spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow ΚΕΔΚΕ - ΤΕΔΚΝΑ arrow Γ. Παπανδρέου στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ: Δομική αλλαγή ο "Καλλικράτης"
Γ. Παπανδρέου στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ: Δομική αλλαγή ο "Καλλικράτης" PDF Εκτύπωση E-mail
  
18.01.10
papandreou10"Σήμερα, 100 μέρες μετά τις εκλογές, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στη βάση του σχεδίου "Καλλικράτης", που κάνει πράξη τις αλλαγές που χρειάζεται το διοικητικό σύστημα και όλες τις απαραίτητες τομές για την Αυτοδιοίκηση".
Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το σχέδιο "Καλλικράτης" ως μια θεμελιώδη αλλαγή που έχει καθυστερήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και το οποίο "θα μας επιτρέψει να αποτινάξουμε το απολίθωμα του πιο συγκεντρωτικού κράτους στην ΕΕ (…), μετατρέποντας ταυτόχρονα όχι μόνο την Αυτοδιοίκηση σε αυτό που οραματιζόμαστε, αλλά και αλλάζοντας ριζικά την ίδια τη λειτουργία του κεντρικού κράτους".
Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης "με ταχύτατους ρυθμούς, δεδομένου μάλιστα του χαμένου χρόνου των τελευταίων 6 ετών, αλλά και της αδήριτης ανάγκης να απελευθερώσουμε ανθρώπινες δυνάμεις που ασφυκτιούν και πόρους που σπαταλούνται, για να επενδυθούν στη δημιουργία, την πράσινη ανάπτυξη, προς όφελος του πολίτη".
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι ριζικές αλλαγές "θα πονέσουν, αλλά θα λυτρώσουν", προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί από την αδράνεια και περιμένει από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του σε κάθε επίπεδο, να κάνουν ό,τι απαιτείται για να αλλάξει ρότα η χώρα.

"Περιμένουν να κάνουμε τα αναγκαία βήματα, ώστε να απαλλαγούμε από αυτούς που μας λοιδωρούν, που μπορούν σήμερα να μας απαξιώνουν και που θέλουν να μας δώσουν μαθήματα ήθους και συμπεριφοράς. Μπορούμε να ξανακάνουμε τον Έλληνα και την Ελληνίδα περήφανους για την πατρίδα και την κοινωνία μας, τις δυνατότητες και τα επιτεύγματά μας, τα προϊόντα και τις αξίες μας", είπε ο κ.Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι "η αφετηρία και η ρίζα της οικονομικής, πολιτικής και θεσμικής κρίσης που βιώνει η χώρα βρίσκεται στον τρόπο λειτουργίας του κράτους".

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα βήματα στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και επισήμανε ότι στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών "αποφασιστικής σημασίας είναι η ριζική αλλαγή στο σύνολο της αρχιτεκτονικής της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης της χώρας μας".

Αναφερόμενος στην αλλαγή αυτή, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με το πρόγραμμα "Καλλικράτης" η νέα αρχιτεκτονική θα είναι λιτή,λειτουργική και στέρεη, με ισχυρούς, αποτελεσματικούς δήμους, εξοπλισμένους με νέες αρμοδιότητες και πόρους και αυτοδιοικούμενες περιφέρειες, στις οποίες ανατίθενται κρίσιμες αρμοδιότητες, όπως η διαχείριση των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για ένα επιτελικό κράτος που θα είναι σε θέση να ασκήσει τον δικό του ρόλο, έχοντας δώσει στην Αυτοδιοίκηση τις αρμοδιότητες που πρέπει να ασκούνται.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011 οι νέοι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα λειτουργήσουν σε "καθεστώς εγγυημένης αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας, έχοντας σαν ένα ακόμα εφόδιο τη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών, που ζουν πλήρως ενταγμένοι μαζί μας και συμβάλλουν στην προκοπή του τόπου και των τοπικών κοινωνιών. Και τώρα, θα συμβάλλουν στην κοινή διαχείριση της ευθύνης για τις τοπικές υποθέσεις".

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι έτσι εξασφαλίζεται κοινωνική ειρήνη, κοινωνική συνοχή και δυναμική στην τοπική αναπτυξιακή και περιφερειακή προοπτική.

"Το πρόγραμμα "Καλλικράτης" είναι ταυτόχρονα μια δομική αλλαγή, απαραίτητη για τη δημοσιονομική ανάταξη της χώρας", είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για "πρωτοφανείς και βαρύτατες ευθύνες όσων οδήγησαν την οικονομία σε αυτή την κατάσταση", τονίζοντας, ωστόσο ότι "τώρα είναι η ώρα αποφασιστικής δράσης" .

Ο πρωθυπουργός κάλεσε να συμβάλουν όλοι στην κοινή εθνική προσπάθεια, χαρακτήρισε δε, το σχέδιο "Καλλικράτης" ως αναπόσπαστο τμήμα του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, γεγονός που το καθιστά "στόχο εθνικής σημασίας, για την επίτευξη του οποίου είναι απαραίτητη η συνεισφορά όλων".

Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι "θα επιδιώξουμε με κάθε ειλικρίνεια την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ενσωματώνοντας κάθε χρήσιμη πρόταση, κάθε χρήσιμη ιδέα και συνεισφορά" και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθησή του για την επιτυχία της μεταρρύθμισης που "δίνει στην Αυτοδιοίκηση το δικαίωμα που της αξίζει για μια νέα αρχή".
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB