spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Οι αθηναίοι ανακαλύπτουν τις ομορφιές και τα προϊόντα Λέσβου και Χίου.
Οι αθηναίοι ανακαλύπτουν τις ομορφιές και τα προϊόντα Λέσβου και Χίου. PDF Εκτύπωση E-mail
  
11.06.09
festival-mesotoposΤο Βόρειο Αιγαίο πάει…Σύνταγμα Την τιμητική τους έχουν τις επόμενες μέρες οι νομοί Λέσβου και Χίου που πάνε…Σύνταγμα και προβάλλονται μέσα από πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Οι Χιώτες Από την Πέμπτη 11 έως και το Σάββατο 13 Ιουνίου «Η Χίος παίρνει το Μετρό για... Σύνταγμα» και διοργανώνει μια ξεχωριστή γιορτή γνωριμίας με τα χιώτικα προϊόντα στο πιο πολυσύχναστο σημείο του κέντρου της Αθήνας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μετρό. Η έκθεση είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, που εξασφάλισε τα χρήματα για την ενοικίαση του χώρου, όπου κατά τα 4/5 του θα διατεθεί δωρεάν στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών και στις άλλες εταιρείες του νησιού για την προβολή των προϊόντων μαστίχας, ούζων, γλυκών του κουταλιού και των άλλων τοπικών προϊόντων.

Στα υπόλοιπα 10 τ.μ. περίπου θα είναι το περίπτερο της Νομαρχίας Χίου όπου θα διατίθεται ενημερωτικό υλικό και αφίσες για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν πιο καλά τη Χίο και την τουριστική υποδομή της νησιού. Την πρωτοβουλία της συμμετοχής στην έκθεση είχε ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης, την επιμέλεια οργάνωσής της έχει ο αντινομάρχης Νίκος Μαρτάκης με τη συνεργασία της προέδρου της ΝΕΤΠ (Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής), Λίτσας Λύκου και πραγματοποιείται με τη στήριξη και της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής. Την Παρασκευή 12 Μαρτίου στις 7.00 μ.μ. τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου Πυργουσίων Αττικής «Το Πυργί της Χίου» θα χορέψει παραδοσιακούς Χιώτικους χορούς.

Και η Λέσβος

Την ίδια μέρα θα ξεκινήσει και η προβολή των νησιών του νομού Λέσβου στο πάνω μέρος, στην πλατεία Συντάγματος, όπου θα στηθούν εξέδρες κατάλληλα διακοσμημένες για να υποδεχτούν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα για να παρουσιάσουν παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια και video walls που θα δίνουν την εικόνα των τουριστικών αξιοθέατων. Παράλληλα θα προσφέρονται ούζο και μεζέδες στους διερχόμενους Αθηναίους και ξένους επισκέπτες, που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην πρωτεύουσα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό λόγω καλοκαιριού, ενώ παράλληλα θα μοιράζονται φυλλάδια, τουριστικοί οδηγοί και άλλο ενημερωτικό υλικό.

Επιπλέον, θα πωλούνται εισιτήρια για τη συναυλία των «Scorpions» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Κάστρο της Μυτιλήνης στις 4 Ιουλίου και θα υπάρχει και η αντίστοιχη προώθηση αυτού του μεγάλου γεγονότος.

Την πρωτοβουλία για την διοργάνωση του διημέρου προβολής του νομού Λέσβου είχε η "GO Εκδοτική-Διαφημιστική Βορείου Αιγαίου Α.Ε." η οποία ζήτησε τη βοήθεια της νομαρχίας Λέσβου αφού δεν μπορούσε να υλοποιηθεί από την ίδια, καθώς οι δημοτικοί χώροι μπορούν να παραχωρηθούν μόνο σε δήμους ή νομαρχίες. Έτσι παραχωρήθηκε η πλατεία Συντάγματος μετά την παρέμβαση της Νομαρχίας, που είδε την υπόθεση με θετική ματιά μιας και η Αθήνα συγκεντρώνει μεγάλο πληθυσμό και κατά συνέπεια η προβολή των νησιών σε αυτές μπορεί να βοηθήσει το τουριστικό ρεύμα και να ενδυναμώσει τις πωλήσεις των τοπικών προϊόντων.

Για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων έχει ζητήσει η βοήθεια των λεσβιακών συλλόγων της Αθήνας που ανταποκρίθηκαν και έτσι τις δύο ημέρες των εκδηλώσεων (Παρασκευή και Σάββατο) θα υπάρχουν χορευτικά.

Η αρχή θα γίνει με το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Μεσοτοπιτών (Παρασκευή 7.00 μ.μ) και του Συλλόγου Μυτιληναίων Πετρούπολης "Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ". Τη σκυτάλη θα πάρουν αργότερα (περίπου στις 8.30 μ.μ) για να κλείσουν την πρώτη μέρα, οι γνωστοί «Γλεντιστάδες» και πάλι του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση».

Την επόμενη μέρα θα παρουσιάσουν τις χορευτικές τους ικανότητες τα μέλη των Συλλόγων Πολιχνιατών και Αγριτών.     

Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη (σε χώρο που παραχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης) την Παρασκευή και το Σάββατο 19 και 20 Ιουνίου μπροστά από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Εγνατία οδό μόνο που τώρα στο επίκεντρο θα είναι η Λήμνος.

Τέτοιου είδους προωθητικές ενέργειες με εκδηλώσεις οργανώνονται για πρώτη φορά στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την αύξηση του ρεύματος του εσωτερικού τουρισμού στα νησιά του νομού Λέσβου και Χίου.

Είναι γεγονός πως τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν τυγχάνουν και της καλύτερης προβολής στα ΜΜΕ αλλά και της αρωγής της Πολιτείας. Πιστεύουμε πως το φετινό εγχείρημα θα έχει συνέχεια και θα επαναλαμβάνεται (ιδιαίτερα για τη Λέσβο) από δω και πέρα με τη στήριξη της Περιφέρειας, του Επιμελητηρίου, της ΤΕΔΚ και όλων των φορέων του νομού για την πληρέστερη παρουσία όλων των παραγωγικών δυνάμεων και επαγγελματιών του νησιού. Είναι κάτι που η Λέσβος και οι κάτοικοί της μαζί με τους απόδημους της σε Ελλάδα και εξωτερικό το ζητάνε χρόνια τώρα και το δικαιούνται προσδοκώντας να μεταφερθεί παντού το μοναδικό χρώμα και ο πολιτισμός του τρίτου μεγαλύτερου νησιού της χώρας μας. 

 

Νεκτάριος Βακάλης

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB