spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Τουριστικός οδηγός για το νομό Ροδόπης
Τουριστικός οδηγός για το νομό Ροδόπης PDF Εκτύπωση E-mail
  
29.12.09
28-12-2009-topΠαρελθόν και παρόν, ιστορία και εξέλιξη, ανατολή και δύση, βουνό και θάλασσα συναντώνται στη Ροδόπη. Στις σελίδες του λευκώματος, που κυκλοφόρησε πρόσφατα η νομαρχία, συνδυάζονται αρμονικά οι εκκλησίες με τα τζαμιά στην Κομοτηνή.
Τα τενεκετζίδικα και τα εργαστήρια λευκοσιδήρου συνυπάρχουν με τα σύγχρονα προϊόντα στην παλιά αγορά, ενώ οι γεύσεις της περιοχής έχουν στοιχεία από τη θρακιώτικη, την ποντιακή, την τουρκική, τη σαρακατσάνικη, την αρμένικη και την κουζίνα της Καππαδοκίας.
"Η πολυπολιτισμικότητα είναι ουσιαστικό χαρακτηριστικό της περιοχής μας που αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών από τα αρχαία, τα βυζαντινά και τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι την οθωμανική αυτοκρατορία και τις μέρες μας" λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αντινομάρχης Τουρισμού, Σιμπέλ Μουσταφάογλου και συνεχίζει: "το πολύχρωμο μωσαϊκό παραδόσεων συνθέτουν τα αντικείμενα που πωλούνται στην αγορά, τα απομεινάρια διαφόρων οικισμών, οι γεύσεις και τα αρώματα από τα διαφορετικά είδη κουζίνας, τα έθιμα που αναβιώνουν σε γιορτές, οι παραδοσιακές φορεσιές και τα κεντήματα που εκτίθενται στα λαογραφικά μουσεία της περιοχής".

Στο λεύκωμα που εξέδωσε η νομαρχία, με χρηματοδότηση από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ο φακός του φωτογράφου Θανάση Πανδρευμένου αποτυπώνει όψεις της έκφρασης των διαφόρων πολιτισμών, τα βασικότερα αρχαιολογικά ευρήματα, τους ορεινούς όγκους αλλά τις ακτές της Ροδόπης.

Ανάμεσα στα αρχαιολογικά ευρήματα ξεχωρίζουν τα ανάγλυφα του ήρωα Θράκα Ιππέα, η χρυσή προτομή του Μάρκου Αυρήλιου, η πεπλοφόρα κόρη της Στρύμης, το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, το σπήλαιο του Πολύφημου, το Οδύσσειο ρείθρο, το ρωμαϊκό πρόπυλο και τα βυζαντινά ψηφιδωτά.

Στον ορεινό όγκο της Ροδόπης κυριαρχούν τα Θρακικά Μετέωρα, το σύμπλεγμα των βράχων όπου διαβιούν κοπάδια άγριων αλόγων, η περιοχή του Ιάσμου αλλά και οι πέτρινοι οικισμοί της Οργάνης, του Κέχρου και της Νυμφαίας. Λίγο χαμηλότερα ο επισκέπτης της λίμνης Βιστωνίδας μπορεί να θαυμάσει σπάνια είδη πουλιών μέσα από παρατηρητήρια που λαμβάνουν την εικόνα από κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στις όχθες της λίμνης.

Η περιήγηση στο νομό, μέσα από το λεύκωμα της νομαρχίας Ροδόπης, συνεχίζεται με τους παραλιακούς οικισμούς του Φαναρίου, της Μαρώνειας και των Πετρωτών που χαρακτηρίζονται από την έντονη ιχθυοτροφική και αλιευτική δραστηριότητα.

Την παρουσίαση της περιοχής "κλείνει" η πόλη της Κομοτηνής, παλιά και καινούρια. Παραδοσιακά αρχοντικά, μουσουλμανικά τεμένη, ο πύργος του Ρολογιού και η παλιά αγορά "συνυπάρχουν" δίπλα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το άλσος της Αγίας Παρασκευής, τα σύγχρονα καφέ και τα εστιατόρια.

"Η πλούσια παρακαταθήκη του νομού μας βρίσκεται μέσα σε αυτό το λεύκωμα που απευθύνεται σε όσους γνωρίζουν ή δεν γνωρίζουν την περιοχή και επιθυμούν να την επισκεφθούν, σε κατοίκους της Ροδόπης ή τουρίστες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μια πρώτη ματιά για το νομό που αξίζει κανείς να τη δει" τονίζει η κ. Μουσταφάογλου.
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB