πόρων του ΕΤΕΡΠΣ και τον προσανατολισμό τους σε στοχευμένα έργα στο μέλλον και για τον σκοπό αυτό προετοιμάζεται το σχέδιο νόμου για το Πράσινο Ταμείο, το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Πρόκειται για ανεκτέλεστες αποφάσεις, που αφορούν σε έργα που είχαν αναλάβει, κυρίως, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ιεροί Ναοί, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κ.ά., ως τις 3 Οκτωβρίου 2009. Από την ανάκληση εξαιρούνται όσα από τα αναγραφόμενα έργα είναι σε εξέλιξη και υλοποιούνται. Για αυτά οι αντίστοιχοι φορείς μπορούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μέσα σε 15 ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της ανάκλησης.

Το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην ανάκληση των εν λόγω Υπουργικών Αποφάσεων μετά από επισκόπηση της υφιστάμενης κατάστασης του ΕΤΕΡΠΣ για το διάστημα 1ης Ιανουαρίου 2005 έως 31ης Δεκεμβρίου 2009, την οποία ανέθεσε σε ελεγκτική εταιρία. Στην ανακοίνωση του υπουργείου παρατίθενται, συνοπτικά, τα συμπεράσματα της έκθεσης:

- Η εγκριτική απόφαση για χρηματοδότηση δεν συνδέεται με την φυσική υλοποίηση της αντίστοιχης δράσης και την πρόοδο πληρωμών της δράσης: οι φορείς υλοποίησης δεν είχαν την υποχρέωση να ενημερώσουν το ΕΤΕΡΠΣ για τον τελικό προϋπολογισμό, τον προγραμματισμό υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, την πρόοδο σε κάθε φάση και το υπόλοιπο ποσό από το εγκριθέν το οποίο θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της δράσης. Η δυσκολία αυτή γινόταν πιο περίπλοκη γιατί πολλοί φορείς δεν εμφανίστηκαν ποτέ να υλοποιούν τις δράσεις για τις οποίες είχε εγκριθεί χρηματοδότηση, ενώ άλλοι εμφανίζονται με πολυετή καθυστέρηση.

- Έλλειψη παρακολούθησης της εξέλιξης υλοποίησης τόσο του φυσικού αντικειμένου όσο και του οικονομικού αντικειμένου των δράσεων.

- Απουσία αξιολόγησης ικανότητας φορέων υλοποίησης: στη μέχρι τώρα διαδικασία υπήρχε παντελής απουσία αξιολόγησης φορέων υλοποίησης σχετικά με την έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωση των χρηματοδοτούμενων δράσεων, κατά την φάση που αποφασιζόταν η έγκριση.

- Αποτέλεσμα ήταν η πολύ υψηλή δέσμευση ποσών για έργα που καθυστερούν ή τελικά δεν υλοποιούνται. Το 54% των υπουργικών αποφάσεων για χρηματοδότηση δράσεων που ελήφθησαν στο εξεταζόμενο διάστημα αφορούν σε μη ολοκληρωμένα έργα (δηλαδή έργα σε εξέλιξη έως και σήμερα), ενώ για το 49% των δράσεων δεν παρουσιάζεται έως σήμερα απολύτως καμία οικονομική απορρόφηση.

Η σύνοψη της έκθεσης επισκόπησης της υφιστάμενης κατάστασης του ΕΤΕΡΠΣ αναρτάται στο διαδικτυακό τόπο του ΥΠΕΚΑ www.ypeka.gr. Η κατανομή των χρηματοδοτήσεων από 5 Οκτωβρίου 2009 έως σήμερα, θα αναρτάται επίσης στο διαδικτυακό τόπο του ΥΠΕΚΑ, όταν οριστικοποιείται το ποσό της δαπάνης που δεσμεύεται από τη σχετική εγκριτική απόφαση.
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB